Korkulan oldu! Alzheimer'ın tek sebebi genler değilmiş! Profesör gerçeği açıkladı

Korkulan oldu! Alzheimer'ın tek sebebi genler değilmiş! Profesör gerçeği açıkladı

Tedavisi olmayan ve ölümle sonuçlanan Alzheimer sağlıklı bir yaşam tarzıyla önlenebiliyor. Yapılan bir araştırma ise tokluk hormonu leptinin bu hastalıkla bağlantısını ortaya koydu. Başka bir çalışma ise sadece  genetiğe bağlı olduğu düşünülen Alzheimer'ın bulaşıcı da olabileceğini gösterdi. İşte iki önemli bilimsel çalışmadan ilginç detaylar. 

Sağlık

01.10.2024, 10:38

Doyduğumuzda beyne bilgi verme, dolayısıyla açlığı ve metabolizmayı kontrol etme özelliğine sahip bir hormon var: tokluk hormonu veya diğer adıyla leptin.

Yağ hücrelerinden salınan bu hormon vücuttaki enerji dengesinin düzenlenmesinden sorumlu. 

Ancak son araştırmalar, leptinin kiloyu kontrol altında tutmaktan daha fazlasını yapabileceğini gösteriyor. 

Stres kaynaklı mide ağrısına son! Şifa kaynağı yeşil içecek ağrıyı şıp diye kesiyor Stres kaynaklı mide ağrısına son! Şifa kaynağı yeşil içecek ağrıyı... Haberi Görüntüle

HAFIZA ÜZERİNDE ETKİSİ OLABİLİR

Hormon şu anda nöro-koruyucu özellikleri açısından inceleniyor ve uzmanlar bunun Alzheimer hastalığı ve diğer demans türlerinin önlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğine inanıyor.

Yeni bir çalışma, leptin düzeyleri ile beyindeki bilişsel sağlıkla doğrudan ilişkili olan beyaz maddenin korunması arasında olası bir bağlantıyı ortaya çıkardı. 

Özellikle beyaz madde, beynin farklı alanları arasındaki etkili iletişim için çok önemli ve bilginin düzgün akışını sağlayan bir ağ görevi görüyor. 

Bu ağ bozulmaya başladığında hafıza, dikkat ve karar verme gibi çeşitli bilişsel işlevler azalabiliyor, sıklıkla Alzheimer hastalığı ve vasküler demans gibi durumlara yol açabiliyor.

Bu içecek depresyon ilacını bıraktırıyor! Ne kaygı bırakıyor ne üzüntü! İçen kuş gibi hafifliyor Bu içecek depresyon ilacını bıraktırıyor! Ne kaygı bırakıyor ne üzüntü!... Haberi Görüntüle

Leptin-hormonu-calisma-prensibi-grafik

8 maddede narsist ebeveynlik! Bu özellikler sizde de olabilir 8 maddede narsist ebeveynlik! Bu özellikler sizde de olabilir Haberi Görüntüle

2 BİN KİŞİ ARAŞTIRILDI

Araştırmacılar yaş ortalaması 40 olan 2 bin 262 bilişsel açıdan sağlıklı insanı inceledi. 

Bunlardan 2 bin 28 katılımcıya, toplam beyin hacmi, gri madde hacmi ve beyaz madde bütünlüğü dahil olmak üzere çeşitli sağlık belirteçlerini değerlendirmek için beyin MR'ı da uygulandı. 

Ne kadar leptinin biyoyararlı olduğunu belirlemek için araştırmacılar, serbest leptin indeksi adı verilen bir ölçüm hesaplayarak leptin ve çözünür reseptör düzeylerini ölçtü. 

Daha yüksek leptin biyoyararlanımına sahip katılımcıların beyaz madde bütünlüğünün daha yüksek olduğunu buldular. 

Bu da leptinin beyin sağlığını korumak için gerekli olabileceğini düşündürüyor. 

Tüp bağlatma, hap, kol implantı, spiral! En etkili doğum kontrol yöntemi hangisi? Cevap şoke ediyor Tüp bağlatma, hap, kol implantı, spiral! En etkili doğum kontrol... Haberi Görüntüle

BEYİN HACMİNİ ETKİLEMİYOR

İlginç bir şekilde, çalışma leptin seviyeleri ile bilişsel test puanları veya toplam beyin hacmi arasında doğrudan bir ilişki bulamadı.

Erkeklerde daha yüksek leptinin görsel-uzaysal becerilerde ve yürütücü işlevlerde daha iyi performansla ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. 

Bebeklere su verilmeli mi? Çocuk doktorları son noktayı koydu Bebeklere su verilmeli mi? Çocuk doktorları son noktayı koydu Haberi Görüntüle

Tokluk-hormonu-obezlerde-de-ayni-etkiye-sahip

Alzheimer hastaları melatonin kullanabilir mi? Melatoninin yan etkileri nelerdir? Alzheimer hastaları melatonin kullanabilir mi? Melatoninin yan etkileri nelerdir? Haberi Görüntüle

OBEZLERDE DE DURUM DEĞİŞMİYOR

Araştırmanın en heyecan verici bulgularından biri, aşırı kilolu ve obez kişiler arasında leptin biyoyararlanımı ile beyaz madde bütünlüğü arasındaki daha güçlü korelasyondu. 

Obezitenin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa yönelik iyi belgelenmiş riskleri göz önüne alındığında bu bulgu özellikle önemli. 

Aşırı karın yağı genellikle daha yüksek leptin seviyeleriyle ilişkili, çünkü yağ hücreleri hormonu üreten hücreler. 

Obez bireylerde leptin seviyeleri artabiliyor ancak bazen etkinliği azalabiliyor ve bu da 'leptin direncine' yol açabiliyor. 

Beynin artık leptin sinyallerine uygun şekilde tepki vermediği bu durum, aşırı yemeye ve kilo almaya katkıda bulunuyor. 

Mavi ışık filtreli gözlük kullananlar okusun! Filtre kaplamalar işe yarıyor mu? Göz doktoru açıkladı Mavi ışık filtreli gözlük kullananlar okusun! Filtre kaplamalar işe yarıyor... Haberi Görüntüle

BÜYÜME HORMONU ALZHEIMER SEBEBİ

Öte yandan çığır açan bir çalışma, Alzheimer hastalığının insanlar arasında bulaşabildiğini ve en az beş kişinin  kontamine hormon tedavileri nedeniyle bu hastalığa yakalandığını ortaya çıkardı.

Çocukken toksik amiloid-beta proteinleriyle  kirlenmiş büyüme hormonu enjeksiyonları yapılan bin 848 kişiden oluşan bir örneklem bu sonucu ortaya koydu. 

Beş hastanın tamamında yıkıcı dejeneratif hastalığın aynı nadir erken formu gelişti ve aynı tedaviyi alanlar artık 'risk altında' kabul ediliyor.

1959 ile 1985 yılları arasında ölen donörlerden elde edilen hormonlar, o dönemde sentetik büyüme hormonları kullanılmadığı için İngiltere'deki büyüme bozukluğu olan kişileri tedavi etmek için kullanıldı.

Ünlü onkologtan şaşırtan açıklama: Sigara içmemek kanser yapıyor! Ünlü onkologtan şaşırtan açıklama: Sigara içmemek kanser yapıyor! Haberi Görüntüle

Öksürüğü geçirmek için sakın ilaç kullanmayın! Çaresi çok sevilen bir kış içeceğindeymiş Öksürüğü geçirmek için sakın ilaç kullanmayın! Çaresi çok sevilen bir... Haberi Görüntüle

ALZHEIMER BULAŞICI OLABİLİR

Bilim adamları artık diğer tıbbi veya cerrahi prosedürlerin de Alzheimer hastalığının yayılma riski oluşturabileceğine inanıyor.

Çünkü hastalığa yol açan kusurlu proteinler olan prionlar hastane sterilizasyon yöntemlerine dayanabiliyor ve kişiden kişiye geçebiliyor. 

Profesör John Collinge, gelecekte kazara bulaşmayı önlemek için adımlar atılması gerektiğini söyledi.

"Bu hastalara artık hastalıkla ilişkili proteinlerle kontamine olduğu bilinen malzemenin enjekte edilmesini içeren, artık geçerliliğini yitirmiş özel bir tıbbi tedavi uygulandı" 

Alzheimer'ın daha önce iki şekilde ortaya çıktığı düşünülüyordu: 65 yaş üstü binlerce insanı etkileyen  'sporadik' bir varyant ve ailelerde görülen erken başlangıçlı bir genetik tip.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading