Kronik ağrı çekenlerde bunama riski artıyor! 40 yaşından sonra dikkate alınmalı

Kronik ağrı çekenlerde bunama riski artıyor! 40 yaşından sonra dikkate alınmalı

Bazı insanlarda vücudun birçok noktasında kronik ağrılar yaşanabiliyor. Günlük hayatı hayli zorlaştıran bu durum beyinde hasara da yol açabiliyor. Araştırmalar, kronik ağrıların demansa sebep olabileceğini gösteriyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:29

Kronik ağrı vücudun farklı yerlerinde görülebiliyor. Bu ağrılar aylar hatta yıllarca sürebiliyor. Yapılan bir çalışmaya göre kronik ağrı beyinde hasara yol açarak bunamaya bile yol açabiliyor. 

Yetişkinlerin %25'inin kronik ağrıdan muzdarip olduğu tahmin ediliyor. Araştırmacılar, buna sahip olanların yaklaşık yarısının vücudunun birden fazla bölümünde ağrı olduğunu bildirdiğini söylüyor.

Meğer havucu bu şekilde yemek doğru değilmiş! Göz ve beyin sağlığı için havucu böyle deneyin Meğer havucu bu şekilde yemek doğru değilmiş! Göz ve beyin... Haberi Görüntüle

KRONİK AĞRI DEMANSA YOL AÇABİLİYOR

Akut veya kronik ağrıların en yaygın nedeni ise bel problemleri. Ve bu ağrılar anksiyete bozuklukları, depresyon, günlük aktivitelerdeki sınırlamalar ve yaşam kalitesinde düşüşe
sebep olabiliyor. Ancak uzmanlar listeye demansın da eklenmesi gerektiğini düşünüyor.

Araştırmacılar, 40-69 yaşları arasında olan 354.943 gönüllüden alınan verileri analiz etti. İlk önce aralarındaki kronik ağrı sıklığını ve vücutlarının kaç bölgesinde meydana geldiğini araştırdılar. Ardından, kronik ağrılarının demans geliştirme riskleriyle ilişkili olup olmadığına baktılar.

Meğer uçuğun çaresi eczanede değil evimizdeymiş! Profesör onaylı iki malzeme uçuk derdinden kurtarıyor Meğer uçuğun çaresi eczanede değil evimizdeymiş! Profesör onaylı iki malzeme... Haberi Görüntüle

AĞRI BİLİŞSEL İŞLEVDE DÜŞÜŞE SEBEP OLUYOR

Vücudun birçok yerindeki kronik ağrının bilişsel işlev ve beyin yapısındaki bozulma ile ilişkili olup olmadığına baktılar.
Kronik ağrı yaşayan hastaların bilişsel işlevlerinde daha geniş ve daha hızlı bir düşüş görüldü. Ağrıların vücudun birçok yerinde ortaya çıkması durumunda ise, beynin hafızadan sorumlu kısmı olan hipokampüsündeki körelme büyük oluyordu. 

Ekip yaş, vücut ağırlığı, alkol tüketimi gibi diğer faktörleri hesaba kattığında bu bulgular daha da güçlendi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading