Mastit nedir? Emziren kadınlarda daha sık görülen mastitin belirtileri nelerdir?

Emziren kadınlarda sık görülen bir meme hastalığı olan mastit kızarıklık, şişlik ve ağrı ile kendisini gösteriyor. Süt kanallarının tıkanması veya meme ucundaki bir çatlak yoluyla ortaya çıkabilen rahatsızlık antibiyotik ve ağrı kesicilerle tedavi edilebiliyor.
Mastit nedir? Mastit belirtileri nelerdir? Mastit tedavi edilebilir mi? İşte cevaplar...
Memeye dokunulduğunda sıcaklık hissi, şişlik, ağrı, meme ucunda yara, kaşıntı ve ateş gibi belirtiler emziren kadınlarda daha sık görülen mastiti işaret eder. Mastit kısaca memede iltihap olarak tanımlanabilir.
MASTİT SÜT KANALLARININ TIKANMASI SONUCU OLUŞUYOR
Süt yollarının tıkanması mastitin en önemli sebebi. Çünkü emzirme sonrasında, memeden tamamen boşalmayan süt, bulunduğu yerde süt kanallarını tıkamaya başlar. Bu da iltihaplanma ve enfeksiyona neden olur. İkinci sebep ise meme ucundaki çatlak...
ERKEKLERDE DE GÖRÜLEBİLİYOR
Bunun dışında erkeklerde ve emzirmeyen kadınlarda da görülebilen mastitin oluşma sebepleri arasında sigara tüketimi, diyabet, meme ucu yakınındaki kılların koparılması gibi noktalar bulunur.
Mastit tanısı konulurken fiziki muayene ile memedeki değişimler tespit edilir. Emziren kadınlarda anne sütünden kültür yapılarak mastite sebep olan bakteri tespit edilmeye çalışılır. Doktor tarafından, ultrason ve mamografi ile kanser tanısı dışlanmak da istenebilir.
TEDAVİ, ANTİBİYOTİK VE AĞRI KESİCİLERLE YAPILIYOR
Hastalığın tedavisinde enfeksiyonu olan hastalara antibiyotik verilir. Ağrı kesiciler, mastit tedavisinde ağrının azaltılması için kullanılabilir. Parasetemol ve ibuprofen grubu ağrı kesiciler tedavide kullanılabilecek seçenekler arasında.
BEBEĞİ SÜTTEN KESMEMEK LAZIM
Mastiti olan kadınlar bebeğini hiçbir zaman sütten kesmeyi düşünmemeli. Çünkü bu, annedeki semptomların daha da kötüleşmesine yol açacaktır. Süt akışının düzenli olarak devam etmesi enfeksiyonun temizlenmesine yardım eder.
Emzirme sırasında ilk olarak mastitli memeden emzirilmesi daha iyi olur. Bebek daha aç olacağından memeyi daha güçlü emer. Sütün boşaltılması daha kolay olur. Sürekli olarak bebeğinin yanında bulunamayan anneler ise, memede birikmesini engellemek için sütlerini sağmalı. Mastiti olan kadınlar; evde dinlenmeli, emzirme aralarında memeye soğuk uygulamalı, destekleyici sütyen takmalı.
