Yandex Metrica

McDonalds'ın patates kızartma görüntüsü mide bulandırdı: Erken ölmek isteyen bunları yesin

İçine koydukları sayısız katkı maddesi sebebiyle harika bir tada sahip olan 'fast food'ların hem beden hem de ruh sağlığına olan zararları sayısız araştırmayla kanıtlandı. Uzman Diyetisyen İbrahim Sami Turan, sosyal medya hesabından hem patates kızartması hem de hamburger köftesi yapım sürecine dair iki video paylaştı. Çocuğunuz bu tarz yiyecekler istediğinde izletebilirsiniz. 

Sağlık

01.06.2024, 22:30

Patates kızartması, çıtırlığı ve lezzetiyle hemen herkesin çok sevdiği yiyeceklerden biri. 

Sağlık için yağ oranı yüksek olduğundan zararlı görülen bu yiyecek yeni yapılan araştırmaya göre ruh sağlığını bile etkiliyor. 

Güneş gözlüğü alırken bunlara dikkat! Pahalı olanlar daha... Güneş gözlüğü alırken bunlara dikkat! Pahalı olanlar daha... Haberi Görüntüle

PATATES KIZARTMASI DEPRESYON SEBEBİ

Çinli bilim insanları yaptıkları çalışmada, kızarmış yiyecekleri, özellikle patates kızartmasını sık tüketenlerde, bunları yemeyen insanlara göre yüzde 12 daha yüksek kaygı riski ve yüzde 7 daha yüksek depresyon riski olduğunu ortaya koydu. 

Bu durum gençleri daha çok etkiledi. 

Çalışma 11.3 yılda 140 bin 728 kişiyi değerlendirdi. 

İlk iki yıl içinde depresyon tanısı konan katılımcılar çıkarıldıktan sonra, kızarmış yiyecek tüketenlerde toplam 8 bin 294 anksiyete ve 12 bin 735 depresyon vakası bulundu. 

Özellikle patates kızartmasının depresyon riskinde oynadığı rol önceki yıla göre yüzde 2 artış gösterdi. 

Çocuk doktoru uyardı: Tatile çıkarken valize ilk olarak bunları koyun! İşte seyahat çantasında olması gereken ilaçlar Çocuk doktoru uyardı: Tatile çıkarken valize ilk olarak bunları koyun!... Haberi Görüntüle

AKRİLAMİD KAYGIYA YOL AÇIYOR

Araştırmacılar, özellikle kızarmış patateslerde kızartma işlemi sırasında oluşan bir kimyasal olan akrilamidin daha yüksek kaygı ve depresyon riskinden sorumlu olduğunu öne sürüyor. 

Bu durumu akrilamid toksisitesine karşı savunmasız zebra balığı üzerinde deneyen ekip kimyasala maruz kalan balığın tank içindeki karanlık bölgelerde daha fazla vakit geçirdiğini belirledi.

Çalışmaya katılanlar bunun balıkta daha yüksek kaygı seviyesinin ortak bir işareti olduğunu düşünüyor. 

Güzellik uzmanı en sevilen içeceğe karşı uyardı! Yüzünüz sivilceden mayın tarlasına dönebilir Güzellik uzmanı en sevilen içeceğe karşı uyardı! Yüzünüz sivilceden mayın... Haberi Görüntüle

KAHVE VE TOSTTA BİLE VAR

Beslenme uzmanları ise kızarmış yiyeceklerin sağlık üzerindeki etkilerinin hangi yiyeceğin kızartıldığına ve kızartma için ne tür yağ kullanıldığına bağlı olduğunu belirtiyor. 

Akrilamidin sadece kızartma yoluyla üretilmediğini de kaydeden yetkililere göre çekirdeklerin kavrulması nedeniyle kahve ve hatta tostta bile bu madde açığa çıkıyor. 

Gebelikte hangi sporlar zararlı? Hamileyken su altına dalmak riskli mi? Gebelikte hangi sporlar zararlı? Hamileyken su altına dalmak riskli mi? Haberi Görüntüle

SİVİLCE VE ÇIBAN NEDENİ

Uzman Diyetisyen İbrahim Sami Turan kızartıldıktan sonra bekletilen yağda ya da işlenmiş gıdalardaki yağda, yağ oksidasyonu ile toksik özellikte peroksitler ve serbest radikaller oluştuğunu belirtiyor.

"Cips, bisküvi, kızartılmış ve bekletilmiş hazır yiyecekler ve bir defadan fazla kızartmada kullanılan yağları tüketmek tehlikeli" diyen Turan GDO bazlı bitkisel yağlardan üretilen sabunları bile kullanmamak gerektiğini belirtiyor. 

Diyetisyene göre pişirme sırasında serbest radikaller oluştuğu için, doğal bitkisel yağları da, çiğ olarak kullanmak gerekiyor.

Zararlı yağlar damarlarda küçük kütleler oluşturuyor. 

Bu kütleler kanla birlikte dolaşırken, HDL yani iyi kolestrolle kaplanmaya başlıyor. 

Derinin yağ bezlerine gönderiliyor, oradan sivilce ve çıbanlar şeklinde deri üzerine çıkıyor. 

Bilim insanlarına göre sadece patates kızartması değil sodyum, şeker ve yağ oranı yüksek olan fast food tarzı beslenmeyi tamamen hayattan çıkarmak gerekiyor. 

Yeni yapılan bir çalışma, fast foodun, hormon bozulması ve düşük sperm sayısı da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açan ftalat isimli kimyasal ile dolu olduğunu ortaya koyuyor.

Tadına aldanan yandı! Demans garantili bir yiyecek! Her gün tıka basa yiyoruz! Tadına aldanan yandı! Demans garantili bir yiyecek! Her gün tıka... Haberi Görüntüle

YİYENLERDE KANSEROJENLERE RASTLANDI

Araştırma fazla fast food yiyen insanların ftalatlara daha çok maruz kaldığını buldu. 

Bilim adamları, son 24 saat içinde tükettikleri tüm yiyecekleri ayrıntılı olarak açıklayan idrar veren 8 bin 800'den fazla kişinin verilerini inceledi. 

Suda çözünürlükleri düşük, yağda çözünürlükleri yüksek olan kanserojen madde ftalatların iki özel yan ürünü belirlendi. 

DEHP ve DINP maddeleri. 

Kronik hastalara sıcaklık uyarısı: O saatler arasında dışarıda bulunmayın Kronik hastalara sıcaklık uyarısı: O saatler arasında dışarıda bulunmayın Haberi Görüntüle

DİKKAT EKSİKLİĞİNE SEBEP OLUYOR

Son 24 saat içinde toplam kalorilerinin yüzde 35'ini veya daha fazlasını fast food yiyeceklerden alan kişilerin, fast food yemeyen kişilere kıyasla yaklaşık yüzde 24 daha yüksek dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu seviyelerine sahip oldukları bulundu.

Brezilya'dan 10 binden fazla kişinin incelendiği çalışmada katılımcılara bilişsel testler verildi.

İşlenmiş gıdaları çok tüketen kadın ve erkeklerin bilişsel gerileme oranı, az yiyen insanlara kıyasla yüzde 28 daha fazlaydı. 

Bu kişiler beyin yürütme işlevinde yüzde 25'lik bir düşüş gösterdi.

Ultra işlenmiş gıdalar açısından zengin beslenme daha yüksek obezite, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık oranlarıyla bağlantılı.

Ve bunlar bilişsel gerileme nedeni. 

Çünkü kilo almanıza neden olan ve kalbiniz için kötü olan yiyecekler, beyniniz için iyi değil.

Kronik hastalara sıcaklık uyarısı: O saatler arasında dışarıda bulunmayın Kronik hastalara sıcaklık uyarısı: O saatler arasında dışarıda bulunmayın Haberi Görüntüle

İŞLENMİŞ GIDALARI NASIL ANLAYACAĞIZ?

Aşırı işlenmiş gıdalar ambalajına bakaak kolayca ayırt edebiliyor. 

İçerik listeleri tipik olarak çok uzun olan bu gıdalar koruyucu, renklendirici ve telaffuz edilmesi zor kimyasallar içeriyor. 

Diyetisyen Turan eğer zararlarını anlatmanıza rağmen çocuklarınız bu tarz gıdaları yemekte ısrar ediyorsa onlara izletmeniz için bir video da paylaştı. 

Videoda hamburger yapım süreci için hazırlanan işlenmiş etin ortaya çıkış aşaması yer alıyor. 

 

Habere Tepki Ver

1

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading