Pandemi ergenleri vurdu! Beyinlerindeki garip değişim bilim insanlarını bile şaşırttı
Can kayıplarının yanı sıra psikolojik olarak da yıkıma yol açan pandemi ergenlerin beynini de etkiledi. Yapılan araştırma bu dönemde ergenlik yaşayanların beyinlerinde küçülme gözlemlendiğini ortaya koydu. Hasar cinsiyete göre farklılık da gösteriyor.
Kovid-19 salgınının gençler üzerindeki etkisi oldukça büyük oldu.
Önceki araştırmalarla bu dönemde gençlerde obezite oranlarının arttığı belirlenmişti.
Çok sayıda çalışma da hastalığın ruh sağlığı, sosyal yaşam ve diğer alanlarda sorun yarattığına dair raporları belgelemişti.
ERGENLERİN BEYNİ YAŞLANDI
Yeni bir araştırma ise, ergen beyinlerinin erken yaşlanmasıyla ilgili olumsuz sonuçlarına katkıda bulunuyor.
Yeni verilere göre pandemiden bu yana gençlerin beyni kızlarda ortalama 4,2 yıl, erkeklerde ise 1,4 yıl daha hızlı yaşlanıyor.
Bu, cinsiyete göre yaşlanma farklılıklarını ayırt eden ilk çalışma.
MRI TARAMALARI İLE İZLEME YAPILDI
Araştırmacılar başlangıçta, 2018'de katılımcıların beyinlerinin MRI'larından başlayarak gençlerin zaman içindeki normal beyin gelişimini izlemeyi amaçladı.
2020'de ek MRI'lar için onları takip etmeyi planladılar.
Pandemi, 130 katılımcının 12 ila 20 yaşları arasında olduğu ikinci MR'ı üç ila dört yıl geciktirdi.
Ekip, pandemi öncesi MRI verilerini kullanarak, tipik ergenlik döneminde 68 beyin bölgesinin nasıl gelişeceğine dair "normatif bir model" oluşturdu.
Bu modelle, pandemi sonrası MRI verilerini karşılaştırıp beklentilerden sapıp sapmadıklarını görebiliyorlardı.
KIZLARDA BEYNİN 30 BÖLGESİ ETKİLENDİ
Çalışma, pandemiden sonra ergen beyinlerinde hızlanan kortikal incelmenin, kızlarda hem yarımkürede hem de tüm loblarda 30 beyin bölgesinde, erkeklerde ise yalnızca iki bölgede meydana geldiğini ortaya çıkardı.
Kortikal kalınlıktaki azalma, kızlar ve erkeklerde çalışılan beyin bölgelerinin sırasıyla yüzde 43'ü ve yüzde 6'sı kadardı.
ETKİ KALICI MI DEĞİL Mİ?
Araştırmanın baş yazarı Dr. Patricia K. Kuhl, araştırmacıların beyindeki bu etkilerin kalıcı olup olmadığını henüz bilmediğini söylüyor.
"Beyin iyileşmiyor ve şişmanlamıyor, bunu biliyoruz, ancak pandemi bittikten ve sosyal normallik tamamen geri geldikten sonra gençlerin iyileşip iyileşmediğinin bir ölçüsü de beyinlerinin daha yavaş incelip incelmediğidir."
Pediatri ve nöroloji profesörü Dr. Max Wiznitzer ebeveynlere bazı önerilerde bulundu.
"Kaliteli zaman geçirmeyi teşvik edin, sosyal medya kullanımını sınırlayın ve zihinsel sağlık veya ruh halindeki değişiklikleri yansıtan davranış değişikliklerini izleyin, böylece mümkün olduğunca erken müdahale edebilirsiniz"
Ergenlik döneminde önemli sosyal-duygusal gelişimler meydana geliyor.
Beynin yapısında ve işlevinde de önemli değişiklikler yaşanıyor.