Sabah kahvenizi saat kaçta içiyorsunuz? Diyetisyen Knubian Gatlin'e göre en doğru saat...

Sabah kahvenizi saat kaçta içiyorsunuz? Diyetisyen Knubian Gatlin'e göre en doğru saat...

Sabah ayılmak için kahve içenlere diyetisyen Knubian Gatlin'in uyarıları var. Kahvenin faydalarının yanında bazı zararları olduğunu da söyleyen Gatlin'e göre uyanır uyanmaz kahve içmek doğru değil. İşte nedeni.

Sağlık

25.09.2024, 15:25

Herkesin kahvesini nasıl içtiğine dair bir tercihi var.

Krema ve şekerle veya sade, buzlu veya sıcak. 

Sabahın erken saatlerinde veya herhangi bir zamanda. 

Peki sizce sabah kahvenizi ne zaman içtiğinizin bir önemi var mı?

Yemekten sonra sakın bunu yapmayın! Diş hekimi yarım saat beklenmesini öneriyor! İşte nedeni Yemekten sonra sakın bunu yapmayın! Diş hekimi yarım saat beklenmesini... Haberi Görüntüle

KAHVENİN BİRÇOK FAYDASI VAR

"Kahve içmenin birçok faydası var" diyen diyetisyen Knubian Gatlin kafein içeriğinin enerji seviyelerini, uyanıklığı artırmaya, bilişsel işlevi iyileştirmeye ve fiziksel aktivite sırasında performansı artırmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. 

Ayrıca, kafeinin yan ürünlerinden biri olan paraksantin, yağ metabolizmasında rol oynuyor. 

Araştırmalar kahve tüketiminin, muhtemelen antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle tip 2 diyabet geliştirme riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu ileri sürüyor.

Diğer çalışmalar, fibrozise yol açabilen yara dokusunun büyümesini yavaşlatarak karaciğeri korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. 

Ünlü beslenme uzmanı uyardı: Antibiyotik tedavisi sonrası bunları yapmayan yanar! Sindirim sistemi tamamen çöküyor Ünlü beslenme uzmanı uyardı: Antibiyotik tedavisi sonrası bunları yapmayan yanar!... Haberi Görüntüle

Bu haber kaygılı insanları ilgilendiriyor! Meğer o mineralin eksikliği sebep oluyormuş Bu haber kaygılı insanları ilgilendiriyor! Meğer o mineralin eksikliği sebep... Haberi Görüntüle

İÇERİĞİNDE NE VAR?

Kahvenin bizi uyandırma yeteneği, bu içeceğe en çok güvenme eğiliminde olduğumuz şey. 

Uyandıktan hemen sonra içmek, kafeinden faydalanmak için "en iyi zaman" olabilir mi?

Burada uzman iki terimden bahsediyor: adenozin ve adenozin reseptörleri.

Gatlin, adenozini "enerji ve uyarılmayı baskılamada rol oynayan ve bizi doğal olarak uykulu hale getiren bir moleküldür" diye açıklıyor.

Bunu, vücudun her yerinde bulunan adenozin reseptörlerine bağlanarak yapıyor. 

Adenozin seviyeleri uyandığınızda en düşük seviyede oluyor, ancak gün boyunca artıyor. 

Daha fazla adenozin reseptörlerine bağlandıkça, etkileşim bir dizi uykuyu teşvik edici etkiyi teşvik ediyor. 

Gatlin, "Kafein adenozin reseptörlerini bloke eder, bu da adenozinin uyku halinin artmasına yardımcı olmak için artık bağlanamayacağı anlamına gelir" diyor. 

"Ek olarak, vazokonstriktif ve vazodilatör etkilerinin karışımı, besinlerin vücudumuzda nasıl taşındığını etkiler ve bu da enerji üretimini destekler."

İşte bu yollarla, kahvedeki kafein sizi uyanık ve tetikte tutuyor ve bilişsel performanstan fiziksel performansa kadar her şeyi iyileştirmeye yardımcı oluyor.Ancak Gatlin, bunun tek yaptığı şey olmadığını söylüyor. 

Zira kafein enerjik hissetmeyi engelleyebiliyor. 

"Kahve iştah kesicidir, yani uygun enerji alımını etkileyebilir" diye ekliyor.

Kulaklıkların zarar verdiği tek organ kulak değilmiş! Gençler okuyunca bir daha kullanmak istemeyecek Kulaklıkların zarar verdiği tek organ kulak değilmiş! Gençler okuyunca bir... Haberi Görüntüle

İDRAR SÖKTÜRÜCÜ GÖREVİ VAR

Kahvedeki kafein ayrıca idrar söktürücü olarak da etki edebiliyor.

Bu da idrar yoluyla su kaybına yol açabiliyor. 

Eğer düzgün bir şekilde su içmiyorsanız hafif susuzluk bile enerji seviyelerinizi etkileyebiliyor. 

C vitamini için sadece portakal yiyenler! Meğer çok sevilen o sebze de bir depoymuş! Kış gelmeden depoları doldurun C vitamini için sadece portakal yiyenler! Meğer çok sevilen o... Haberi Görüntüle

Sosyoekonomik statü o hastalığa yol açıyor! Yaşlılar risk grubunda Sosyoekonomik statü o hastalığa yol açıyor! Yaşlılar risk grubunda Haberi Görüntüle

KORTİZOL SEVİYELERİNİ ETKİLİYOR

Son olarak, kafein vücudunuzda birçok önemli rol oynayan bir hormon olan kortizol seviyelerini etkileyebiliyor. 

Kortizolün birçok etkisi arasında, vücudunuzun birincil enerji kaynağı olan glikozun salınımında oynadığı rol de var. 

Kortizol seviyeleri doğal olarak uyandıktan hemen sonra zirveye ulaşıyor ve ortaya çıkan glikoz seli sabah uyanmak için ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi yaratmak için kullanılıyor.

"Kafein ayrıca kortizol seviyelerini de artırır" diye ekliyor Gatlin. 

"Bu bizi gerçekten uyandırmaya yardımcı olabilir, ancak zamanla vücudunuzun her sabah ilk iş olarak bir fincan kahve içerseniz kendi kendine daha az kortizol üretmeye adapte olması mantıklıdır."

Bu durum uyanıklık hissinizi etkileyerek, özellikle de hemen kahve içemediğiniz günlerde, güne enerjik başlamanızı zorlaştırabiliyor.

Bulanık görme meğer ölümcül hastalık işaretiymiş! Uzmanlara göre evde bunu yapanlar kurtulabilir Bulanık görme meğer ölümcül hastalık işaretiymiş! Uzmanlara göre evde bunu... Haberi Görüntüle

Horlama ile körlük arasında ilginç bağlantı bulundu! Riski artırıyor Horlama ile körlük arasında ilginç bağlantı bulundu! Riski artırıyor Haberi Görüntüle

NE ZAMAN İÇMEK LAZIM?

Peki kahve içmek için en iyi zaman nedir?

Vücudumuzun doğal olarak kendini nasıl uyandırdığı ve kahvedeki kafeinin bunu hem olumlu hem olumsuz şekilde nasıl etkileyebileceği göz önüne alındığında, Gatlin sabahları doğrudan kahveye yönelmeyi önermiyor.

"Uyanmamıza yardımcı olsa da, genellikle ilk fincan kahvenizi uyandıktan yaklaşık bir veya iki saat sonra içmenizi öneririm. Bu, vücudunuzun önce enerji için kendi kaynaklarını kullanmasına olanak tanır."

Diyetisyen bunun yerine güne büyük bir bardak su ve dengeli bir kahvaltı veya atıştırmalıkla başlamanızı öneriyor. 

Bu, vücudunuzun su ihtiyacını gidermeye ve günün geri kalanında enerji kullanımınızın tonunu ayarlamanıza yardımcı oluyor. 

Ayrıca bazen aç karnına kahve içmekten kaynaklanabilen rahatsızlığı önleyebiliyor. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading