Şamama nedir? Şamama faydaları nelerdir? Âlim Eşref Bin Muhammed: Şamama koklamak beyin sağlığına iyi geliyor!

Semt pazarlarında karşınıza küçük sarı renkte meyveler çıkmıştır. Üzerinde kırmızı çizgileri olan ve çok güzel kokan bu meyvenin adı, şamama kavunu. Halk arasında acı kavun olarak bilinen şamamayı koklamak, beyin sağlığına çok iyi geliyor.
Şamama nedir? Şamamanın faydaları nelerdir? Şamama yenir mi? İşte cevaplar...
Küçük sarı renkte, üzerinde kırmızı çizgileri olan ve çok güzel kokan bir meyve Şamama. Halk arasında acı kavun veya kokulu kaplan kavunu gibi isimleri var.
ŞAMAMA VANLILARIN GELİR KAPISI
Şamama, Van'da Özalp, Erciş, Alaköy gibi kavun karpuz yetiştirilen bostanların bir bölümünde özel olarak ekilen bir bitki. Doğal ve hoş kokusuyla özellikle Vanlılar şamama satışına büyük ilgi gösteriyor.
Tadı bilinen kavunlar gibi tatlı olmadığından tüketimi pek yaygın değil ancak aromasının güzelliği sebebiyle şurup, tatlı, şeker, lokum ve şerbet yapımında kullanılır. Hasat edildiği zaman ise çok güzel kokmaz.
ŞAMAMA KOKLAMAK BEYİN İÇİN ÇOK FAYDALI
Eşref Bin Muhammed, 14. yüzyılda yazdığı eserlerinde şamama koklamanın beyin sağlığına çok iyi geldiğini, tüketmenin ise mide rahatsızlıklarını giderdiğini bildirir. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde ise Şamama kavunlarının zenginler ve padişahlar arasında hediye olarak sunulduğu bilgisi yer alır.
KULAK ÇINLAMASINI GEÇİRİR, DİŞ ÇEKİMİNİ KOLAYLAŞTIRIR
Şamama kavunu, sinüzitin alternatif tedavisinde sıklıkla kullanılıyor. Bunun dışında, ağrı kesici etkisi de var. Damarları açıyor, saç sağlığına iyi geliyor, kanamayı durduruyor, hemoroide iyi geliyor, kulak çınlamasını geçiriyor ve diş çekimini kolaylaştırıyor.
