Yandex Metrica

Üç kurala dikkat et, uzun ömürlü ol! Hayata 20 yıl ekliyor

Üç kurala dikkat et, uzun ömürlü ol! Hayata 20 yıl ekliyor

Uzun ömürlü olmak için birçok unsur var. Kimi araştırmalar bunu atılan adım sayısı ile ilişkilendiriyor kimi ise beslenme ile. Yeni yapılan bir çalışma ise hayata 20 yıl ekleyecek üç faktörü ortaya koydu.

Sağlık

27.06.2024, 20:01

Ömür boyu sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ne kadar gerekli?

Çalışmalar ve uzmanlar sıklıkla egzersiz ve dengeli beslenme gibi iyi alışkanlıkların önemini vurguluyor. 

Yeni yayınlanan çalışma, 80 yaşında bile 100'e ulaşmamıza yardımcı olabilecek sağlıklı davranışları benimsemenin önemli olduğu sonucuna vardı.

Özellikle sigara içmemek, düzenli egzersiz yapmak ve yaşlılıkta beslenmede çeşitlilik sağlamak, yaşam süresini artırabiliyor. 

Tıp dünyasından inanılmaz başarı! Dünya bu ameliyatı konuşuyor: Hasta kendi gözleriyle gördü! Tıp dünyasından inanılmaz başarı! Dünya bu ameliyatı konuşuyor: Hasta kendi... Haberi Görüntüle

Haftada bir saat ayırmak yetiyor! İngiltere'deki araştırma depresyonun ilginç bir tedavi yöntemini ortaya koydu Haftada bir saat ayırmak yetiyor! İngiltere'deki araştırma depresyonun ilginç bir... Haberi Görüntüle

BİN 500 KİŞİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, Çin'de sağlıklı uzun ömürlülükle ilgili boylamsal bir araştırmadan elde edilen verileri kullandı. 

En az 100 yaşına ulaşmış bin 454 kişiyi belirlediler ve ardından bunları, 100 eşiğini geçmeden ölen, benzer yaş ve geçmişe sahip 3 bin 768 kontrol katılımcısıyla karşılaştırdılar.

Ekip sağlıklı bir yaşam tarzı ölçeği oluşturduktan ve katılımcıları sigara içme, egzersiz ve diyet konusunda derecelendirdikten sonra, en sağlıklı alışkanlıkların daha uzun ömürle ilişkili olup olmadığını görmek için asırlık kişilerin yaşam tarzı puanlarını 100 yaşından önce ölenlerle karşılaştırdı.

Sonuçlar çarpıcıydı: 

En yüksek sağlıklı yaşam tarzı puanına sahip kişilerin 100'e ulaşma olasılığı en düşük puana sahip olanlara göre yüzde 61 daha fazlaydı. 

Bu ilişki, eğitim durumu, medeni durum ve önceden var olan sağlık koşulları gibi faktörler dikkate alındıktan sonra bile sürdürüldü.

Kemoterapi değil bitkilerle kanseri yendi! Dahiliye Uzmanı Rıdvan Yıldız kanserin sevmediği yiyecekleri sıraladı! İlk sırada... Kemoterapi değil bitkilerle kanseri yendi! Dahiliye Uzmanı Rıdvan Yıldız kanserin... Haberi Görüntüle

Dondurma için malum markaya muhtaç değilsiniz! İşte basketbolcu Burak Gacemer'den ev yapımı sağlıklı dondurma tarifi Dondurma için malum markaya muhtaç değilsiniz! İşte basketbolcu Burak Gacemer'den... Haberi Görüntüle

ÖMRÜ UZATAN FAKTÖRLER NE?

Uzun ömürlülükte en büyük rolü oynayan faktörler şunlardı:

  • Eğer birisi hayatında hiç sigara içmemiş olsaydı, yüzde 25 olasılıkla 100'e ulaşabilirdi.
  • Mevcut düzenli egzersiz, hiç egzersiz yapılmamasına kıyasla bu olasılığı yüzde 31 artırdı.
  • Normal meyve, sebze, balık, baklagil ve çay tüketimini içeren çeşitli bir diyet, daha az çeşitli diyetlere kıyasla bu olasılığı yüzde 23 artırdı.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading