Ünlü doktor löseminin en erken belirtilerini açıkladı! Çocuklarda da görülüyor

Ünlü doktor löseminin en erken belirtilerini açıkladı! Çocuklarda da görülüyor

Kan kanseri olarak bilinen lösemi küçük çocukların hayatını bile tehdit ediyor. Sinsi ilerleyen hastalık Çocuk doktoru Ekaterina Kaysina'ya göre kritik belirtilere sahip. İşte asla gözardı edilmemesi gereken işaretler. 

Sağlık

05.10.2024, 14:40

Kan kanseri olarak bilinen lösemi kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin çeşitli sebeplerden dolayı gelişiminin duraklaması ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması şeklinde tanımlanıyor.

Önce kemik iliğine ve daha sonra da tüm organlara yayılabilen hastalığı Çocuk doktoru Ekaterina Kaysina'ya göre erken evrelerde tanımak mümkün. 

"Lösemide kemik iliği sağlıklı kan hücreleri üretmeyi bırakır ve bunların yerine damarlar tümör hücreleriyle dolar." diyen Kaysina, neticede iç organların ve tüm sistemin çökmeye başladığını belirtti. 

2050 yılında milyonlarca kişi bu hastalıktan ölecek! Sorumlusu her evde bulunan bir ilaç 2050 yılında milyonlarca kişi bu hastalıktan ölecek! Sorumlusu her evde... Haberi Görüntüle

LÖSEMİ TEDAVİLERİ ARTIK DAHA ETKİLİ

Neyse ki uzmana göre lösemiden dolayı hayatta kalma oranları artıyor.

Bu durum halkın farkındalığının artması, teşhis ve tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle doğrudan bağlantılı. 

1990'lı yıllarda hayatta kalma oranı yüzde 30-40 civarında iken bugün bu oran yüzde 80-90'lara yaklaşmış durumda.

Orman banyosu nedir? Orman banyosunun sağlığa ne gibi faydaları var? Orman banyosu nedir? Orman banyosunun sağlığa ne gibi faydaları var? Haberi Görüntüle

Loseminin-en-kritik-ve-erken-belirtileri

Hayatından mutlu olanlar bu habere sevinecek! Kalp ile bağlantısı bulundu Hayatından mutlu olanlar bu habere sevinecek! Kalp ile bağlantısı bulundu Haberi Görüntüle

EN ERKEN BELİRTİLERİ NE?

Löseminin sıklıkla grip, demir eksikliği anemisi ve diğer anemi türleri ve diğer otoimmün hastalıklarla karıştırıldığını belirte çocuk doktoru tüm bu hastalıkların semptomlarının benzer olduğunu açıkladı: ateş, halsizlik, baş dönmesi, artan yorgunluk, kaslarda ve eklemlerde ağrı.

Bazı dikkatli ebeveynler tehlikeli bir hastalığın belirtilerini iyi tanıyabiliyor.

Kırmızı kan hücrelerinin düşük seviyesini gösterebilen sürekli yorgunluk, löseminin neden olduğu aneminin yol açabileceği soluk cilt, sık kanama veya morarma bu ölümcül hastalığa işaret ediyor. 

Kanın pıhtılaşmasını etkileyen lösemi, sık sık burun kanamasına, diş eti kanamasına veya açıklanamayan morarmaya neden olabiliyor. 

Ayrıca zayıflamış bağışıklık sisteminin bir sonucu olarak sık görülen enfeksiyonlar, vücudun hastalıkla mücadele ettiğini gösteren inatçı ateş veya gece terlemesi de dikkate alınması gereken belirtilerden. 

Lösemi ayrıca kemik iliğinde anormal hücrelerin birikmesine neden oluyor.

Bu da kemik ve eklem ağrısına yol açabiliyor. 

Ayrıca boyun, koltuk altı veya kasıktaki genişlemiş lenf düğümlerine karşı da dikkatli olmak şart.

Alzheimer hastaları melatonin kullanabilir mi? Melatoninin yan etkileri nelerdir? Alzheimer hastaları melatonin kullanabilir mi? Melatoninin yan etkileri nelerdir? Haberi Görüntüle

Kimler-risk-altında

Yulaf lapası üç çocuğun ölümüne yol açtı! Tüm yulaflar toplatılıyor! Yetkililer inceleme başlattı Yulaf lapası üç çocuğun ölümüne yol açtı! Tüm yulaflar toplatılıyor!... Haberi Görüntüle

BAZI FAKTÖRLER RİSKİ ARTIRIYOR

Bu arada lösemiye yakalanma riski bazı kişilerde daha yüksek olabiliyor. 

Önceden kanser tedavisi görmek:

Radyasyon veya kemoterapi içeren geçmiş kanser tedavileri, bazı lösemi türlerine yakalanma olasılığını artırabiliyor.

Sigara içmek:

Sigara içme veya pasif içicilik geçmişiniz varsa, akut miyeloid lösemi geliştirme riskiniz artar.

Endüstriyel kimyasallara maruz kalmak:

Benzen ve formaldehit, yapı malzemelerinde ve ev kimyasallarında bulunan bilinen kansere neden olan kimyasallar. 

Benzen, plastik, kauçuk, boya, böcek ilacı, ilaç ve deterjan yapımında kullanılıyor.

Formaldehit, yapı malzemelerinde ve sabun, şampuan ve temizlik ürünleri gibi ev ürünlerinde bulunuyor.

Bazı genetik bozukluklar:

Klinefelter sendromu, Schwachman-Diamond sendromu ve Down sendromu gibi genetik bozukluklar riski artırabiliyor.

Ailede lösemi öyküsü:

Araştırmalar, bazı lösemi türlerinin ailelerde görülebileceğini gösteriyor. Ancak çoğu durumda, lösemi hastası bir akrabanızın olması, sizin veya başka bir aile üyenizin de lösemi geliştireceği anlamına gelmiyor. 

Haberi okuyan her gün o kuruyemişi yiyor! Çok şaşıracağınız 6 faydası araştırmalarla kanıtlandı Haberi okuyan her gün o kuruyemişi yiyor! Çok şaşıracağınız 6... Haberi Görüntüle

Göz çevrenizde bu lekeler varsa dikkat edin! Yağlı yiyecekler sebep oluyor Göz çevrenizde bu lekeler varsa dikkat edin! Yağlı yiyecekler sebep... Haberi Görüntüle

TEŞHİS VE TEDAVİDE BİRÇOK YÖNTEM KULLANILIYOR

Ölümcül olabilen bu hastalık fiziksel muayene, tam kan sayımı, kan hücresi incelemesi, kemik iliği biyopsisi ve diğer görüntüleme şekilleriyle teşhis ediliyor. 

Tedavide ise kemoterapi, immünoterapi, hedefli tedavi, radyasyon tedavisi, kök hücre nakli gibi yöntemler düşünülebiliyor. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading