Yandex Metrica

Unutkanlığınızın sebebi böbrekleriniz olabilir! Nasıl bir bağlantı var?

Unutkanlığınızın sebebi böbrekleriniz olabilir! Nasıl bir bağlantı var?

Yaşam tarzı ile bağlantılı olan demansın akut böbrek hasarı olanlarda görülme olasılığı artıyor. Yeni yapılan bir araştırmaya göre böbreklerinde bu tarz bir sorun yaşayanlarda risk yüzde 90'a yakın yükseliyor. 

Sağlık

30.08.2024, 11:21

Akut böbrek hasarı ile demans gelişme riski arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı. 

Karolinska Enstitüsü ve diğer kurumlardaki araştırma ekibi, hastalığın özellikle yaşlı yetişkinlerde uzun vadeli etkilerine ilişkin bilgiler sağlıyor.

Akut böbrek hasarı çoğunlukla yaşlı kişilerde meydana geliyor ve sıklıkla daha yüksek ölüm oranlarıyla ilişkilendiriliyor. 

Böbrek fonksiyonlarında ise ani bir azalma ile karakterize. 

Önceki araştırmalar, bu durum ile beyin hasarı arasındaki olası bir bağlantıya işaret ediyordu, ancak yeni çalışma bunun çeşitli demans türleri ile potansiyel bağlantısını araştırıyor.

Obeziteyle mücadele eden en iyi takviye! Kanserle de mücadele ediyor! Düzenli kullanan yararını görüyor Obeziteyle mücadele eden en iyi takviye! Kanserle de mücadele ediyor!... Haberi Görüntüle

Kronik kabızlık yaşayanlara kardiyolog tavsiyesi geldi! Kabızlık ve kalp arasında nasıl bir bağlantı var? Kronik kabızlık yaşayanlara kardiyolog tavsiyesi geldi! Kabızlık ve kalp arasında... Haberi Görüntüle

300 BİN KİŞİNİN VERİLERİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, İsveç'te 65 yaş ve üzeri 300 binden fazla kişiyi kapsayan Stockholm Kreatinin Ölçümü projesinden elde edilen verileri analiz etti. 

Ortalama 12 yıllık takip süresi boyunca katılımcıların yaklaşık yüzde 25'i en az bir akut böbrek hasarı atağı geçirirken, yüzde 16'sına demans tanısı konuldu.

Çalışma, bu durumdan muzdarip kişilerin herhangi bir tür demans geliştirme riskinin yüzde 49 daha yüksek olduğunu buldu. 

Veriler demans türüne göre ayrıştırıldığında sonuçlar daha da çarpıcıydı.

Kronik kabızlık yaşayanlara kardiyolog tavsiyesi geldi! Kabızlık ve kalp arasında nasıl bir bağlantı var? Kronik kabızlık yaşayanlara kardiyolog tavsiyesi geldi! Kabızlık ve kalp arasında... Haberi Görüntüle

Hayatınız hıçkırıkla alt üst mü oluyor? Uzmanların buna çok etkili bir çözümü var Hayatınız hıçkırıkla alt üst mü oluyor? Uzmanların buna çok etkili... Haberi Görüntüle

BÖBREK HASARI DEMANS RİSKİNİ ARTIRDI

  • Lewy cisimcikli demans ve Parkinson hastalığına bağlı demans gelişme olasılığı yüzde 88 daha fazlaydı.
  • Vasküler demans gelişimi için yüzde 47 oranında,
  • Alzheimer hastalığına yakalanma riski ise yüzde 31 oranında artmıştı.
  • Bulgular hastaneye yatmayı veya yatarak tedaviyi gerektiren ciddi böbrek hasarı yaşayan kişiler için riskin daha da yüksek olduğunu gösterdi.

Karolinska Enstitüsü'nde yardımcı doçent olan Hong Xu araştırmayla ilgili yorum yaptı:

"Bulgularımız, akut böbrek hasarının sadece böbrek fonksiyonunu etkileyen bir olay olmadığını, aynı zamanda özellikle beyin sağlığı açısından daha geniş etkileri olabileceğini gösteriyor."

Karolinska Enstitüsü Tıbbi Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü profesörü Juan Jesus Carrero'ya göre akut böbrek hasarını demans için bir risk faktörü olarak kabul etmek, erken müdahaleye, önleyici tedaviye ve daha iyi hasta bakımına yol açabilir.

Araştırmanın bir sonraki aşaması, akut böbrek hasarını demansa bağlayan biyolojik mekanizmaların ortaya çıkarılmasına odaklanacak. 

Ekip ayrıca, akut böbrek hasarı sonrası bazı ilaçların, yaşam tarzı değişikliklerinin ve takip uygulamalarının demans riskini azaltmaya yardımcı olup olmadığını araştırmayı planlıyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading