Uyuz hastalığı belirtileri nedir? Uyuz nasıl geçer? Kaşıntıya ne sebep olur? Uyuz paraziti nasıl bir şey?

Uyuz hastalığı belirtileri nedir? Uyuz nasıl geçer? Kaşıntıya ne sebep olur? Uyuz paraziti nasıl bir şey?

İstanbul'da uyuz salgını olduğu söylentisi onbinlerce insanın bu parazit hakkında sorular sormasına yol açtı. Bulaştığı kişinin hayatını cehenneme çeviren uyuz paraziti hakkında kısa bilgiler derledik.

Sağlık

19.05.2024, 13:13

Uyuz hastalığına bir parazit yol açar. İnsan gözüyle fark edilemeyecek kadar küçük bu parazitin adı Sarcoptes Scabiei Von Hominis'tir. Uyuz, bu 'akar'ın neden olduğu çok kaşıntılı ve bulaşıcı bir deri hastalığıdır. 

30 yaş üzerindekiler ne yemeli ne yememeli? Beslenme uzmanı açıkladı 30 yaş üzerindekiler ne yemeli ne yememeli? Beslenme uzmanı açıkladı Haberi Görüntüle

UYUZ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Uyuz, kadın-erkek ayrımı yapmadan her iki cinste, tüm yaş gruplarında, tüm etnik gruplarda, tüm sosyoekonomik düzeylerde görülebilir. Salgınlar yapabilmesi nedeniyle özellikle bakım evleri, yurtlar, yatılı okullar ve toplu yaşanan yerlerde daha sık görülür. Bağışıklık sistemi iyi olmayan kişilerde klinik tablo daha şiddetlidir. 

Sadece mutlu hissettirmiyor! Ünlü psikiyatrist aşkın hiç bilinmeyen 4 faydasını açıkladı Sadece mutlu hissettirmiyor! Ünlü psikiyatrist aşkın hiç bilinmeyen 4 faydasını... Haberi Görüntüle

UYUZ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Kişiden kişiye yakın temasla (aynı yatakta yatma, ortak giysilerin kullanımı vs...) genellikle 15-20 dakikalık bir temas süresinde bulaşır. Sadece tokalaşma ile bulaşması kolay değildir. Okul, kışla, huzurevi gibi toplu yerlerde, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, çocuk ve yaşlılarda bulaşma daha kolaydır. 

Ünlü doktor meme kanseri riskini artıran iki alışkanlığı açıkladı! Tehlikeyi 4'e katlıyor Ünlü doktor meme kanseri riskini artıran iki alışkanlığı açıkladı! Tehlikeyi... Haberi Görüntüle

UYUZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyuz paraziti kişiye geçtikten 4-6 hafta sonra ortaya çıkan ve özellikle geceleri ve sıcakta artan kaşıntı, hastalığın en önemli belirtisidir. 

Kaşıntı en çok el, parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar ve kalçalarda şiddetlidir. 

Kadınlarda meme uçları ve çevresi, erkeklerde genital bölge kaşıntıları çok tipiktir. Erişkinlerde avuç içi ve ayak tabanlarında, yüz ve boyun bölgesinde genellikle kaşıntı olmazken, çocuklarda bu alanlarda da kaşıntı ve hastalığa ait deri bulguları görülmektedir. 

Sarcoptes Scabiei Von Hominis adla parazit, deri altında mağaralar açarak ilerlemesi hem kaşıntıya hem de lezyonlara neden olur. 1-10 mm uzunluğundaki tüneller 'uyuz tünelleri' olarak bilinir. Tüneller klinik olarak dalgalı ya da kırık bir çizgi halinde görülür. Bunun dışında deride kaşınmaya bağlı kaşıntı izleri, küçük kabarcıklar ve sertlikler görülebilir. 

Uzun yaşam beklentisi tersine döndü! Amerika'da yapılan araştırmaya göre hayat kısalıyor Uzun yaşam beklentisi tersine döndü! Amerika'da yapılan araştırmaya göre hayat... Haberi Görüntüle

UYUZ TEDAVİSİ

Günümüz teknolojisiyle uyuz hastalığının tedavisi etkili bir şekilde sağlanmaktadır. Doktor tavsiyesiyle birlikte eczaneden alınacak krem, şampuan ve bu türde sıvıların vücuda sürülmesi ve bu şekilde bir süre kullanılması sonucu deri altındaki uyuz parazitleri imha edilir. Uyuz hastalığını taşıyan kişi böylece sağlığına kolaylıkla kavuşabilir. 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading