Yanığa diş macunu sürülür mü? Mutfakta yaşanan küçük kazalara nasıl müdahale edilmeli?

Mutfak kazaları özellikle kadınların ufak veya büyük çaplı yaralanmalarına yol açıyor. Yanık ve yaralara en kısa zamanda doğru şekilde müdahale etmek iyileşmede et etkili adım. Peki bu tarz durumlarda ne yapmalı?
Bir kazadan veya ameliyattan sonra cilt yaralandığında, vücut onu iyileştirmek için harekete geçer. Ancak özellikle mutfak işleri yaparken sık yaşanan yaralanmalara karşı nasıl bir müdahale yapılacağını bilmek çok önemli.
Yanlışlıkla sıcak bir soba veya fırına dokunursanız, kolayca birinci derece yanık alabilirsiniz. Bu, daha derin ikinci ve üçüncü derece yanıkların aksine derinin üst tabakasını etkiler. Ancak çok küçük, birinci derece bir yanık bile hemen tedavi edilmeli. Bu ağrının giderilmesinde büyük rol oynar.
YANIKLARA NASIL MÜDAHALE EDİLMELİ?
Böyle bir durumda üzerinizdeki tüm takıları hemen çıkararak ve yanığı hızla soğutarak başlayın. Elinizi soğuk musluk suyu altında gezdirin veya temiz bir bezle çok soğuk, ıslak kompres yapın. Ağrı geçene kadar soğumaya bırakın. 10-15 dakika kadar sürebilir.
YANIĞA DİŞ MACUNU SÜRÜLÜR MÜ?
Yanık üzerine merhem, tereyağı, diş macunu veya topikal antibiyotikli merhem sürmeyin. Günde iki ila üç kez yatıştırıcı bir jel ile nemlendirin. Bir kabarcık oluşursa patlatmayın. Kendi kendine emmesi ve iyileşmesi için steril, yapışmaz gazlı bezle örtün. Yanık iyileşene kadar cildin bu bölgesini kesinlikle güneşe maruz bırakmayın.
Yanık dışında keskin bıçaklardan veya kırık bir camdan kaynaklanan kesikler de çok yaygın. Yemek hazırlarken ve bulaşık yıkarken çok sık yaşanır.
KESİK YARALARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Küçük bir kesiği tedavi etmek için yaraya temiz bir havlu veya gazlı bezle baskı uygulayarak kanamayı durdurun. 1-2 dakika veya daha fazla sürebilir. Ardından ellerinizi ve yarayı hafif sabun ve soğuk veya ılık suyla yıkayın. Ardından yaraya topikal bir antiseptik uygulayın ve yarayı steril, yapışmaz gazlı bezle örtün. Yara iyileşene kadar gazlı bezi günlük olarak değiştirin.
Kirli veya paslı bir nesne tarafından kesilirseniz, tetanoz aşısı olduğunuzdan emin olun. Emin değilseniz tetanoz serumu veya aşısına ihtiyacınız olacağından doktorunuzla konuşun.
Yarada çıkaramayacağınız yabancı bir cisim görürseniz de hastaneye gitmelisiniz. İyileşme sırasında ağrı, şişlik ve kızarıklık yaşarsanız, doktorunuza danışın. Bunların hepsi şüpheli enfeksiyon belirtileridir ve antibiyotik tedavisine ihtiyacınız olabilir.
