Yandex Metrica

Yaşadığınız mahalle görünüşünüzü etkiliyor! Yeşil alanlara yakın yaşayanlar...

Yaşadığınız mahalle görünüşünüzü etkiliyor! Yeşil alanlara yakın yaşayanlar...

Şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin sık gittiği yeşil alanlar sağlık üzerinde önemli etkilere sahip. Yapılan araştırmaya göre yeşil alanlara yakın yaşamak insanı gençleştirebilir. 

Sağlık

03.07.2024, 11:54

Şehirlerdeki yeşil alanlar hem doğaya hem de insan sağlığına öyle büyük fayda sağlıyor ki, yapılan araştırmalar bunun önemini gözler önüne seriyor.

Bazı büyükşehirler beton yığınları halini almışken aslında yeşil alanlar yüksek sıcaklıklarla mücadeleye yardımcı olabiliyor, biyoçeşitliliği artırabiliyor ve kentlerin ortasında sakinlik hissi uyandırabiliyor.

Bu ortak sosyalleşme alanının biyolojik yaşlanmayı geciktirme gibi bir görevi de var. 

Nefes borusunda kıllar çıktı! Manzara doktorları bile şoke etti Nefes borusunda kıllar çıktı! Manzara doktorları bile şoke etti Haberi Görüntüle

Sıcak havada bunu yapmak çocuğu öldürebilir! Arabayla yola çıkacaklar mutlaka okusun Sıcak havada bunu yapmak çocuğu öldürebilir! Arabayla yola çıkacaklar mutlaka... Haberi Görüntüle

YEŞİL ALANLARIN SAĞLIĞA ETKİSİ ARAŞTIRILDI

Northwestern Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre yeşil alanların yakınında yaşayan insanlar, parkların yakınında yaşamayanlara kıyasla ortalama iki buçuk yıl daha genç görünüyor. 

Baş araştırmacı Kyeezu Kim daha yeşil alanların yakınında yaşamanın, gerçek yaşınızdan daha genç görünmenize yardımcı olabildiğini belirtiyor. 

Araştırmacılar çalışma sırasında, yeşile maruz kalmanın vücudu hücresel düzeyde etkileyip etkilemediğini belirlemek amacıyla DNA metilasyonu üzerinde çalıştı. 

Güneş gözlüğü alırken bunlara dikkat! Pahalı olanlar daha... Güneş gözlüğü alırken bunlara dikkat! Pahalı olanlar daha... Haberi Görüntüle

Uzman diyetisyenden hormona karşı tavsiye! Bu dört sebzeyi yiyen hormon ilacına gerek duymuyor Uzman diyetisyenden hormona karşı tavsiye! Bu dört sebzeyi yiyen hormon... Haberi Görüntüle

EVİ YEŞİL ALANA YAKIN OLANLARDA...

Kyeezu Kim ve ekibi, 1986'dan 2006'ya kadar Amerika'nın dört şehrinden 900'den fazla yetişkini takip etti. 

Ekip, uydu görüntülemeyi kullanarak katılımcıların ev adreslerinin çevredeki bitki örtüsüne ve parklara ne kadar yakın olduğunu değerlendirdi.

Bu verileri, biyolojik yaşlarını belirlemek için çalışmanın 15. ve 20. yıllarında alınan kan örnekleriyle birleştirdi.

Evleri beş kilometrelik bir yarıçap içinde yüzde 30 yeşilliklerle çevrili olan kişilerin, evleri yüzde 20 yeşillikle çevrili olanlara kıyasla biyolojik olarak ortalama 2,5 yıl daha genç olduğu bulundu. 

Ayrıca stres, çevresel güzellik ve diğer sosyal destek biçimleri gibi faktörlerin de yeşil alanların biyolojik yaşlanmaya ilişkin yararlı etkisinin derecesini etkilediği bulundu.

Üç kurala dikkat et, uzun ömürlü ol! Hayata 20 yıl ekliyor Üç kurala dikkat et, uzun ömürlü ol! Hayata 20 yıl... Haberi Görüntüle

KALP SAĞLIĞINI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Öte yandan yine Northwestern Üniversitesi'nden yakın zamanda yapılan bir çalışma, yeşil-mavi alanlar ile kalp sağlığı arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor. 

Araştırma, bu alanların fiziksel aktivite, sosyal etkileşim ve stres giderme için daha fazla fırsat sağlama potansiyeline işaret ediyor.

Profesör Dr. Lifang Hou'ya göre yeşil ve mavi alanlara maruz kalmak insanların bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kronik inflamasyonu azaltıyor ve biyolojik yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. 

Bunların tümü insanların genel sağlığı ve kardiyovasküler sağlığı açısından biyolojik açıdan önemli. 

Araştırma kapsamında bir nehre en yüksek erişime sahip siyah katılımcılar, sınırlı erişime sahip olanlarla karşılaştırıldığında yüzde 32 daha düşük kalp hastalığı oranına sahip oldukları görüldü. 

Benzer şekilde, yeşil alanlara daha fazla erişimi olanlarda kireçlenme oranının yüzde 35'e varan oranda daha düşük olduğu ortaya çıktı. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading