Yenidoğan sarılığı nedir? Yenidoğan sarılığı belirtileri nelerdir? Yenidoğan sarılığı kendiliğinden geçer mi?

Yenidoğan bebeklerin çoğunda sarılık görülüyor. Genellikle kendiliğinden geçen bu hastalık nadiren de olsa müdahale gerektiren tehlikeli bir hale de bürünebiliyor. Bebeğinizin sarılığında bir ciddiyet gözlemliyorsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Yenidoğan sarılığı bebeklerin üçte ikisinde görülen, kendiliğinden geçen ancak yine de ciddi durumlara yol açma ihtimali olan bir hastalık. Şiddetlendikçe bebeklerde sırasıyla yüz, gövde, kol ve bacaklar ile en son olarak el içi ve ayak tabanında renk değişimi oluşuyor. İyileşme ise ayaktan kafaya doğru görülüyor, son olarak gözdeki beyaz kısım düzeliyor.
Genetik nedenler, yetersiz beslenme, erken ya da geç doğum gibi birçok faktör, yenidoğan sarılığının ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor. Bu noktada ailelerin dikkatli olması ve belirtileri fark ettiğinde hemen bir doktora başvurmasında fayda var.
FİZYOLOJİK SARILIK KENDİ KENDİNE GEÇER
Bu rahatsızlık, fizyolojik ve patolojik sarılık olarak iki ayrı grupta değerlendiriliyor. Fizyolojik sarılık doğumdan sonra 2 veya 4. günlerde başlıyor ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7 ila 10 günde kendiliğinden düzeliyor. Birçok bebek için fizyolojik sarılık tedavi gerektirmeden geçebilecek bir durum. Ancak yine de bu dönemde düzenli olarak doktor gözetimi yapılması şart.
PATOLOJİK SARILIKTA MÜDAHALE GEREKEBİLİR
Patolojik sarılık ise sıklıkla doğumdan hemen sonra ortaya çıkan ve ciddiye alınması gereken bir durum. Bu tip sarılıklar, anne ile bebek arasındaki kan uyuşmazlığına, anne kanında geçirilen bazı enfeksiyonlara, annenin kullandığı ilaçlara ya da bebekte doğuştan bazı maddelerin eksik olmasına bağlı olarak oluşabiliyor. Bunlara ek olarak “uzamış sarılık” olarak tanımlanan tablo, zamanında doğan bebeklerde iki hafta, erken doğanlarda ise üç haftadan uzun süren sarılığı ifade ediyor.
UYKUYA MEYİL VARSA DOKTOR GÖRMELİ
Sarılığı olan bebek uykuya daha çok meyilli oluyor ve emmesi azalıyor. Bu belirtiler üzerine doktora gitmeniz durumunda eğer ciddi bir durum varsa yani bilirubin seviyesi yüksek ise bebek “fototerapi” denilen özel dalga boyunda ışık yayan lambalar altında ışık tedavisine tabi tutuluyor. Bu ışık sarılığa neden olan bilirubinin idrarda çözünerek vücuttan atılmasını sağlıyor.
Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermiyor. Bebeğin gözleri, ışıktan zarar görmemesi için kapatılıyor. Bazen yan etki olarak ciltte kırmızı döküntüler, bronzlaşma ya da sık ve sulu dışkılama gözlenebiliyor.
KAN UYUŞMAZLIĞI DA SARILIK SEBEBİ
Kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle bilirubin düzeyi çok yükselmiş bebeklerde ise kan değişimi yapılması gerekebiliyor. Sarılığın önlenmesinde anne sütü ile beslenme önem taşıyor. Bu nedenle olabildiğince erken dönemde, tercihen doğumu takip eden ilk saatte emzirmeye başlamak gerekiyor.
