Yandex Metrica

10 milyar dolarlık kuantum pazarı: 'Süper asker' dönemine kapı aralandı

10 milyar dolarlık kuantum pazarı: 'Süper asker' dönemine kapı aralandı

Savunma Sanayii İcra Komitesi, kuantum teknolojilerine yönelik altyapı oluşturmak için projeler geliştirilmesine karar verdi. Özyurt Silah Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özyurt, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede gelecek 10 yılda Türkiye’de kuantum teknolojilerinin yaklaşık 10 milyar dolarlık pazara ulaşmasının öngörüldüğünü belirtirken ''Güçlü kuantum bilgisayarlar tarafından gelişmiş yapay zekânın etkinleştirilmesi ile Türk ordusu gücüne güç katacak” ifadelerini kullandı.

Savunma

09.08.2024, 09:51

Savunma Sanayii İcra Komitesi, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Basına kapalı toplantı, yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Söz konusu toplantıda, katmanlı hava savunma sistemleri ile tüm algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve milli olarak geliştirilmekte olan "Çelik Kubbe Projesi" görüşüldü.

Milli Muharip Uçak KAAN projesine ilişkin gelecek dönemde yürütülecek faaliyetler, Bayraktar TB3, AKINCI ve AKSUNGUR silahlı insansız hava araçlarının ve ilgili alt sistemlerin tedarikine yönelik projeler ile sürü yetenekli, kamikaze ve mini insansız hava ve deniz araçları projeleri değerlendirildi.

Amerikan garnizonu Yunanistan'a şok: Türkiye Makedonya'ya silah sevk ediyor Amerikan garnizonu Yunanistan'a şok: Türkiye Makedonya'ya silah sevk ediyor Haberi Görüntüle

'SÜPER ASKER' DÖNEMİNE KAPI ARALANDI

Savunma Sanayii İcra Komitesinin kritik gündem başlıklarından biri de kuantum teknolojileri oldu. Toplantıda kuantum teknolojilerine yönelik altyapı oluşturmak için projeler geliştirilmesi kararı alındı. Alınan kararka birlikte ileri teknolojiyle donatılmış “süper asker” dönemine kapı aralandı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) raporunda, kuantum teknolojilerinin özellikle algılama, görüntüleme, iletişim ve hesaplamalarda doğa yasalarının halihazırda belirlediği sınırlamaların ötesine geçmeyi, imkânsız görünen yetenekleri vaat ettiğine işaret edildi.

Söz konusu raporda kuantum algılama alanında geliştirilecek kuantum gravimetreler ile hassas yer altı görüntüleme ve tespitinin yapılabileceği belirtildi. Raporda, gravimetrelerin drone gibi platformlara konuşlandırılmasıyla Suriye bölgesinde yapılan operasyonlarda karşılaşılan hendek, tünel ve geçit gibi yer altı oluşumlarını derinlik, genişlik gibi yönlerden hassasiyetle tespit edebileceğine dikkat çekildi.

ABD Afganlara savaş gemisi yaptırıyor: Çin'e yetişebilmek için çok daha fazlası gerekli ABD Afganlara savaş gemisi yaptırıyor: Çin'e yetişebilmek için çok daha... Haberi Görüntüle

10 YILDA 10 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Özyurt Silah Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özyurt, bir grup gazeteciye konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Serdar Özyurt, kuantumun atom altı parçacıkları ortaya çıkaran bir teknoloji dalı olduğunu belirtirken ''Gelecek 10 yılda Türkiye’de kuantum teknolojilerinin yaklaşık 10 milyar dolarlık pazara ulaşmasını öngörüyoruz.'' dedi.

Çift motorlu ANKA-4 tasarımı heyecan yarattı! Tam teşekküllü 6. nesil uçak insanlı olabilir Çift motorlu ANKA-4 tasarımı heyecan yarattı! Tam teşekküllü 6. nesil... Haberi Görüntüle

TÜRK ORDUSUNUN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

Şirket olarak kuantum teknolojileriyle ilgili özel bir birim kuracaklarının altını çizen Serdar Özyurt, ''Kuantum teknolojileri ile mühimmatların isabet hassasiyetlerinin artırılmasının, düşmanı uzaktan tespit etmenin, düşmanın bilgi toplamasına engel olmak artık mümkün olacak. Geleceğin orduları, kuantum ordusu olacak. Özellikle kuantum teknolojisiyle geliştirilecek insan-makine arayüzünü güçlendiren giyilebilir sensörler süper asker dönemini başlatacak. Güçlü kuantum bilgisayarlar tarafından gelişmiş yapay zekânın etkinleştirilmesi ile Türk ordusu gücüne güç katacak” ifadelerini kullandı.

Özyurt, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının mevcutta kuantum bilgisayarlar üzerine çalışmalar yürüttüğünü, bu teknolojiyle operasyonel faaliyetlerin daha kolay hâle geleceğini belirtti.

Habere Tepki Ver

6

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading