Yandex Metrica

Sitede Ara

20 adet F-35 için süreç resmen başladı: 3,7 milyar dolarlık son imzayı attılar

20 adet F-35 için süreç resmen başladı: 3,7 milyar dolarlık son imzayı attılar

Yunanistan 20 adet F-35 alımı için LOA kabul mektubuna son imzanın atıldığını duyurdu. Atina'nın Lockheed Martin üretimi uçakları edinme süreci resmen başladı. İlk F-35 2028 yılında teslim edilecek. 

Savunma

25.07.2024, 19:42

Yunanistan, ABD'den talep ettiği 40 adede kadar F-35 alımının 20 uçağı kapsayan ilk aşamasında tüm işlemleri tamamladı. Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Elefsina'da konuşlu 112. Filo'yu ziyareti sırasında, F-35'ler için LOA kabul mektubunun imzalandığını duyurdu. 

Dendias, "Yunanistan, dünyanın en modern savaş uçaklarını satın alarak güçlü bir silahlı kuvvetler inşa ediyor" dedi. 

Lockheed Martin yapımı 5. nesil jete sahip 19. ülke olacak Yunanistan, 20 adet F-35 için 3,76 milyar dolar ödeyecek.

Atina yönetimi geçtiğimiz ocak ayında 8,6 milyar dolar karşılığında 40 adede kadar F-35A savaş uçağı satın almak için ABD Dışişleri Bakanlığından onay almıştı. 

Nikos Dendias, F-35 alımına ilişkin sipariş sürecinin tamamlandığını duyurdu.

İlk 20 uçağın teslimatının 2028 yılında başlaması ve 2033 yılında tamamlanması hedefleniyor. Yunanistan daha sonra çok büyük bir ihtimalle F-35 alımlarına devam edecek. F-35 jetleri Yunanistan'ın Andravida kentinde konuşlanacak. 

Nikos Dendias, F-35'in en güncel versiyonunu istediklerini belirtmiş ve Lockheed Martin şirketinin henüz üretime başlamadığı Blok-4'e işaret etmişti. Şirket bir süredir 'TR-3' adıyla bilineen Technology Refresh başlığı altındaki güncelleme paketini F-35'lere uyarlamaya çalışıyor. 

TR-3 güncellemesinin yüklendiği uçaklar geçtiğimiz aylarda bir dizi sorunla karşılaşmış ve Lockheed Martin, yükseltme işleminin durdurulduğunu açıklamıştı. Aylar süren çabalar sonrası TR-3 güncellemesindeki sorunların Temmuz 2024 itibariyle çözüldüğü iddia edildi. 

Amerikalılar TR-3'ün ardından önümüzdeki yıllarda F-35 Blok-4 aşamasına geçecek.  

F-35 savaş uçağı

F-35 uçaklarıyla Türkiye'ye karşı büyük bir üstünlük kuracaklarını savunan Yunanlılar, bu jetleri daha şimdiden tehdit unsuru olarak dillerine doladı. 

Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis, "F-35'lerle bir gece ansızın Türkiye'ye gidebiliriz. Bir gece onları aniden Ankara'da görebilirsiniz. Bunu gerçekten yapacağımızı söylemiyorum ancak Türkiye havacılık konusunda F-35'e kıyasla hiçbir şeye sahip olmadığını bilmeli" demişti. 

TSK Katar'la ortak filo kurdu: Rafale uçağının sayısı Yunanistan'ı geçiyor TSK Katar'la ortak filo kurdu: Rafale uçağının sayısı Yunanistan'ı geçiyor Haberi Görüntüle

ABD'NİN VEKİL ÜLKESİ OLDULAR

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Washington, Türkiye'ye karşı 'cephe ülkesi' konumuna yükseltip vekil güç olarak kullandığı Yunanistan'ın askerî kapasitesini güçlendiriyor. 

Yunan Hava Kuvvetleri'ndeki F-16 uçakları ABD tesislerinde Viper seviyesine yükseltilirken Atina aynı zamanda Fransa'dan Rafale jeti almaya devam ediyor. 

Tatbikat bahanesiyle 2021'den beri Yunan ordusuna binlerce zırhlı araç da hibe eden ABD aynı zamanda Yunan donanmasını modernize ediyor.

Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı gerekçesiyle 2019 yılında F-35 programından çıkarılmıştı. ABD, Türkiye'nin F-35'ler için ödediği 1,4 milyar doları hâlâ iade etmedi. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

2

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading