Yandex Metrica

230 adet askerî araca 200 milyon avro verdiler: Şimdi 11 kişilik Türk zırhlısını bekliyorlar

230 adet askerî araca 200 milyon avro verdiler: Şimdi 11 kişilik Türk zırhlısını bekliyorlar

Baltık ülkesi Estonya, Türkiye'den sipariş ettiği zırhlı araçları bekliyor. Estonya yönetimi, 230 askerî araç karşılığında 200 milyon avroluk sözleşmeye imza atmıştı. Ankara'ya gelen Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, 4X4 YÖRÜK'ü üreten Nurol Holding tesislerini gezdi. 

Savunma

29.06.2024, 13:52

2023 yılı ekim ayında Türk savunma şirketleriyle 230 askerî araç için 200 milyon avroluk sözleşme imzalayan Estonya, şimdi heyecanla Türk zırhlılarını bekliyor.

Estonya, ödeneğin yaklaşık 130 milyon avroluk kısmını Otokar üretimi 6X6 ARMA için ayırmış, 70 milyon avro ise 4X4 YÖRÜK zırhlıları için Nurol Holding'e taahhüt edilmişti. 

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Türk savunma sanayii şirketlerine yönelik ziyaretlerine YÖRÜK'ü üreten Nurol tesislerinden başladı. 

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, YÖRÜK'lerden birine imzasını attı.

Zırhlı araç sektörünün önde gelen oyuncularından Nurol Makina'yı ziyaret eden Karis, uluslararası pazarda NMS 4X4 ismiyle bilinen ve Estonya için üretilmekte olan araçları inceledi. 

Dünya çapında kaliteli ürünler, sürdürülebilirlik ve hızlı teslimat süresi dolayısıyla savunma güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için Nurol Makina'yı tercih ettiklerini söyleyen Karis, bölgedeki güvenlik durumunun kritik hale gelmesinden ötürü hızlı teslimatın çok önemli hale geldiğini dile getirdi. 

F-35'i beklemekten sıkılıp resti çektiler: Yeni paket kalsın, 6 uçağı hemen gönderin F-35'i beklemekten sıkılıp resti çektiler: Yeni paket kalsın, 6 uçağı... Haberi Görüntüle

TÜRK SAVUNMA SANAYİİ ÖNCÜ BİR ROL MODEL

Yakın gelecekte güvenlik zorluklarının artmasının beklendiğine değinen Karis, şöyle konuştu:

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis

"Elbette ürününüz savaşta test edilmiştir. Türkiye'nin modern savaşta geniş deneyimi var ve bu doğrudan zırhlı araçlarınızın ve askeri ekipmanlarınızın gelişimine yansıtılmıştır. 

Ayrıca Ukrayna'daki savaş, müttefik savunma sanayii kapasitesinin artırılması gerektiğini göstermiştir ve Türkiye, yenilikçi ve yetenekli savunma sanayii ile burada kesinlikle öncü bir rol modeldir. 

Ama biz aynı zamanda Türk savunma sanayiinin üretimini de değerli buluyoruz. Çünkü Türkiye, NATO'nun önemli bir müttefiki. Askerî açıdan güçlü ve yetenekli bir müttefik. Hem Estonya hem de Türkiye, NATO'nun ön saflarında yer alıyor. 

İttifakın ana tehditleriyle doğrudan yüzleşmenin ne anlama geldiğini ikimiz de biliyoruz. Bu nedenle, araçlarınızın Estonya savunma güçlerine hem kendi ülkemizi savunurken hem de ittifakı genel olarak savunurken iyi hizmet edeceğinden eminim."

YÖRÜK NMS 4X4

12 adet ANKA'nın yanına AKINCI'yı da eklediler: Türk füzeleri orada kol geziyor 12 adet ANKA'nın yanına AKINCI'yı da eklediler: Türk füzeleri orada... Haberi Görüntüle

20'DEN FAZLA ÜLKEYE 1700'Ü AŞKIN ARAÇ

Karis ve beraberindeki heyete, Nurol Makina tesislerinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı, Nurol Holding Yönetim Kurulu Üyesi Gürol Çarmıklı, Nurol Makina Genel Müdürü Engin Aykol eşlik etti. Ziyarette, Estonya'nın Ankara Büyükelçisi Vaino Reinart ve Türkiye'nin Tallinn Büyükelçisi Başak Türkoğlu da yer aldı.

Nurol Makina Genel Müdürü Engin Aykol, ziyaret dolayısıyla çok gururlu olduklarını söyledi. Nurol Makina'nın, dünyanın önde gelen 4X4 silahlı araç üreticilerinden biri olduğunu dile getiren Aykol, tüm çalışmaları ve dikkatlerini bu araçları mükemmelleştirmek için yoğunlaştırdıklarını vurguladı.

Yüksek mobilite ve koruma seviyesine sahip araçlarla başta NATO ülkeleri olmak üzere farklı coğrafyalardaki ihtiyaçları karşıladıklarını anlatan Aykol, üstün performans ve maliyet etkin 1700'den fazla araçla 20'den fazla ülkede hizmet verdiklerini bildirdi.

Aykol, rekabetçi ve uluslararası arenada hiç tereddüt etmeden tercih edilen araçlarla son olarak Estonya'da güvenlik güçlerine destek verecek olmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından heyete, YÖRÜK 4X4 ile test parkurunda gösterim yapıldı. Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis de test sırasında bir süre YÖRÜK 4X4'e binerek aracı deneyimledi.

Mete Han en sevdiği atı ve karısını niye vurdu? Türk ordusunu kuran liderin komutanlık sırları Mete Han en sevdiği atı ve karısını niye vurdu? Türk... Haberi Görüntüle

YÖRÜK YENİDEN TASARLANIP GENİŞLETİLDİ 

Nurol Makina, Estonya Savunma Yatırımları Merkezi (ECDI) ile 18 Ekim 2023'te 100 adet YÖRÜK 4X4 için sözleşme imzaladı.

YÖRÜK 4X4 zırhlı araçlar, Estonya ordusunun özel ihtiyaçlarına göre uyarlanacak. Araçlara Estonya ordusu envanterinde yer alan muhtelif görev ekipmanları yerleştirilecek.

YÖRÜK 4X4 Genişletilmiş Dingil Mesafesi (NMS 4X4 EWB) yapılandırması konfigürasyonu bu sözleşme kapsamında ilk kez Estonya'ya ihraç edilecek.

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, YÖRÜK'e bindi.

Bu konfigürasyon çeşitli operasyonel gereksinimler için gelişmiş alan ve çok yönlülük sağlamak üzere tasarlandı. Araç daha uzun dingil mesafesi ile daha geniş iç bölme ve fazla taşıma kapasitesine imkan sağlıyor. 

Genişletilmiş alan, ek ekipman, personel veya belirli görevlere göre uyarlanmış özel modüllerin yerleştirilmesine izin veriyor. İç mekan, farklı operasyonel ihtiyaçlara uyacak şekilde özelleştirilebiliyor.

Araç, temel platformun zırhlı korumasını ve gelişmiş özelliklerini koruyarak yolcuların emniyeti ve güvenliğini üst seviyede tutuyor.

Uzatılmış dingil mesafesiyle sağlanan genişlik sayesinde daha önce 7 kişiye kadar taşıma kapasitesine sahip YÖRÜK 4X4'te bu sayı 11 kişiye çıkıyor.

Nurol Makinanın YÖRÜK 4X4 araçlarını bir yıl içinde teslim etmesi bekleniyor. Estonya, YÖRÜK 4X4 tercih eden 6. ülke ve 3. NATO üyesi oldu.

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading