Yandex Metrica

5 bin saate ulaşan millî uçağın yeni versiyonu hazır: HÜRKUŞ-2 sahneye çıkıyor

5 bin saate ulaşan millî uçağın yeni versiyonu hazır: HÜRKUŞ-2 sahneye çıkıyor

TUSAŞ tarafından yerli ve millî imkanlarla tasarlanıp üretilen, Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, göklerle buluşmasının 11. yılını kutluyor. Havada 5 bin saati tamamlayan HÜRKUŞ çok yakında yeni versiyonuyla semaları inletecek.

Savunma

30.08.2024, 09:24

Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, uçuş serüvenine 11 yıl önce başladı. 29 Ağustos 2013 gününden buyana gökyüzünde 5 bin saat uçan HÜRKUŞ daha Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmeden ihracat başarısına ulaştı. 

Tasarımı güncellenen HÜRKUŞ'un yeni versiyonu ise büyük ölçüde tamamlandı. İlk etapta 55 adet HÜRKUŞ-2, TUSAŞ'ta üretilerek TSK'ya teslim edilecek. 

TUSAŞ mühendislerinin imâl edip uçururken bir yandan da sürekli geliştirdiği HÜRKUŞ, Türkiye'nin uçak üretim tecrübesi edinmesinde kilometre taşı oldu. 

HÜRKUŞ yeni nesil temel eğitim ve hafif taarruz uçağı

HÜRKUŞ'a geçen sürede birçok milli donanım ve mühimmat entegre edildi. HÜRKUŞ'un silahlı ve silahsız versiyonlarının yanı sıra farklı görevlere yönelik çözümleri geliştirildi.

Adını Türk havacılık tarihinin öncü isimlerinden Vecihi Hürkuş'tan alan HÜRKUŞ, daha sonra geliştirilen milli platformların kapısını araladı. HÜRKUŞ ile başlayan serüvende insanlı ve insansız hava araçlarıyla atılan adımlar, Milli Muharip Uçak KAAN ile zirveye çıktı.

Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü sağlıyor Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü... Haberi Görüntüle

EĞİTİMLE BAŞLADI, TAARRUZA EVRİLDİ

Türk Havacılık Uzay Sanayii, temel, tekamül uçuş eğitimi ve savaş pilotu harbe hazırlık uçuş eğitimleri arasındaki tüm kademelerde kullanılmak ve zorlu operasyonlarda yakın hava desteği görevlerini yerine getirmek üzere yeni nesil gelişmiş eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRKUŞ'u geliştirdi.

Başlangıçta eğitim uçağı varyantı üzerinde yoğunlaşan çalışmalara, ilerleyen aşamada hafif taarruz ve silahlı keşif varyantı faaliyetleri eklendi.

HÜRKUŞ-C olarak isimlendirilen silahlı varyanta çeşitli mühimmat ve ekipmanlar entegre edildi, başarılı uçuş ve atış testleri yapıldı. Yurt dışında ilgi gören HÜRKUŞ-C, Afrika ülkelerine ihracat başarıları yakaladı.

Şirket ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığının Muharebe Ateş Destek Timi ve ileri hava kontrolörü eğitim faaliyetlerinde kullanılması amacıyla HÜRKUŞ Hava Yer Entegrasyon Uçağı varyantını geliştirdi.

ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu Pentagon'dan! ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu... Haberi Görüntüle

HÜRKUŞ-2 SINIFININ EN İYİSİ OLACAK

TUSAŞ, HÜRKUŞ Programı'nda geliştirdiği kabiliyetlerle bir süredir HÜRKUŞ-2 Projesi yürütüyor.

Önemli iyileştirme faaliyetlerini içeren proje kapsamında HÜRKUŞ-2'nin üretimi devam ediyor. 2025 yılında mevcut uçaklardan daha gelişmiş bir temel eğitim uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi hedefleniyor.

Parça üretimi ve uçak üzeri ekipman yerleşimi süren HÜRKUŞ-2'nin üretimi büyük oranda tamamlandı ve yakın zamanda ilk uçuşunu yapması bekleniyor.

ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu Pentagon'dan! ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu... Haberi Görüntüle

İLK İHRACAT NİJER'E YAPILMIŞTI 

Türk Hava Kuvvetleri geçtiğimiz yıllarda HÜRKUŞ-C'ye yurt dışından gelen taleplerin karşılanması için fedakarlık yaparak 15 adet HÜRKUŞ'un Afrika ülkelerine ihracına onay verdi. HÜRKUŞ-C'nin Nijer, Çad ve Libya'ya ihracı böylelikle gerçekleşti. 

TUSAŞ tarafından çok daha gelişmiş 55 adet HÜRKUŞ-2'nin Türk Hava Kuvvetleri 122. Temel Jet Uçuş Eğitim Filosu envanterine kazandırılması amaçlanıyor.

Mevcut ve uzun vadeli yurt içi ve dışı ihtiyaçlar dikkate alındığında silahlı HÜRKUŞ'un oldukça yüksek satış rakamlarına ulaşacağı öngörülüyor.

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading