5 kilometreye kabloyla bomba götüren dronu Türk şirketi yaptı: Röle sistemiyle mağaraya giriyor

5 kilometreye kabloyla bomba götüren dronu Türk şirketi yaptı: Röle sistemiyle mağaraya giriyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 'sinyal karıştırma faaliyetinden etkinlenmeyen dron' talep ettiğini açıklayan ASISGUARD Genel Müdürü Barış Düzgün, fiber optik kabloyla uçan bombalı dron geliştirdiklerini duyurdu. 

Savunma

06.11.2024, 17:29

Havadan yere mühimmat bırakan SONGAR adlı dronu Rusya-Ukrayna savaşından çok önce geliştirip satarak tüm dünyanın dikkatini çeken, ardından dronlara otomatik tüfek entegre eden Türk savunma şirketi ASISGUARD, cephedeki tablonun durumuna göre yenilikçi çözümler geliştiriyor. 

Elektronik harp aygıtları ve sinyal kesici sistemlerden etkilenmeyen kamikaze dron üretme hedefindeki şirket, fiber optik kabloyla uçan patlayıcılı dron imâl etti. 

Türkiye iki savaş gemisi daha ihraç etti: Çalışmalar Sefine Tersanesi'nde başladı Türkiye iki savaş gemisi daha ihraç etti: Çalışmalar Sefine Tersanesi'nde... Haberi Görüntüle

DRONUN SAATTE 150 KM HIZLA UÇUYOR 

ASISGUARD Genel Müdürü Barış Düzgün, 'FPV' denilen, görerek, pilot gözüyle uçan, ufak, maliyeti düşük dronlara son dönemde ciddi bir ilgi ve talep olduğunu anlattı.

Bu ihtiyaca yönelik 1,5 yıldır çalıştıklarını ifade eden Düzgün, 1,5 kilogram patlayıcı taşıyabilen ve saatte 150 kilometreden daha fazla hıza ulaşabilen çözümler geliştirdiklerini kaydetti.

Çalışmalar sonunda ortaya çeşitli boyutlarda dronlar çıktığını ve taşıdığı yüke göre boyutları büyütmeye başladıklarını dile getiren Düzgün, şöyle devam etti:

"Bunu kuvvetlerden geri besleme alarak yaptık. Mesela kuvvetler karıştırmadan bağımsız bir dron istediler. Fiber optik taşıyabilen, 5 kilometre gidebilen, karışmadan bağımsız bir dron yaptık. Patlayıcılı bir dron yaptık 1,5 kilogram taşıyabilen. 

Bir de genellikle düzlük alanda dronlar uçurulup deneniyor. Oysa asıl sahaya çıktığınızda dağların arkasındaki bir hedefi, bir mağarayı vurma ihtiyacınız ortaya çıkıyor. Dağın arkasındayken antenler birbirini birebir göremedikleri için röleleme dediğimiz fonksiyona ihtiyaç duyuluyor. Yani siz havadaki bir dronla konuşuyorsunuz, o dron da gidiyor diğer dronla konuşuyor. 

Röleleme sisteminde de dronları çalıştırdık. Yani sadece kamikaze gibi değil fiber optikle mağaraya giren bir kamikaze, haberleşmeyi sağlayan, havada duran röle dron ve onun kamikazeye dönüştürülmüş 6 inçten 12 inçe kadar dronlar çıkarttık."

Arnavutluk'ta Türk Askeri gövde gösteri yaptı! TSK Arnavutluk'ta Türk Askeri gövde gösteri yaptı! TSK "NEPTÜN VURUŞU" tatbikatında... Haberi Görüntüle

MEHMETÇİK KULLANIYOR, TÜM DÜNYA ALIYOR

Çalışmalar sırasında 3 faz kullanıcıyla test yapıldığını, her kullanıcıdan gelen değişikliklerin dronlarda uygulandığını aktaran Düzgün, yine kullanıcı isteği doğrultusunda 3 farklı frekansta haberleşme ve görüntü aktarma konusunda frekans atlaması yapabilen bir altyapı oluşturdukları belirtti.

Düzgün, böylece bünyelerindeki dron serilerine kamikaze FPV denilen dron ailesini de kattıklarını bildirdi.

FPV dronların göreve hazır olduğunu bildiren Barış Düzgün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dronu mühimmatlı yapıda da uçurduk. Şu an hazırız, sahaya çıkmasını bekliyoruz. Sahaya çıkmasının faydası şu, Türk ordusunun kullandığı her ürün, SONGAR'da da olduğu gibi Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın desteklediği, ordunun kullandığı bir ürün yurt dışında çok fazla pazar buluyor. 

Biz SONGAR'da önce Türk ordusuna teslim ettik. Teslim ettikten sonra dünyaya açıldık. Aynısını bu süreçte de yaşayacağımızı düşünüyoruz. Kullanıma alındıktan sonra çok fazla talep var. Görüştüğümüz yabancı ülkeler var."

Habere Tepki Ver

7

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading