600 beygirlik AZRA, Mavi Vatan'da MARLİN SİDA'ya güç verecek: Tarih açıklandı

Kara ve deniz araçları için milli motor üretim faaliyetlerine aralıksız devam eden BMC Power, insansız deniz aracı MARLİN'e güç verecek 600 beygirlik AZRA'yı hazır hale getirdi.

Savunma

10.03.2024, 00:44

ALTAY tankı, FIRTINA obüsü, VURAN ve KİRPİ zırhlı araçları gibi platformlar için milli motorlar geliştiren BMC Power, çeşitli segmentlerde bu motorların deniz versiyonlarını da imâl ediyor. BMC Power tarafından geliştirilip hazır hale getirilen 600 beygirlik AZRA motoru, Sefine Tersanesi'nin ASELSAN ortaklığıyla ürettiği silahlı insansız deniz aracı (SİDA) MARLİN'e güç verecek.

Londra'da düzenlenen Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı'nda (DSEI 2023) şirket bünyesinde geliştirilmiş ürünlere ilişkin bilgiler veren BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval, öncelikle kara platformları için başlatılan yerli-milli motor projelerinin deniz araçlarını da kapsar hale geldiğini belirterek şöyle konuştu:

İnsansız hayalet denizaltıdan ilk görüntüler: Türkiye suyun altında yeni bir güce erişiyor İnsansız hayalet denizaltıdan ilk görüntüler: Türkiye suyun altında yeni bir... Haberi Görüntüle

AZRA MOTOR MARİNİZE EDİLİYOR

"Devam eden projelerimiz temel olarak kara platformlarına yönelikti. Ama biz yaklaşık 1 yıldır deniz platformlarında da benzer bir ihtiyaç ve sıkıntının olduğunu değerlendirdiğimiz için deniz platformlarına nasıl çözüm üretebiliriz sorusuyla çalıştık. Buradaki çözümlere en kısa yoldan nasıl gidebilirizin üzerinde durduk. Bu kapsamda geliştirdiğimiz ürün 600 beygirlik AZRA motorumuz oldu. 

Motoru marinize ederek, yani deniz koşullarına uygun hale getirerek kullanma yolunu seçtik. Bu gideceğimiz yolda en kısa, pratik çözüm oluşturabileceğimiz yoldu. Bu anlamda Sefine Tersanesi ve ASELSAN'ın birlikte geliştirdiği MARLİN insansız bot projesinin güç gurubunu 600 beygirlik AZRA marin motorumuzla giderebilmek için birlikte çalışmalar gerçekleştirdik. 

Bu motorun prototipinin üretimi devam ediyor, ekim ayı gibi tamamlanacak. Yıl sonu gibi de Sefine Tersanemize bunu teslim edeceğiz ve insansız bota takılmış olacak. Proje öngördüğümüz şekilde başarıyla yürüyor."

Silahlı insansız deniz aracı MARLİN

Bayraktar TB2'ye benzeyen kamikaze İHA'nın sırları ortaya çıktı: Rafineri katiliyle iki gün geçirdiler Bayraktar TB2'ye benzeyen kamikaze İHA'nın sırları ortaya çıktı: Rafineri katiliyle... Haberi Görüntüle

AZRA ÇEKİCİ BOTLARA DA GÜÇ VERECEK

Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik liman bölgesinde çekici botlar için aynı motoru kullanabildiklerini anlatan Kaval, "Çekici botlar için de motor üretimini başlattık. Motoru yıl sonunda çekici bota entegre etmeyi planlıyoruz. Bu 600 beygirle oluşturduğumuz çözüm" dedi.

Mustafa Kaval

Deniz Kuvvetlerinde kullanılan ana ve yardımcı makinalar bulunduğunu belirten Kaval, yardımcı makinalar konusunu da çalıştıklarını söyledi. İşbir firmasının jeneratör setleri olarak Deniz Kuvvetlerine ürünler teslim ettiğini dile getiren Kaval, bunların motorlarını üretmek için de birlikte çalıştıklarını, yardımcı makina olarak çözümler geliştireceklerini bildirdi. Mustafa Kaval, şunları kaydetti:

"Burada da biraz üst güç gruplarına çıktığımızda benzer bir çalışmayı mevcut yüksek güç gurubundaki motorlarımızla yapabilir miyiz diye baktık. Onun hazırlığını yapıyoruz. İlk örneği yardımcı makina olabilir ama ileride tabii ki ana tahrik sistemine de ihtiyacımız var. Bir üst güç gurubundaki motorumuzu da marinize edip kullanacağız ilk aşamada ama asıl hedefimiz tamamen Deniz Kuvvetlerimiz ve Sahil Güvenlik Komutanlığımızın ihtiyaçlarına yönelik bir ana tahrik motoru geliştirmek."


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading