Yandex Metrica

Sitede Ara

ABD uçağı ANKA SİHA'yı nasıl vurdu? İki NATO ülkesini savaşın eşiğine getiren kriz

5 Ekim 2023 tarihi, terör örgütü PKK/YPG yüzünden iki NATO üyesinin savaşın eşiğine geldiği gün olarak kayıtlara geçti. Tarihte ilk kez bir NATO ülkesi, diğer NATO müttefikinin savaş uçağını düşürdü. Suriye'yi PKK'lı teröristleri kullanarak işgal eden Amerikan ordusu, SİHA düşürme cüretine imza atsa da Türk ordusunu durduramadı.

Savunma

22.05.2024, 00:27

Suriye'nin 3'te 1'ini terör örgütü PKK/YPG ile işgal etmiş durumdaki Amerikan ordusu, Türkiye'nin 5 Ekim günü başlayan hava harekâtı sırasında uzun yıllar unutulmayacak bir skandala imza attı. Tarihte ilk kez bir NATO üyesi, diğer NATO üyesinin savaş uçağını vurdu. 

Bombardımana katılan silahlı insansız hava aracı ANKA-S, Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait F-16C'nin ateşlediği hava-hava füzesiyle düşürüldü. 

Barış Pınarı Harekât bölgesinin güneydoğu ucunda bulunan ve PKK/YPG'li teröristlerin yuvalandığı Tel Temr yakınlarındaki Tel Beyder semalarında TUSAŞ yapımı ANKA-S, alevler içinde kırıma uğradı. 

Dünyayı şoke eden bu saldırı, iki NATO üyesinin bir terör örgütü yüzünden savaşın eşiğine geldiğini net biçimde gösterdi. Olaya ilişkin açıklamasında ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türk SİHA'sının Tel Beyder yakınlarındaki Amerikan üssüne yönelik tehdit oluşturduğunu, bu nedenle ANKA'nın 'acil güvenlik önlemi kapsamında düşürüldüğünü' açıkladı. 

GÖKDOĞAN füzesi kaç kilometreden vurdu? Açıklanan menzil herkesi şoke etmişti GÖKDOĞAN füzesi kaç kilometreden vurdu? Açıklanan menzil herkesi şoke etmişti Haberi Görüntüle

PENTAGON MEŞRÛ MÜDAFAA TEZİNE SARILDI

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, NATO'yu büyük bir çıkmaza sokarak ABD ile Türkiye'yi savaşın eşiğine getirecek skandalı savunurken defaatle 'üzgünüz' dedi. 

Ryder, "Türk SİHA’sı Amerikan askerlerinin sığınakta bulunduğu üsse 500 metreye kadar yaklaştı. ABD askerlerinin can güvenliği tehlikeye girdi, meşrû müdafaa sebebiyle vuruldu" iddiasında bulundu. 

Patrick Ryder

"Türkiye en güçlü ve en değerli müttefiklerimizden biridir, bu böyle devam edecek" ifadesini kullanan Ryder, ANKA'yı düşüren füzenin saat 11:40'ta ateşlendiğini söyledi. Ryder, "Türk SİHA'larının ABD üssünü vuracağını mı düşündünüz?" sorusuna kaçamak cevap verdi:

"Bu bir kazaydı. Gerilimin düşürülmesi ve ateşkesin sürdürülmesi yönündeki savunuculuğumuzu sürdüreceğiz. Ancak Türkiye'nin halkını teröristlerden koruma konusundaki meşru hakkını asla sorgulamayacağız."

Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in saldırı sonrası ilk saatlerde ABD'li mevkidaşıyla da konuştuğu kriz, iki tarafın gerilimi düşürme niyetli yaklaşımları sonucu 'şimdilik' atlatıldı. 

TAYFUN benzeri füze geliştirdiler: 1000 kilometre menzilde tüm engeller kalktı TAYFUN benzeri füze geliştirdiler: 1000 kilometre menzilde tüm engeller kalktı Haberi Görüntüle

SİHA'NIN DÜŞMESİ HAREKÂTI ETKİLEMEDİ 

Suriye harekâtında SİHA'nın düşürülmesi bilgisi Türk Dışişleri Bakanlığı tarafında da 6 Ekim'de teyit edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye ve Irak'ta terör örgütüne yönelik operasyonları kesintisiz olarak devam ettireceğini bildiren açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"1 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşen terör saldırısı sonrasında, meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda Irak ve Suriye’de PKK/YPG terör hedeflerine yönelik olarak Silahlı Kuvvetlerimiz ve İstihbarat Teşkilatımız tarafından kapsamlı operasyonlar başlatılmıştır.

Bu çerçevede, dün (5 Ekim) Suriye’nin kuzeyindeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgeleri başta olmak üzere bölücü terör örgütüne ait çok sayıda hedef imha edilmiştir.

Operasyon esnasında üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedilmiştir. İlgili taraflarla çatışmasızlık mekanizmasının daha etkin işletilmesi yönünde gerekli tedbirler alınmaktadır.

Sözkonusu hadise, devam etmekte olan operasyonun icrasını ve tespit edilen hedeflerin vurulmasını hiçbir şekilde etkilememiştir.

Irak’ta yapıldığı gibi, terör örgütünün Suriye’de geliştirdiği tüm yetenek ve gelir kaynakları sistemli bir şekilde yok edilmeye devam edilecektir."

Ürdün'de Amerikan ordusunun kullandığı Muvaffak Salti Hava Üssü 

HÜRJET Mısır semalarında: Piramitlerin üzerinde şov yapacak HÜRJET Mısır semalarında: Piramitlerin üzerinde şov yapacak Haberi Görüntüle

F-16C ÜRDÜN'DEKİ ÜSTEN HAVALANDI

TUSAŞ yapımı ANKA SİHA'ya ateş eden F-16C'nin Ürdün'ün başkenti Amman'ın 100 kilometre doğusundaki Azrak kentinde bulunan Muvaffak Salti Hava Üssü'nden kalktığı belirtiliyor.

Suriye kuzeyindeki Amerikalı askerlerin büyük korku içerisinde "Türkler geliyor" çağrısı üzerine Ürdün'deki ABD üssünden havalanan uçak, kısa sürede olay yerine ulaştı ve ANKA-S'i hedef aldı. 

5 Ekim 2023 tarihli bu olay sonrası operasyonlara hız veren TSK ve MİT, Suriye'deki ABD üslerinin yakınlarındaki PKK/YPG'li teröristleri ardı ardına yine vurdu. Bombardıman gece boyunca devam etti. Terör örgütünün lojistik, kamp, sığınak ve barınma alanlarıyla, Suriye petrolünü çalmakta kullandıkları tesisler yerlebir edildi. 

Habere Tepki Ver

2

1

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading