• G.ALTIN

    4.147,59

  • DOLAR

    38,7612

  • EURO

    43,6459

  • BIST 100

    9.390,51

  • BITCOIN

    $102.950

Afrika'da bir ülke daha AKSUNGUR dedi: TUSAŞ SİHA'ları artık dünyanın her yanına ulaşıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, ANKA-S'lerle birlikte daha ağır sınıftaki AKSUNGUR'un ihracat ağını genişletiyor. Millî PD170 motorlarından güç alan AKSUNGUR, Afrika ülkesi Nijer'de de kullanıma girdi. Bu ihracatla birlikte Afrika'da AKSUNGUR kullanan ülkelerin sayısı 4'e ulaştı.

Türk silahlı insansız hava araçları küresel ölçekte yolculuğuna devam ediyor. Baykar ürünü Bayraktar TB2'yi 35 ülke, AKINCI TİHA'yı ise 12 ülke kullanıyor. Dünya SİHA pazarının yüzde 65'ini kontrol eden Türkiye, Baykar'ın yanında TUSAŞ ürünleriyle de etki ağını genişletiyor. 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii üretimi ANKA-S, 8 ülkenin tercihi oldu. Tunus, Cezayir, Çad, Endonezya, Malezya, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan, ANKA-S satın almak için sözleşme imzaladı. Bu ülkelerin çoğuna teslimatlar gerçekleşti. 

TUSAŞ'ın ANKA gövdesini temel alarak geliştirdiği daha büyük boyuttaki AKSUNGUR (ANKA-2) ise yurtdışında giderek daha da çok tanınıyor. Çad, Angola ve Kırgızistan'a ihraç edilen AKSUNGUR, ANKA-S'nin sahibi Cezayir'in de tercihi olmuş ve bu ülke, 6 adet AKSUNGUR siparişi vermişti. 

Yeni yayınlanan bir bilgi, AKSUNGUR'un Afrika'da yayılım ağını genişletmekte olduğunu ortaya koydu. TUSAŞ, 750 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip AKSUNGUR'un Nijer'e ihraç edildiğini açıkladı.

Kurum tarafından çevrimiçi yayınlanan GÖKVATAN adlı derginin son sayısında, Nijerli pilot ve teknik ekibin SİHA eğitimlerini Şubat 2025 itibariyle Ankara'da tamamladığı belirtiliyor. 

Nijer'e AKSUNGUR ihracatı TUSAŞ'ın GÖKVATAN dergisi yayınında ortaya çıktı.

KAMERA, MÜHİMMAT, SAR RADARI VE UÇUŞ EĞİTİMİ AYRI AYRI GERÇEKLEŞİYOR 

TUSAŞ yayınındaki bilgilere göre Nijerli 6 pilot ile 6 faydalı yük operatörü AKSUNGUR eğitimlerini başarıyla tamamladı. Sözkonusu gelişme GÖKVATAN dergisinde şöyle anlatıldı:

"Çeşitli ülkelerden pek çok öğrenciye eğitim veren Uçuş Akademimizden bu kez, Nijerli altı pilot ile altı faydalı yük operatörü mezun oldu. 

Şirketimiz ile Nijer Cumhuriyeti arasında Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) AKSUNGUR'un ihracatına yönelik imzaları atılan sözleşmenin ardından Uçuş Akademimizde eğitim görmeye başlayan Nijerli altı pilot altı faydalı yük operatörüne 330 saat teorik, 318 sorti/280 saati aşkın uçuş eğitimi verildi. 

Eğitim kapsamında verilen dersler arasında AKSUNGUR Pilot Temel Eğitimi, Faydalı Yük Operatörü Temel Eğitimi, ASELFLIR-500T Eğitimi, MAM-L Mühimmat Eğitimi ve SAR Eğitimi yer aldı. 

20 Şubat 2025 tarihinde sona eren eğitimin ardından Nijer Askerî Ataşesi İbrahim Altınel ve İHA Ürün Direktörümüz Barış Çamcı'nın katılımlarıyla düzenlenen mezuniyet töreninde yeni mezunlarımıza sertifika ve bröveleri verildi. 

Uzun süre havada kalış ve yüksek irtifa avantajları ile öne çıkan AKSUNGUR, Nijer Cumhuriyeti'nin envanterinde hizmet vermeye devam ediyor."

AKSUNGUR 5 ÜLKEDE ENVANTERE GİRDİ 

20 Nisan'daki uçuşunda TEI üretimi PD170 motorlarıyla 40 bin fit yüksekliğe tırmanarak millî motoru en yüksek irtifaya ulaştıran AKSUNGUR, dünyanın en iyi elektro-optik kamerası olarak gösterilen ASELSAN yapımı ASELFLIR-500'ün yanında ASPİLSAN tarafından geliştirilmiş millî ısıtıcılı bataryayı kullanıyor. 

MAM-C, MAM-L, MAM-T, BOZOK ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) takılı çeşitli mühimmatları taşıyan AKSUNGUR SİHA, yerden 12 kilometre yüksekte tam yüklü olarak 12 saat uçabiliyor. 

24 metre kanat açıklığına sahip AKSUNGUR, deniz karakol ve keşif/gözetleme görevini yürütürken ise havada kalma bakımından bir rekora imza atıyor. Orman yangınlarıyla mücadele görevi sırasında sadece gözetleme faaliyetinde bulunan AKSUNGUR tam 60 saat boyunca havada kalmıştı. 

Türk donanmasında deniz devriye görevinde yoğun olarak kullanılan AKSUNGUR'un yakın gelecekte mavi sulara sonobuoy sensörleri atarak denizaltı tespit faaliyeti yürütmesi ve hafif torpido ORKA'yı taşıması bekleniyor. 

AKSUNGUR'un Nijer'e ihracıyla birlikte millî SİHA'yı Afrika'da kullanan ülke sayısı 4'e yükseldi. Kırgızistan'la birlikte AKSUNGUR dünyada 5 ülkenin envanterine girmiş oldu.

Ağır sınıf İHA'da tercihini AKSUNGUR'dan yana kullanan Nijer, daha önce 6 adet Bayraktar TB2 ve bilinmeyen sayıda HÜRKUŞ uçağı almıştı. Uranyum ve altın rezervleriyle ünlü Nijer, Türkiye'den insanlı uçak satın alan ilk ülke olmuştu. 

TRHABER
Avatar
Atilla Diş