AKINCI tipi SİHA ile 80 hava üssünü vuracaklar: Menzili Kuzey Kutbu'na ulaşıyor

AKINCI tipi SİHA ile 80 hava üssünü vuracaklar: Menzili Kuzey Kutbu'na ulaşıyor

Dron ve kamikaze İHA üretimi konusunda önemli aşama kaydeden Ukraynalılar şimdi yeni bir seviyeye ulaştı. İmâl edildiği duyurulan AKINCI benzeri yeni SİHA, 3 bin 300 kilometre mesafeye operasyon yapabiliyor. İşte önümüzdeki günlerde adını sıkça duyacağımız Sokol-300'ün özellikleri...

Savunma

20.05.2024, 17:48

Hızlı gelişim aşamasındaki Ukrayna savunma sanayii, kamikaze dron ve insansız hava aracı üretimi konusunda önemli mesafe kat etti. Ayda 50 bin dronu seri olarak imâl edebilen Ukraynalılar, 10'u aşkın farklı türde kamikaze insansız hava araçları üretebiliyor. 

Hedefe çarptıktan sonra infilak eden kamikaze İHA'ların ardından Ukrayna şimdi farklı bir aşamaya geçtiğinin işaretlerini veriyor. Zira bu ülke, Baykar yapımı AKINCI'ya benzeyen taarruzî İHA yapmayı başarmış görünüyor. 

Ukrayna ordusuna yakın hesaplar, ilk duyurusu 3 yıl önce yapılmış Sokol-300 adlı SİHA'nın başarıyla imâl edildiğini belirtiyor.

Ukrayna AKINCI'sı SOKOL-300

Açıklanan bilgilere göre 8,5 metre uzunluğa ve 14 metre kanat açıklığına sahip Sokol-300, maksimum 12 kilometre irtifada 3 bin 300 kilometre menzile uçabiliyor.

Ortalama hızı 150 km/saat olan Sokol-300, maksimum 230 km/saat hıza ulaşabiliyor. 

300 kilogram düzeyinde faydalı yük taşıyan SİHA'nın, Rus topraklarındaki 99 adet hava üssünden 80'ine ulaşacak kapasitede olduğu belirtiliyor. 

Sokol-300'ün menzili öylesine etkileyici ki, bu SİHA Rusya-Ukrayna sınırından havalanarak Finlandiya-Rusya sınırının kuzeyinde, Kutup Dairesi'ne yakın Rus kenti olan Murmansk'a bile ulaşabiliyor. Rusların T-95 ve Tu-160 tipi bombardıman uçaklarının önemli bir kısmını burada konuşlandırdığı biliniyor. 

Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez Bengal Körfezi oldu Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez... Haberi Görüntüle

AKINCI MOTORLARINDAN BİRİNİ KULLANIYOR

'Luch' adlı tasarım bürosundaki Ukraynalı mühendisler, Sokol-300'ün 3 farklı tipte motorla havalanabileceğini belirtiyor. Bu motorlar Ukrayna üretimi MS-500-05C/CE ile AI-450T2 ve Avusturya imalatı Rotax 914. 

Tercih edilen motor tipi, SİHA'nın toplam kalkış ağırlığını da belirliyor. Ivchenko-Progress üretimi AI-450 tipi motor, Türk SİHA'sı AKINCI'nın ilk versiyonunda da kullanılmıştı. 

SİHA'nın kalkış ağırlığı uçuş süresini de etkiliyor. Motor türü de buna bağlı olarak değişiyor. AI-450T2 tipi motorla uçan Sokol-300'ün menzili 1300 kilometre düzeyindeyken, aynı SİHA, Rotax 914 motoruyla 3 bin 300 kilometre mesafeye uçabiliyor. 

Ukrayna AKINCI'sı SOKOL-300

Sokol-300 SİHA'sı RK-10, P2-M ve RK-2P adında füzelerle donatıldı. SİHA aynı zamanda sentetik açıklıklı SAR radarına da sahip. 

Yeryüzündeki nesneleri gece-gündüz ayırt etmeksizin bulutların üzerinden net biçimde tespit edebilen SAR radarı, 30 santimetreye kadar doğrulukta veriler sağlıyor. Sokol-300'de kullanılan elekro-optik kamera ise Barrier-B oldu. 

KORKUT silahının değerini bir gün herkes anlayacak: Alman muadiline minnettar kaldılar KORKUT silahının değerini bir gün herkes anlayacak: Alman muadiline minnettar... Haberi Görüntüle

UZAK GÖREV İÇİN KAMİKAZE OLABİLİR

Ukraynalıların bu SİHA'yı tasarlarken Baykar ile işbirliği yaptığı sanılıyor. Bu konuda dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Baykar'ın Ukrayna'ya SİHA fabrikası kurmakta olduğu biliniyor. 

Sokol-300 tipi SİHA'nın çok uzak mesafelere yönelik bombardımanlarda kullanılabileceği belirtiliyor.

Düşman unsurlarına azami ölçekte zarar verme hedefindeki Ukraynalılar eğer Kuzey Kutup Dairesi'ne yakın hava üslerini Sokol-300'le bombalamak isterse bu görevin 'tek yönlü' olması gerekiyor. 

Zira 2 bin kilometre uzakta bulunan Murmansk'ı vuracak Sokol-300'ün o bölgeden geri dönmesi imkansız görünüyor. Dolayısıyla bir süredir Rus petrol rafinerilerini kamikaze İHA'larla hedef alan Ukraynalıların Sokol-300'ü de kamikaze İHA olarak kullanması olasılıklar dahilinde bulunuyor. 

Ukrayna ordusu 22 Mart'ta, 'Lyuty' adlı kamikaze İHA ile sınırdan 500 kilometre uzakta bulunan Rus kenti Ryazan'daki rafineriye saldırmıştı.

Habere Tepki Ver

33

19

15

9

0

1

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading