Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak

Almanya Eurofighter için 'Ege' şartı koşuyor: Türkler bunu asla unutmayacak

ABD-İsrail kontrolündeki yarı-bağımsız Alman devleti, Türkiye'ye Eurofighter satılmasına onay verilmesi karşılığında Ankara'nın Ege'deki haklarından vazgeçmesini istiyor. Buna ilişkin somut işaret Alman medyasının deneyimli isminden geldi. 

Savunma

11.10.2024, 08:22

Türkiye'nin 40 adet Eurofighter Typhoon uçağı siparişinin Almanya tarafından neden engellendiğine dair işaretler ortaya çıkıyor. 

Alman yayın organı RND'nin (RedaktionsNetzwerk Deutschland) yazarlarından Gerd Höhler, Berlin'in Ankara'ya yönelik Eurofighter blokajının nedenini 'Ege' ve 'Yunanistan' olarak gösterdi. 

Yıllarca Türkiye ve Yunanistan'da muhabirlik yapan deneyimli Höhler, Berlin yönetiminin şantajını da yazısında açık etti. 

Selçuk Bayraktar TB3 ve KIZILELMA'da son durumu açıkladı: Kara versiyonu başladı, sıra denizde... Selçuk Bayraktar TB3 ve KIZILELMA'da son durumu açıkladı: Kara versiyonu... Haberi Görüntüle

'YUNAN ADALARI ÜZERİNDEKİ HAK İDDİASI'

Millî Muharip Uçak KAAN'ın hazır hale gelmesinin 4 yılı bulacağını, Türkiye'nin F-35 programına dönemediğini ve Yunanistan'a karşı havada oluşan açığı kapatmak için Eurofighter almaya yöneldiğini kaydeden Höhler, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Alman RND yazarı Gerd Höhler'in yazısı

"Erdoğan'ın acilen modern savaş uçaklarına ihtiyacı var. Türk Hava Kuvvetleri'nde F-16 filosunun büyük bir kısmı eski uçaklardan oluşuyor. Modernizasyon baskısı, Yunanistan'ın temmuz ayında 20+20 adet F-35 için Lockheed ile anlaşması sonrasında arttı. 

Yunanistan, Lockheed hayalet uçaklarının yanısıra silahlı kuvvetlerini şu anda Rafale savaş uçaklarıyla da güçlendiriyor ve F-16 uçaklarını da bir modernizasyon programıyla güncelliyor. 

Yunanistan, Ege Denizi üzerindeki hava sahasında açık bir üstünlüğe sahip. Orada iki komşu ülkenin savaş pilotları egemenlik bölgeleri konusundaki anlaşmazlık nedeniyle onlarca yıldır riskli kovalamacalara girişiyor. 

Öte yandan Türk devletine ait uçak şirketi TAI tarafından geliştirilen 5. nesil savaş uçağı KAAN var. Dışarıdan bakıldığında F-35'e çok benziyor. Ancak KAAN'ın neler yapabileceği hâlâ belirsiz. TAI imalat için Batı'dan gelecek motor ve ekipmana güveniyor. KAAN'ın kullanıma hazır hale gelmesi en az 4 yılı bulacaktır. 

Yunanistan'la aradaki farkı kapatmak isteyen Türkiye, 40 adet Eurofighter siparişi verdi. Buna İngiltere, İtalya ve İspanya bir itirazda bulunmadı. Ancak dördüncü ortak Almanya henüz teslimata yeşil ışık yakmadı. 

Almanya'nın tereddüt etmesinin nedenlerinden biri muhtemelen Erdoğan'ın NATO ortağı Yunanistan'a yönelik savaş tehditleri ve Türkiye'nin Yunan adaları üzerindeki hak iddiaları olabilir. 

Eurofighter ihracı için dört imalatçı ülkenin izni gerektiğinden, Berlin'in onayı olmadan bu anlaşmanın gerçekleşmesi mümkün değil." 

KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti: Körfez'den dev yatırım gelebilir KAAN'da ikinci perde! Suudiler bir kez daha TUSAŞ'ı ziyaret etti:... Haberi Görüntüle

O ŞANTAJIN İFADE ETTİĞİ ANLAM 

Eurofighter savaş uçaklarına karşılık Türkiye'den Ege'deki haklarından taviz vermesi beklentisi anlamına gelen bu satırlar, ABD-İsrail kontrolündeki yarı-bağımsız Berlin yönetiminin Türkiye'ye karşı düşmanca bakış açısını yansıtıyor. 

RND yazarının makalesinde belirttiği iddiaların doğru olması halinde bu durum, uçaklara ilişkin ticari anlaşmanın siyasi şarta bağlanması ve hava operasyonları konusunda Türkiye'den 'egemenlik hakkından vazgeçmesinin istenmesi' anlamına geliyor. 

Bu şantajla birlikte Berlin ile Ankara arasında son yıllarda derinleşen ihtilaflar, tedavisi son derece zor bir yaraya dönüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasım 2023'teki Almanya ziyaretinde Başbakan Olaf Scholz'la görüşmüş ve günlerce gündemde kalan bu açıklamayı yapmıştı.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

1

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading