Yandex Metrica

ALPAGUT benzeri mühimmat için 1 milyar dolar ayırdılar: ROKETSAN ve STM doğru yolda

ALPAGUT benzeri mühimmat için 1 milyar dolar ayırdılar: ROKETSAN ve STM doğru yolda

Gezinen/dolanan mühimmatlar, cephe hattını kasıp kavuran kamikaze dronları tahtından etme potansiyeli taşıyor. STM-ROKETSAN ortaklığıyla inşa edilen stratejik silah ALPAGUT, geçtiğimiz günlerde AKINCI TİHA'nın kanat altında görüntülendi. Bu tip akıllı sürü silahları yakın gelecekte, savaşın sonucunu etkileyecek kadar önemli hale gelecek. 

Savunma

30.08.2024, 14:26

Rusya-Ukrayna savaşında popüler hale gelen kamikaze dronların çok yakın bir gelecekte yerini gezinen/dolanan mühimmata bırakması yüksek bir olasılık haline geldi. 

Fırlatıcıdan ateşlendikten sonra havada kanatlarını açan ve hedef bölgeye uçan bu araçlar, yapay zeka algoritmasıyla desteklenmiş yazılımı sayesinde yerde görüntülediği unsurları hassas biçimde ayırt edebiliyor.  

Uçuş esnasında operatörden komut alırken aynı zamanda hafızasına önceden yüklenmiş hedefleri otomatik biçimde tespit edebilen gezinen mühimmat, düşman personel ya da araçlarına tek tek yahut toplu saldırılar gerçekleştirebiliyor. 

Görevin iptali durumunda önceden tanımlanmış bölgeye geri dönebilen bu mühimmat tipleri, kullanıcısına maliyet etkin operasyon çözümü sunuyor. 

Dolanan mühimmatlar ALPAGU ve ALPAGUT

KARGU, ALPAGU ve TOGAN üçlüsüyle kamikaze dron konseptinin dünyadaki ilk örneklerinden birini sunan STM şirketi, bu silahlar arasındaki tek 'gezinen mühimmat' olan ALPAGU'yu hem TSK envanterine soktu hem ihraç etti hem de yıllar içinde daha da geliştirdi. 

ALPAGU tek bir personel tarafından sırt çantasına taşınabiliyor; gereken durumlarda dakikalar içinde rampası kurulup ateşlenerek yakındaki hedefler üzerine saldırı gerçekleştiriyor. 

STM, ROKETSAN ile işbirliği yaparak ALPAGU konseptinin daha ileri aşamasını temsil eden bir silah daha geliştirdi. 2022 sonlarında imzalanan sözleşme kapsamında tasarlanan millî gezinen mühimmat 'ALPAGUT', Ağustos 2024 itibariyle uçuş testlerine başladı. 

SİPER Blok-2 test görüntüsü milyonlara heyecan verdi: Menzili 150+ kilometre! SİPER Blok-2 test görüntüsü milyonlara heyecan verdi: Menzili 150+ kilometre! Haberi Görüntüle

HEDEFİ TANIYIP OTOMATİK OLARAK İMHA EDEBİLİYOR

Baykar ürünü AKINCI TİHA'nın 15 Ağustos tarihinde yayınlanan uçuş görüntülerinde kanat altına takıldığı görülen ALPAGUT, gezinen mühimmatla operasyon hazırlığını gözler önüne serdi.

ALPAGUT, havadan bırakıldıktan sonra kanatlarını açarak yere çok yakın biçimde uçuş gerçekleştirirken karadaki unsurları detaylı biçimde analiz ediyor. 

60 kilometrelik harekât yarıçapına sahip ALPAGUT, 1 saatlik uçuş süresi boyunca 60 km uzaktaki bölgeden geri dönüş yapıp belirlenen noktaya inebiliyor. ALPAGUT'un bunun için bir mini paraşüt kullanması muhtemel görünüyor. 

Düşman hattı üzerinde belli bir süre dolanarak hem istihbarat toplayan hem de hedef kıymetlendirme yapan ALPAGUT, özellikleri tanımlanmış kişi, bina ve araçlara kullanıcı onayı ile otonom olarak dalış yaparak saldırıda bulunabiliyor. 

Sahip olduğu iki modlu arayıcıyı başlığı, gezinen mühimmat ALPAGUT'a hedeflerini fark edilmeden tespit edebilme olanağı sağlıyor. 

ALPAGUT dolanan mühimmat

Konum karıştırıcı sistemlerden etkilenmeyen ve hedefine nokta atışı yapabilen ALPAGUT, radarda çok düşük bir görünürlüğe sahip olduğundan ötürü düşman hava savunma sistemlerinin imhası için son derece tehlikeli silahlardan biri olarak görülüyor. 

Dünyanın en güzel tankından bir grup daha hazır: Üretim hattı durmaksızın çalışıyor Dünyanın en güzel tankından bir grup daha hazır: Üretim hattı... Haberi Görüntüle

KARADA, DENİZDE, HAVADA HER YERDE!

Akıllı dolanan mühimmat, 11 kilogram parçacık etkili, zırh delici ve termobarik seçenekli harp başlıkları kullanıyor. Ağırlığı 45 kilogram olan ALPAGUT, 2,3 metre uzunluğa, 2,5 metre kanat açıklığına sahip. 

Bu silahın en çarpıcı yanı ise pek çok platformdan atılabilir olmasıdır.

İlk olarak AKINCI'nın kanat altında görülen ALPAGUT, önümüzdeki dönemde AKSUNGUR, ANKA ve Bayraktar TB3 gibi SİHA'larda, ATAK-2, GÖKBEY ve Deniz Kartalı helikopterlerinde, aynı zamanda insanlı ve insansız kara araçlarında ve hatta savaş gemilerinde kullanılacak.

ALPAGUT'u ateşleyecek platformlar arasında tabii ki insansız deniz araçları da var.

ABD ordusunun sipariş ettiği Switchblade

Bu tip bir gezinen mühimmat, özellikle düşman savunmasını felç edecek sürü saldırılar konusunda Türkiye'ye eşsiz bir yetenek sağlayabilir. Gezinen mühimmat konseptindeki potansiyeli fark eden Amerikan ordusu da elini çabuk tutmaya çalışıyor. 

ABD ordusu ALPAGUT benzeri Switchblade mühimmat serisinin önümüzdeki 5 yıl boyunca kesintisiz olarak üretilmesi için AeroVironment şirketiyle 1 milyar dolarlık sözleşme imzaladı. 

Geleceğin savaşlarına yön verecek bu tip silahlar konusunda da Türkiye, pek çok konuda olduğu gibi süper güçlerle yarışıyor.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading