ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu Pentagon'dan!

ALPAGUT korkusuyla soluğu ABD'de aldılar: 75 milyon doların 50 milyonu Pentagon'dan!

ROKETSAN-STM ortak yapımı akıllı mühimmat ALPAGUT uçuş testlerine başlayınca Yunan ordusu bu silahın muadili için ABD'nin kapısına dayandı. Atina'ya ALPAGUT muadili Switchblade mühimmatı verilecek. Maliyetin büyük kısmını da ABD karşılıyor.

ABD, Girit'ten Dedeağaç'a dek Yunan kontrolündeki tüm bölgeleri askerî garnizona dönüştürürken Atina'yı da sahip olduğu en modern sistemlerle donatıyor. 

Savaş uçaklarından atılan 1000 kilometre menzilli seyir füzesi AGM-158 JASSM-ER'nin Yunan ordusuna transferini onaylayan Washington, uzun menzilli hava-hava füzesi AIM-120D'leri de yine Yunanlıların kullanımına sunacak. 

Hava hedeflerini vuran Avrupalı Meteor füzesini de Yunanlılar için F-35'e uyarlayan Amerikan savunma endüstrisi, müttefikini Türkiye'ye karşı dengelemek için bir konuda daha harekete geçti. 

ROKETSAN ve STM ortaklığında geliştirilen akıllı dolanan/gezinen mühimmat ALPAGUT'un AKINCI TİHA ile testlere başladığı görülünce Amerikalılar Yunan ordusunu ALPAGUT muadili Switchblade ile teçhiz etme kararı aldı. 

75 MİLYONUN 50'SİNİ AMERİKA ÖDEYECEK

Yunan Kathimerini gazetesi, özel kuvvet unsurları tarafından kullanılacak Switchblade serisi dolanan mühimmatların Atina'ya teslim edileceğini duyurdu. 

Gazeteye göre Switchblade 300 ve 600'ler için toplam maliyet 75 milyon doları buldu. Amerikan Aerovironment şirketi tarafından üretilen bu mühimmat için ödenecek 75 milyon doların 50 milyon dolarını ABD karşılayacak.

Yapay zekalı mini roketler için Yunan Savunma Bakanlığı kasasından yalnızca 25 milyon dolar çıkacak. 

Sözkonusu anlaşma son yıllarda Yunan ordusunu devasa yardımlarla teçhiz eden ABD'nin yeni hamlesi oldu.  

Yunanlıların Lockheed Martin şirketinden satın aldığı 20 adet F-35 uçağında ise ilk teslimatın 2028'de ABD'de, 2030'da ise Yunanistan'da gerçekleşmesi bekleniyor.

Yunan Hava Kuvvetleri Komutanı Demosthenes Grigoriadis, ilk 20 adet F-35 alımı sonrası sayıyı 40'a tamamlamayı hedeflediklerini söylüyor. 

Grigoriadis'e göre Yunanistan, İsrail'in gizli saldırılar için kullandığı aerobalistik füzeler Rampage ve Spice'a da sahip olmak istiyor.

Ege adalarını hava savunma ve izleme ekipmanıyla donatan bebek katillerinin önümüzdeki yıl füze teslimatına başlaması bekleniyor. 

DENDİAS: 12 YILLIK PLAN YAPTIK 

Türk savunma sanayiindeki gelişmeleri dikkatle izleyen Yunanistan, Türkiye'nin hamlelerine karşı doğrudan satın alım veya hibe yoluyla denge elde etme uğraşında. 

Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias, "Ülkemizin 12 yıllık uzun vadeli ekipman planlaması var ve 10 yıl sonra nerede olacağımızı biliyoruz" diyor. 

Bir yandan ABD ve Avrupa menşeili silahların ortak üretim metoduyla Yunanistan'a taşınarak yerli sanayiyi geliştirmeyi hedefleyen Dendias aynı zamanda yurtdışındaki üniversitelerde çalışan Yunan bilim adamlarını ülkeye geri döndürmeye çalışıyor. 

Türk SİHA'larının Yunanlılar üzerinde yarattığı kâbusa karşı çözüm geliştirmeye uğraş veren Atina yönetimi, İsrail yapımı hava savunma sistemlerinden edinmeyi hedefliyor. 

Avatar
Atilla Diş