Yandex Metrica

Amerikalılar ASELSAN'ın izinden gidiyor: SİHA'yı görünmez hale getiren cihazı yeni duyurdular

Amerikalılar ASELSAN'ın izinden gidiyor: SİHA'yı görünmez hale getiren cihazı yeni duyurdular

SİHA'ları düşman radarlarına karşı korurken sinyal karıştırıp platformu görünmez hale getirebilen elektronik harp podu, Amerikalılar tarafından kullanıma alındı. Yemen'de çok sayıda MQ-9 Reaper'ın vurulmasıyla harekete geçen Pentagon, ASELSAN'ın bir yıl önce duyurduğu ve bir süredir Türk SİHA'larının kullanmakta olduğu cihazın benzerini aceleyle hizmete soktu.

Savunma

03.07.2024, 17:24

Yemen, Suriye ve Karadeniz'de çok sayıda silahlı insansız hava aracını kaybeden Amerikan ordusu, Türkiye'nin 2023'ten itibaren kullandığı kritik cihazı devreye soktu.

ABD Deniz Piyadeleri, MQ-9 Reaper SİHA'ları düşman saldırılarından korumak için elektronik harp podunu (EH pod) (RDESS/SOAR) kullanmaya başladıklarını duyurdu. 

General Atomics şirketi tarafından üretilen EH pod, düşman radar sinyallerini farklı kimliğe büründürüp geri göndererek MQ-9'un teşhisini zorlaştırıyor.

Deniz Piyadeleri Komutanı General Eric M. Smith'e göre, sözkonusu kapsül, bağlı bulunduğu SİHA'yı sinyaller açısından bir 'karadelik' haline getiriyor. 

MQ-9 Reaper'a entegre edilmiş elektronik harp podu

"Kendisine gönderilen ve algıladığı şeyleri taklit edebilir, onu döndürebilir ve geri gönderebilir. Bu yüzden bağlı bulunduğu platformu bir karadelik haline sokar. Bir karadelik... Çoğunlukla algılanamaz hale getirir" diyen Smith, MQ-9 Reaper'ların EH podu sayesinde düşman radarlarından kolaylıkla kaybolabileceğini ileri sürdü. 

İnsansız hava araçlarının düşman radarını ve iletişim aygıtlarını uzak mesafeden tespit edebilmesini sağlayan Ölçeklenebilir Keşif Aygıtı (SOAR) podunun bir çeşidi olan elektronik harp podu, Amerikan ordusunu özellikle Çin'e karşı güçlendirmeyi hedefliyor. 

12 adet ANKA'nın yanına AKINCI'yı da eklediler: Türk füzeleri orada kol geziyor 12 adet ANKA'nın yanına AKINCI'yı da eklediler: Türk füzeleri orada... Haberi Görüntüle

GENERAL: NELER OLUP BİTTİĞİNİ GÖRMELİYİZ

Çin ile bir çatışma çıkması durumunda havada elektronik harp işlevi sağlayacak cihaz aynı zamandı MQ-9'ların hedef alınmasını zorlaştıracak. ABD Deniz Piyadeleri sinyal istihbaratı, havadan erken uyarı ve elektronik destek görevlerinde de yoğun olarak bu tip podlarla teçhiz edilmiş MQ-9 Reaper SİHA'lardan yararlanmayı ytasarlıyor. 

General Eric M. Smith bu tip aygıtlarla birlikte Reaper SİHA'ların ihtiyaç duydukları algılama menziline kavuşacağını ve uzak mesafeden saldırıya başlayabileceğini savunuyor:

MQ-9 Reaper'a entegre edilmiş elektronik harp podu

"Eğer düşman tarafından geride bırakılacaksanız, o zaman algılama ve vurma açısından hiçbir değeriniz yok. Uzaktan algılama yeteneğiniz mutlaka olmalı. Neler olup bittiğini anlayabilmelisiniz. Bu verileri savaş alanında ortak kuvvetle her yerde paylaşabilmelisiniz. Bu yüzden bizim için MQ-9 çok önemli."

ABD donanmasının Kızıldeniz'de konuşlanarak Yemen'e saldırılarda bulunduğu operasyon sırasında bölgeki hava üslerinden kalkarak keşif, gözetleme ve saldırı görevlerinde bulunan MQ-9 Reaper SİHA'lar, Husiler tarafından başarıyla vurulmuştu. 

8 ayda 6 tane Amerikan SİHA'sı Yemen'de düşürüldü. Ancak Çin'le olası bir savaş halinde bu SİHA'lar çok daha etkin hava savunma sistemleriyle başa çıkmak zorunda kalacak. 

Bayraktar TB2 için toplanan paralar öyle bir yere gitti ki! 1500'den fazla kritik hedefi vurdular Bayraktar TB2 için toplanan paralar öyle bir yere gitti ki!... Haberi Görüntüle

ASELSAN EH POD TÜRK SİHA'LARINI KORUYOR

Amerikalıların SİHA'yı korumak için devreye soktuğu EH podunun benzeri ASELSAN tarafından geliştirilmiş ve 2023 yılında kamuoyuna tanıtılmıştı.

Radar yayınlarının tespit, teşhis ve kaydını yapan, çoklu hedef karıştırma yeteneğine sahip ASELSAN EH Pod, Türk SİHA'larını görünmez hale getireceği iddiasıyla ortaya çıktı. 

ASELSAN EH Pod'un orta ölçekli versiyonu Baykar'ın AKINCI TİHA'sında görülmüş, bu cihazın mini ölçeklisi ise Bayraktar TB2'ye takılmıştı.

ASELSAN elektronik harp (EH) podları AKINCI ve Bayraktar TB2'nin üzerinde

Birden fazla radar yayınını aynı anda  karıştırma yeteneğine sahip ASELSAN EH Pod'un düşman sinyalleri üzerinde ne gibi etkilere yol açtığı şimdilik bilinmiyor. 

Ancak Türk ordusu, Amerikan Deniz Piyadelerinin 2024 Haziran'ında duyurduğu SİHA elektronik harp aygıtını yaklaşık bir yıldır kullanıyor. 

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading