Yandex Metrica

Sitede Ara

Amerikan ordusunun KAAN ve KIZILELMA teyakkuzu: 2030'larda izlemeye başlamalıyız

Amerikan ordusunun KAAN ve KIZILELMA teyakkuzu: 2030'larda izlemeye başlamalıyız

Türkiye 2030'ların başında 5. nesil savaş uçağı KAAN'ı devreye sokmakla kalmayıp aynı zamanda KIZILELMA, ANKA-3 ve ANKA-4 gibi çok sayıda insansız jete sahip olacak. Tehdit faktörlerinin arttığını gören Amerikan ordusu, havadaki tüm uçakların uzaydan izlenmesi için hareketli hedef takip sensörlü casus uydu projesine hız verdi. 

Savunma

18.09.2024, 18:10

Türkiye'nin savaş uçaklarında 5. nesil teknolojiye geçişinin ardından bazı ülkeler, hayalet uçakları görebilen teknolojiler konusunda acil önlemleri devreye sokuyor. Amerikan Uzay Kuvvetleri Komutanlığı, her türden hava aracını uydulardan izlemeye imkân verecek yeteneği dört gözle bekliyor. 

Kara Hareketli Hedef Gösterge (GMTI) sensörleriyle donatılmış istihbarat uydularını bir süredir kullanmakta olan Pentagon, bununla kara araçlarını ve denizdeki gemileri takip edebiliyor. Ancak hayalet uçaklarla gelecek 'hava tehditlerine' karşı sorun, Amerika açısından henüz çözülemedi. 

Uzay Kuvvetleri çatısı altında tüm casus uyduların kontrolünü sağlayan Ulusal Keşif Ofisi (NRO) bu sorunu bertaraf edebilmek için uyduları artık Hava Hareketli Hedef Gösterge (AMTI) sensörleriyle donatıyor.

AMTI gösterge sensörlerinin havadaki her platformu uzaydan izleyip takip edebileceği varsayılıyor. AMTI tabanlı ilk uyduların devreye girmesi için ABD ordusunun 2030'ları beklemesi gerekiyor.

 

Milli Muharip Uçak KAAN

2030'lara gelindiğinde TUSAŞ, 5. nesil Milli Muharip Uçak KAAN ile birlikte hayalet SİHA ANKA-3 ve ANKA-4'ten onlarca adedini Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etmiş olacak. 

Bunun yanında Baykar firmasının da yine hayalet tasarımlı insansız savaş uçağı KIZILELMA'dan çok sayıda teslim etmesi bekleniyor. 

İşte ABD Uzay Kuvvetleri, Türk ordusunun havada asimetrik üstünlük elde edeceği yıllarda tüm hayalet uçakları uzaydan görebilmeyi amaçlıyor. 

Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı, Orlan'ı vuruyor Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı,... Haberi Görüntüle

GENERAL 2030'LARIN BAŞINA İŞARET ETTİ

Geçtiğimiz günlerde Defense News konferansına katılarak bir konuşma yapan ABD Uzay Kuvvetleri İkinci Komutanı General Michael Guetlein, uçakları izleyebilecek sensörlerle donatılmış uyduların 2030'ların başında devreye alınmasını umduğunu söyledi. 

ABD Uzay Kuvvetleri İkinci Komutanı General Michael Guetlein

"Düşman, savaş hatlarını kıyılarından daha da uzağa itmekte çok iyi hale geldi. Egemenlik alanlarına bizi yaklaştırmıyorlar. Onlar bunu yaparken biz, savaş alanında neler olup bittiğine dair aynı perspektifi elde etmek için daha da yükseğe çıkmak zorunda kaldık. Bu yüzden GMTI'nın bir adım ötesine geçerek, havada hareket eden hedeflerin peşine düşmemiz gerektiğini biliyoruz" diyen Gutlein, Uzay Kuvvetleri'nin AMTI teknolojisine büyük yatırım yapacağını kaydetti. 

Hareketli hedef sensörüne sahip uydulara istihbarat uçaklarının da destek vereceğini söyleyen Guetlein, "Bekamızı artırmaak için katmanlı bir yetenekler seti oluşturmalıyız. Hedefe uzaydan ne kadar yaklaşırsam o kadar fazla çözünürlük elde ediyorum. Uzaya doğru hareket ettikçe ihtiyaç duyabileceğim bir hedefte aynı çözünürlük seviyesini elde etmek giderek zorlaşıyor" diye konuştu. 

Bu füzenin yakıtı uranyum ve menzili sınırsız! Kıyamet Günü silahını duyurdular Bu füzenin yakıtı uranyum ve menzili sınırsız! Kıyamet Günü silahını... Haberi Görüntüle

UYDULAR SAATTE 28 BİN KİLOMETRE HIZA ULAŞMALI

Amerikan yayın organı Breaking Defense, Guetlein'ın sözlerini şöyle yorumluyor:

"Guetlein ayrıntılara girmese de, düşman uçaklarını uzaydan takip etmenin temel zorluklarından biri uçakların ve insansız hava araçlarının tanklardan, kamyonlardan ve gemilerden çok daha hızlı hareket etmesidir. 

Bu, yüksek kaliteli resimler çekmek ve yerdeki/havadaki nesnelerin radar görüntülerini oluşturmak için uyduların Dünya yörüngesinde düşük bir hızla hareket etmeleri gerektiği gerçeğiyle daha da karmaşıklaşır. 

Bu da uyduların Dünya etrafında saniyede yaklaşık 7,8 kilometre hızla hareket etmeleri anlamına gelir; yani saatte yaklaşık 28 bin kilometre (17.000 mil/saat)."

Çin istihbarat uydusu Jilin-1'in Amerikan F-22 savaş uçağını uzaydan takip ettiğini gösteren görüntüler haziran ayında yayınlanmıştı.

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading