Yandex Metrica

ANKA-3'ü gören Yunanlılar Fransa'dan hayalet uçak istedi: Son umutları Neuron...

ANKA-3'ü gören Yunanlılar Fransa'dan hayalet uçak istedi: Son umutları Neuron...

TUSAŞ'ın insansız hayalet uçağı ANKA-3, Yunanistan'da tüm hesapları altüst etti. Buna eşdeğer bir insansız uçak arayışındaki Atina, çareyi Fransızların deneysel İHA'sı Neuron'da buldu. Atina basını, Yunan Genelkurmayı'nın Dassault firmasına bir teklifle gitmeye hazırlandığını öne sürüyor. 

Savunma

29.06.2024, 01:11

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız hayalet uçak ANKA-3, F-35'lerle Türkiye'ye üstünlük kurmayı tasarlayan Atina'da hesapları altüst etti. 

Derin harekât görevi için son derece kritik önemdeki bu uçağın benzerine nasıl sahip olacaklarını tartışan Yunan yetkililer, çareyi Fransızlarda buldu. 

Yunan basını, Fransız Dassault şirketinin Aralık 2012'de ilk kez uçurduğu delta kanat insansız uçak Neuron (nEUROn) için Paris'e ortak üretim teklifi iletileceğini öne sürüyor. 

Dassault üretimi Neuron

İnternet gazetesi Newsbeast'ten Georgios Sarris'in iddiasına göre Yunanistan Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Demosthenes Grigoriadis, Dassault Havacılık firmasına Neuron üretimi konusunda teklif götürmeye hazırlanıyor. 

ATMACA'nın yanına 450 kilometre menzilli füzeyi istediler: İki ülke aynı yolu takip edecek ATMACA'nın yanına 450 kilometre menzilli füzeyi istediler: İki ülke aynı... Haberi Görüntüle

ATİNA BASINI: O PROJEDE PAYIMIZ VAR

İlk uçuşunu 2012 sonunda gerçekleştirdikten sonra Fransızlar tarafından radar testlerinde deneysel amaçlı kullanılan ve seri üretilmeyen Neuron, çeşitli testler için İspanyol ve İtalyan ordusunca da denendi. 

Geçtiğimiz yıllarda Rafale savaş uçağının yanında gösteri uçuşuna imza atan Neuron, 6. nesil savaş uçağı projelerinin hız kazanmasıyla birlikte daha da önemli hale geldi. 

İnsansız uçak Neuron, insanlı Rafale jetiyle birlikte uçtu.

Projeye başlanıldığı dönem bu İHA'ya 'Grand Duc' adını veren ve sonrasında Avrupalı olmaya atıfla nEUROn ismini tercih eden Fransız Dassault, insansız uçak için İspanya, İsveç, İtalya, İsviçre ve Yunanistan ile ortaklık yaptı. 

Atina basını tasarım çalışmalarının yüzde 10'unu Yunan mühendislerin gerçekleştirdiğini belirterek Neuron'da paylarının bulunduğunu savunuyor. Bu nedenle Fransa'nın, hâlâ gelişim aşamasındaki Neuron'u Yunanistan'a vermeye sıcak bakacağı yönünde bir umut hakim. 

Mete Han en sevdiği atı ve karısını niye vurdu? Türk ordusunu kuran liderin komutanlık sırları Mete Han en sevdiği atı ve karısını niye vurdu? Türk... Haberi Görüntüle

MEVCUT İKİ İHA PROJESİ RAFA KALDIRILDI

"Bir anlaşmaya varılırsa bu tür insansız hava araçlarından bir filo oluşturmaya başlayacağız. Neuron İHA'lar 10 metre uzunluğunda, 12,5 metre kanat açıklığına sahip. 5 ton kalkış ağırlığı bulunan Neuron bombardıman görevi icra edebiliyor" şeklinde ifadeler kullanan Yunan medyası, ANKA-3'e rakip bir hava aracına kavuşmak için istekli görünüyor. 

Arçitas (Archytas) ve Gripa (Grypa) adlı İHA projeleri

Aynı haberde ilginç bir detaya da dikkat çekildi. Yunanistan'ın bolca reklamla duyurduğu yerli üretim Arçitas (Archytas) ve Gripa (Grypa) adlı İHA'ların seri üretime geçmeyeceği ileri sürülüyor. 

Newsbeast buna gerekçe olarak şunu yazdı: "Çünkü uzmanlara göre gerçek şu ki; Archytas ve Gripa, Türk Bayraktar TB2, TB3, AKINCI ve KIZILELMA'nın gerisinde kalıyor."

6. nesil savaş konseptinde Fransızların gerek fedai uçak olarak gerekse de derin saldırı amacıyla kullanmak istediği fakat çok yavaş ilerleyen Neuron projesi, ANKA-3 'sayesinde' yeniden canlanabilir.

TUSAŞ'ın ANKA-3'ü ilk uçuşunu 28 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirdi. 2025 yılında envantere girmesi planlanan ANKA-3'ün çift motorlu versiyonu da geliştiriliyor. 

Habere Tepki Ver

70

0

0

2

0

1

2

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading