Yandex Metrica

ASELSAN binlerce dronu havada kızartacak: Ahmet Akyol mikrodalga silahını duyurdu

ASELSAN binlerce dronu havada kızartacak: Ahmet Akyol mikrodalga silahını duyurdu

Çelik Kubbe çatısı altında çalışan hava savunma sistemlerine önümüzdeki dönemde yeni bir silah eklenecek. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, modern savaşın en önemli unsuru haline gelen sürü dronları havada 'kızartmak' için mikrodalga silahı geliştirdiklerini duyurdu. 

Savunma

13.08.2024, 10:21

Türkiye semalarını koruyan hava savunma sistemleri 'Çelik Kubbe' adı altında tek bir ağ üzerinden yönetiliyor. 

KORKUT, SUNGUR, GÜRZ, BURÇ, GÖKDEMİR, HİSAR, SİPER gibi sistemlerin yanında arama-takip radarları, elektronik harp aygıtları ve lazer silahları da düşman unsurlarını imha için 7/24 faaliyette olacak. 

Çelik Kubbe mimarisi kapsamındaki silahlara yakında farklı bir teknolojiyi barındıran yeni bir aygıt eklenecek.

ASELSAN, modern savaşın en önemli tehdit unsuru haline gelen 'sürü dronlara' karşı oyun değiştirici bir silah geliştiriyor. 

Savunma sanayiinin iskeleti konumundaki ASELSAN'da görev alan mühendisler, çip ve devreleri havada yakarak dronları olduğu yerde etkisiz hale getirecek MİKRODALGA SİLAHI üretti. 

Gazi TB2 tüm harekâtlara katıldı, emekli oldu: Dünya'yı 43 kez dolaştı, Ay'a 2 defa gidip geldi Gazi TB2 tüm harekâtlara katıldı, emekli oldu: Dünya'yı 43 kez... Haberi Görüntüle

YAKLAŞAN DRON HAVADA BİRDENBİRE ERİYECEK

High Power Microwave tanımının kısaltması 'HPM' adıyla bilinen bu silahlar, gökyüzüne mikrodalga ışınları yayıp kilometrelerce mesafedeki hava araçlarını 'ısıtarak' etkisiz hale getiriyor.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, buna ilişkin son gelişmeleri Haber Global yayınında açıkladı.

KORKUT hava savunma sisteminin dron avı için maliyet etkin bir silah olduğunu hatırlatan Akyol, bir sonraki aşamada yakın hava savunma için mikrodalga silahına başvuracaklarını söyledi. 

"HPM silahını çalışıyoruz. Belli başarılar elde ettik. Havaya çok yüksek güçte mikrodalgayı anlık gönderip elektronik olarak mutlaka bir bileşen taşıyan dronu olduğu yerde işlemez hale getirmeyi hedefliyoruz" diyen Akyol, dronların çip ve devrelerinin eritilmesiyle sürü dronların etkisiz kılınacağını anlattı. 

Akyol, FPV dron ve çeşitli tipte kamikaze hava araçlarına karşı lazer silahlarının da devrede olduğunu hatırlatarak, alçak irtifa sistemlerinin modern savaş ortamında çok önemli hale geldiğini söyledi. 

Rusya-Ukrayna savaşında tarafların artık yılda 1 milyon dron kullanmayı hedeflediklerine dikkat çeken Akyol, bu kadar dronu füzelerle önlemenin imkansız olduğunu dile getirdi. 

Akyol'a göre, düşmanın uçurduğu dronları maliyet etkin bir şekilde önlemenin en önemli yolu şu 3 silah türü olacak: Parçacık etkili mühimmat kullanan silahlar (Çekili Top Sistemi ve KORKUT), lazer silahları ve mikrodalga aygıtı HPM.

Görünmez uçakları bile uydudan izleyecekler: Dünya'yı ağ gibi saracak sistemi general duyurdu Görünmez uçakları bile uydudan izleyecekler: Dünya'yı ağ gibi saracak sistemi... Haberi Görüntüle

ÇİN SÜPER MİKRODALGA GELİŞTİRİYOR

Mikrodalga silahını dünyada sadece birkaç ülke geliştirmeye çalışıyor. Tayvan'ı ilhak etmeye hazırlanan Çin, geçtiğimiz aylarda mikrodalga silahına ilişkin yeni bir gelişmeyi duyurmuş ve bir kamyona sığacak kadar büyük HPM aygıtının 4 adet Stirling ısı motoruyla çalıştırıldığını açıklamıştı. 

Çin'in mikrodalga silahlarından biri

Çin medyasındaki habere göre süper iletken bobinler, askerî uçak ve uyduları bastıracak kadar güçlü mikrodalgalar yayarak 4 Tesla gücünde manyetik alan üretebiliyor.

Ön testlere göre Çin, mevcut yöntemlerin gerektirdiği enerjinin yalnızca 5'te 1'ini tüketmeyi ve HPM'yi 4 saat boyunca kesintisiz çalıştırmayı başardı. 

Stirling motorların '10 darbeyle 10 gigawatt'a kadar elektrik üretebildiğini ileri süren Çin basını, mikrodalga silahı HPM'nin uçak, dron ve uydulardaki hassas elektronikleri kızartacak kadar güçlü hale geldiğini kaydediyor. 

ASELSAN yapımı elektronik harp aygıtı EJDERHA, dron karşıtı silahlardan biri... Bu silahın kullanımına ilişkin bir test görüntüsünde FPV dron, 500 metre mesafeden radyo sinyalleriyle düşürüldü.   

Habere Tepki Ver

18

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading