ASELSAN'dan İKA şov: NEFER kuleli zırhlı araç insansız oldu, operasyona hazır! ZMA-X özellikleri

ASELSAN'dan İKA şov: NEFER kuleli zırhlı araç insansız oldu, operasyona hazır! ZMA-X özellikleri

Türk ordusundaki eski tip zırhlı araçları modernize ederek bunlara NEFER silah kulesi ekleyip caydırıcı silaha dönüştüren ASELSAN, TEKNOFEST Adana'da sergilediği ZMA-X ile yetenek gösterisine imza attı. NEFER kuleli paletli zırhlı muharebe aracı, ASELSAN sayesinde insansız bir robota dönüştü.  

Savunma

02.10.2024, 15:10

Türk Silahlı Kuvvetleri envanteri insansız hava ve deniz araçlarının ardından insansız kara araçlarıyla (İKA) zenginleşiyor. Orta sınıf vurucu İKA ASLAN'ı imâl ederek TSK'ya teslim eden ASELSAN, bu aracın bir üst sınıfını ise TEKNOFEST Adana'da sergiledi. 

ASELSAN henüz isim belirlenmediği için 'ZMA-X İnsansız Zırhlı Muharebe Aracı' olarak çağrılan paletli robotla etkileyici bir şova imza attı. 

FNSS'nin 1990'lı yıllarda TSK'ya teslim ettiği zırhlı araçların yüzlercesini modernize ederek daha güçlü ve etkin hale getiren ASELSAN, M113 tipindeki bu araçlara NEFER adlı silah kulesini entegre etmişti. 

30mm ve 25mm'lik namlu türevleri bulunan NEFER kulesi 360 derecede her yöne ateş edebiliyor. ASELSAN'ın TEKNOFEST Adana'da gün yüzüne çıkardığı ZMA-X İKA, NEFER kuleli zırhlı araçların insansız olanını temsil ediyor.

 

Uzaktan komutayla her yöne hareket eden paletli zırhlı araç, ilave zırh koruması ve şık görünümüyle beğeni topladı. ZMA-X aracına seyir esnasında BMC şirketi üretimi zırhlı personel taşıyıcı KİRPİ araçları eşlik etti. 

Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez Bengal Körfezi oldu Amerikan SİHA'ları tek tek düşüyor: Kızıldeniz'in ardından adres bu kez... Haberi Görüntüle

MEHMETÇİĞE CEPHEDE GÜÇ VERECEK 

NEFER silah kuleli insansız zırhlı araç ZMA-X, Türk savunma sanayiinin ulaştığı yeni bir aşamayı gözler önüne serdi.

Hareketli hedeflere seyir halinde ateş edebilen, gece-gündüz görüş yeteneğine sahip NEFER, hedef takibini otomatik olarak yapıyor, balistik hesaplamaları da yine otonom halde gerçekleştiriyor. 

Lazer ile mesafe hesaplayan NEFER, hedefe yönelik ateşi bilgisayar tabanlı atış kontrol sistemiyle yürütüyor. 4 kilometre menzilde etkili olduğu ileri sürülen NEFER silahıyla ZMA-X, Mehmetçiğin cephede önemli yardımcılarından biri olacak. 

ASELSAN yapımı insansız kara aracı ZMA-X

İnsanlı ZMA'ların modernizasyon projesi doğrultusunda araçlara şu sistemler entegre edilmişti: Lazer Uyarı Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, Sürücü Görüş Sistemi, Yön Bulma ve Seyrüsefer Sistemi, KBRN Sistemi, Komutan, Nişancı, Personel ve Sürücü Gösterge Panelleri...

Bu sistemler ZMA-X İKA ile birlikte artık, 360 derece görüş yeteneğini de kullanan bir operatör tarafından yönetilecek. 

Türk donanması yeni bir aşamaya geçiyor: TF2000 Hava Savunma Muhribi göz kamaştırıyor! İşte özellikleri, hızı, silahları... Türk donanması yeni bir aşamaya geçiyor: TF2000 Hava Savunma Muhribi... Haberi Görüntüle

HAVELSAN BARKAN-2 ŞİMDİ DAHA ATİK

TEKNOFEST Adana'da dikkat çeken insansız kara araçlarından biri de HAVELSAN'ın ünlü kara robotu BARKAN oldu. HAVELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren BARKAN'ı geliştirmeyi sürdürüyor. 

HAVELSAN yapımı insansız kara aracı BARKAN

Adana'da sergilenen BARKAN-2'ye ilişkin bilgi veren HAVELSAN AR-GE ve Mühendislik Direktörü Mehmet Onur Özçelik şunları söyledi:

"BARKAN'ın ikinci versiyonu çok daha atik, dinamik, kabiliyetli bir araç olarak şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve güvenlik güçlerimizin envanterinde bulunuyor. 

Sınır ve operasyon bölgelerinde görev yapan, tam otonom, kendi kendine hareket edebilen, üzerinde çok ciddi yapay zeka ve otonom algoritmalarının olduğu bir insansız kara aracı.

BARKAN'ın, güvenlik güçlerimize devriye, istihbarat, keşif ve gözetleme görevlerinde ciddi katkı sağladığını görüyoruz. 

Bu kapsamda emniyet güçleri ve Silahlı Kuvvetlerimizden gelen geri bildirimlerle sürekli ürünümüzü üst seviyeye taşımak için elimizden geleni yapıyoruz."

 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading