Aslolan HÜRJET ve KAAN'dır: MSB'den F-16 ile Eurofighter uçaklarına dair açıklama

Aslolan HÜRJET ve KAAN'dır: MSB'den F-16 ile Eurofighter uçaklarına dair açıklama

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'ye Eurofighter satımı karşılığında Almanya'nın 'yurtdışında operasyon yapmama' şartı istediği haberlerini yalanladı ve Berlin'le pazarlığın sürmesi için açık kapı bıraktı. MSB aynı zamanda aslolan hedefin millî uçaklar olduğunu vurguladı. 

Savunma

17.10.2024, 15:46

Almanya'nın Eurofighter satışına onay vermek için savaş uçaklarının yurtdışı operasyonlarda kullanılmayacağına dair Türkiye'den yazılı garanti istediği ortaya çıktı. 

Berlin'le müzakarelere yakın kaynaklar bu bilgiyi Londra medyasına duyururken Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bugünkü açıklamasında temkinli bir dil kullanarak pazarlık konusunda tüm taraflara açık kapı bıraktı. 

Savaş uçaklarının satışına onay şartı olarak Türkiye'den talepte bulunulduğu iddiasını yalanlayan MSB kaynakları, hem F-16 hem de Eurofighter alımına ilişkin temasların devam ettiğini belirtti. 

Eurofighter Typhoon savaş uçağı tedariki için sürmekte olan teknik görüşmelerin 'süreci hızlandırmak amacıyla' gerçekleştirildiğini kaydeden MSB, "Bu çalışmalarda herhangi bir şart gündeme gelmemiştir" şeklinde açıklamada bulundu. 

Mahmut Akşit, KAAN motorunun muhtemel ismini açıkladı: Bunu mutlaka başaracağız Mahmut Akşit, KAAN motorunun muhtemel ismini açıkladı: Bunu mutlaka başaracağız Haberi Görüntüle

TAKVİM PLANLANAN ŞEKİLDE İLERLİYOR

Türk Hava Kuvvetleri için esas olanın HÜRJET ve Millî Muharip Uçak KAAN olduğuna vurgu yapan MSB kaynakları şu ifadeleri kullandı:

TEKNOFEST Adana'daki gösteri uçuşu sırasında HÜRJET

"Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, gelişmiş teknoloji ile donatılmış modern savaş uçaklarının envantere katılması ve envanterin çeşitlendirilmesi hedeflerimize uygun olarak çalışıyoruz. 

Sayın Bakanımızın ifade ettiği gibi 40 adet F-16 Viper temininin yanı sıra Eurofighter Typhoon tedariki ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. 

Ancak bizim için esas olan eğitim amaçlı ve muharip olarak kullanacağımız HÜRJET ve 5. nesil Millî Muharip Uçağımız olan KAAN'dır.

F-16 tedarikine ilişkin, geçtiğimiz aylarda sözleşme imzalandı, bir takvim belirlendi ve süreç planlanan şekilde devam ediyor. 

Eurofighter Typhoon uçağının tedarikine yönelik ise teknik seviyedeki çalışmalara devam edilmektedir. Yapılan çalışmalar süreci hızlandırmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalarda herhangi bir şart gündeme gelmemiştir."

İnsansız hayalet denizaltıdan ilk görüntüler: Türkiye suyun altında yeni bir güce erişiyor İnsansız hayalet denizaltıdan ilk görüntüler: Türkiye suyun altında yeni bir... Haberi Görüntüle

MIDDLE EAST EYE: BERLİN ŞART SUNDU

Londra merkezli Middle East Eye adlı yayın organından Ragıp Soylu'nun konuştuğu kaynaklar, Berlin'in Eurofighter için bazı şartlar öne sürdüğünü anlatmıştı. 

Kaynaklar 16 Ekim'de yayınlanan habere göre Ankara-Berlin arasında sürmekte olan pazarlığı şöyle açıkladı:

Eurofighter Typhoon

"Berlin, Ankara'ya deniz silahlarının tedarik edileceğini fakat Eurofighter savaş uçağı ile tank parçalarının şarta bağlı olduğunu iletti. Türkiye'den uçakların yurtdışı operasyonlarda kullanılmayacağına dair yazılı garanti istiyorlar. Bu koşul kabul edilemez.

Eurofighter için teknik görüşmelerin başlatılması da satışı mümkün olduğunca geciktirmek için yapılmış bürokratik bir hamledir. Konsorsiyumun diğer tüm üyeleri bir satışı desteklediğinde, itibarınızı kurtaracak bir hamle yapmalısınız. Teknik görüşme adımı, ilerleme kaydedilemeyeceğini bildiğiniz konuları alt komitelere havale etmeye benziyor."

Alman, İngiliz, İtalyan ve İspanyolların oluşturduğu konsorsiyum tarafından üretilen Eurofighter savaş uçağını Türkiye 2 yıl önce talep etmişti. İngiltere, İtalya ve İspanya satışı desteklerken Berlin buna karşı çıkıyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading