• G.ALTIN

    4.030,87

  • DOLAR

    38,7826

  • EURO

    43,6114

  • BIST 100

    9.685,90

  • BITCOIN

    $103.814

Atina'ya konuşan Pentagon kaynakları: Türkiye F-35 programına geri dönüyor

Atina'ya konuşan Pentagon kaynakları: Türkiye F-35 programına geri dönüyor

Yunan Kathimerini gazetesine konuşan Pentagon kaynakları, Donald Trump yönetiminin Türkiye'yi F-35 programına sokmakta kararlı olduğunu vurguluyor. Habere göre, Beyaz Saray ziyaretinde Türkiye'ye silah satılmamasını isteyen Benjamin Netanyahu'nun istekleri de dikkate alınmadı.

Türkiye'nin Amerikan F-35 programına dönüş sinyali giderek kuvvetleniyor. Ankara'ya F-35 satışının büyük ihtimalle gerçekleşeceğini Pentagon kaynaklarından doğrulayan Yunan basını, bu gelişmeyi endişeli ifadelerle duyurdu. 

Yunanistan'ın etkili gazetelerinden Kathimerini'ye göre ABD yönetimi, Türkiye'ye F-35 satışının Ege'de dengeleri hiçbir şekilde bozmayacağını düşünüyor. 

Gazeteye göre Washington, Yunanistan'a teknolojik üstünlük sağlamayı amaçlayan Joe Biden politikalarının aksini uygulamakta kararlı ve Türkiye'ye F-35 satışı İsrail'in itirazlarına rağmen gerçekleşecek. 

BEYAZ SARAY, İSRAİL'İN UMUTLARINI RAFA KALDIRDI

Önümüzdeki dönemde Atina'nın 'ABD çıkarları için çok daha kullanışlı bir müttefik olduğunu kanıtlamaya uğraşması gerektiğini' yazan Kathimerini, "Türkiye'nin F-35'lerine Pentagon'dan pencere... Atina'ya ulaşan mesajlar" başlığıyla yayınladığı haberde şu ifadeleri kullandı:

Yunan Kathimerini gazetesi, Türkiye'nin F-35 programına geri döneceğini ileri sürdü.

"Türkiye'ye F-35 transferi konusunda Washington'dan Atina'ya ulaşan mesajlar karışık... Washington yakın zamana kadar Ankara'nın sahip olduğu büyük niceliksel üstünlüğü dengelemek amacıyla Yunanistan'ın teknolojik üstünlüğünü bir adım daha ileriye taşımaya odaklanan bir formülü tercih ediyordu. 

Bilgi sahibi kaynaklara göre Washington, son dönemde Yunanistan ile Türkiye arasında eşitli konusunu gündeme getirdi. Pentagon, Türkiye'nin F-35 programına olası entegrasyonunun Ege'deki dengeleri bozmayacağına artık kesin olarak ikna olmuş durumda. Bu mantıkla Atina'ya yakın gelecekte her türlü gelişme yaşanabileceği imâ ediliyor. 

Yunan tarafının özel görüşlere ilişkin yönelttiği sorulara yanıt olarak Pentagon, Amerikan silahlarının Türkiye'ye satılmamasını isteyen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun umutlarını da rafa kaldırdı; buna F-35'ler dahil."

'ABD ÇIKARLARINI EN İYİ ATİNA SAVUNUR'

"Diplomatik açıdan Atina, önümüzdeki aylarda ABD çıkarlarına etkili bir şekilde hizmet edecek yegâne müttefikin Yunanistan olduğunu anlatma yolunda uzun bir mücadele vermek zorunda kalacak.

Türkiye'ye ilişkin pek çok konunun ve bölgesel cephelerdeki duruşunun Yunanistan ve İsrail tarafından ortak bir perspektifle algılanması Washington'un dikkatinden kaçmıyor ancak ABD'de esas olan başkanlık iradesi. 

Bilindiği üzere Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sayın Trump'la mükemmel bir kişisel ilişkisi var. Ancak yoğun diplomatik oyun henüz bitmedi. 

F-35 tedarikinin Yunanistan'la ilgili kısmına gelince; önümüzdeki dönemde Atina'nın uçağı üreten Lockheed Martin firmasıyla temaslarını yoğunlaştırması bekleniyor. Zira bu tedarik, Yunan Hava Kuvvetleri'nin işleyişinde ciddi değişimlere yol açacak."

TÜRKİYE'YE AİT 6 ADET F-35A, HANGARDA BEKLİYOR

Türkiye'den konuya aşina kaynaklar geçtiğimiz günlerde Londra merkezli Middle East Eye (MEE) adlı yayın organına bilgi vererek, yıllarca F-16'ları beklemek yerine, Türkiye için üretilmiş ve parası ödenmiş F-35'leri almanın tercih edildiğini anlatmıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mart ayında ABD Başkanı Donald Trump'la telefon görüşmesinde F-35 programına dönüşün değerlendirilmesini istemişti. CAATSA adıyla bilinen yaptırımların kalkması ve F-35 programına dönüş için S-400 sorununun çözülmesi gerekiyor. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, her iki taraftan hukuk uzmanlarının Trump yönetiminin S-400 ile ilgili yaptırımları kaldırmasını sağlayabilecek uygulanabilir seçenekleri incelediğini söylemişti. Türkiye için üretilmiş ve parası ödenmiş 6 adet F-35A yıllardır depoda tutuluyor ve uçakların hukuki durumu hâlâ açıklığa kavuşmuş değil. 

TRHABER
Avatar
Atilla Diş