Yandex Metrica

ATMACA'nın yanına 450 kilometre menzilli füzeyi istediler: İki ülke aynı yolu takip edecek

ATMACA'nın yanına 450 kilometre menzilli füzeyi istediler: İki ülke aynı yolu takip edecek

ROKETSAN'ın ATMACA füzesini kullanacak iki Güney Asya ülkesi Endonezya ve Malezya, kıyı savunmasında Türk füzesiyle uyumlu çalışacak kara konuşlu mühimmatı seçti: 450 kilometre menzilli YJ-12E...

Savunma

23.06.2024, 10:47

Türkiye'nin millî imkanlarla ürettiği ilk gemisavar füzesi ATMACA, Güneydoğu Asya'da Endonezya ve Malezya donanmalarının caydırıcı silahı olacak.

İlk etapta 45 adet ATMACA alımı için ROKETSAN'la anlaşmaya varan Endonezya, bu füzeyi savaş gemilerinde konuşlandırmaya hazırlanıyor. 

Gemilerin ana vurucu silahı olarak 250+ kilometre menzilli ATMACA'yı seçen Cakarta yönetimi, kıyı konuşlu anti-gemi füzesi olarak ise YJ-12E'de karar kıldı.

Çin yapımı süpersonik füze, ateşlendikten sonra yaklaşık 450 kilometre yol kat ederken düşman gemilerini tehdit ediyor. 

YJ-12 gemisavar füzesi Çin'in denizlerdeki en etkili silahlarından biri.

6,3 metre uzunluğa ve 76 santimetre çapa sahip YJ-12E, ramjet motordan güç alıyor. Ses hızının 3 katı (Mach 3) süratle hareket ederken kaçınma manevralarıyla düşman savunma sistemlerini yanıltabilen YJ-12E, yüzlerce kiloluk harp başlığıyla son derece etkili bir gemisavar füzesi olarak gösteriliyor. 

Çin'in Amerikan uçak gemilerine saldırı amacıyla tasarladığı bu füze, Türk ATMACA ile birlikte Endonezya donanmasının caydırıcılığını artıracak.

Savaş gemilerini ROKETSAN füzesiyle, kıyı savunmasını ise Çin mühimmatıyla teçhiz etme kararı alan Endonezya'yı Malezya'nın takip etme olasılığı gayet yüksek görünüyor. 

Amerikan Boeing'in sahte titanyum skandalı: Uçak kanadındaki delikleri hasıraltı ettiler Amerikan Boeing'in sahte titanyum skandalı: Uçak kanadındaki delikleri hasıraltı ettiler Haberi Görüntüle

ENDONEZYA KARAR VERDİ, MALEZYA AYNI YOLDA

Türkiye'den 3 adet MİLGEM korveti tedarik etmek için 10 Haziran 2024 tarihinde G2G (devletten devlete) anlaşma imzalayan Malezya, sonraki aşamada toplamda 8 adet olması beklenen gemilerin hepsinde de ROKETSAN'ın ATMACA füzesini kullanacak. 

Her gemide 8'er adet bulunacak ATMACA füzeleri Endonezya gibi Malezya donanmasının da caydırıcı unsuru olacak. Cakarta'dan sonra ATMACA'nın ikinci adresi olan Kuala Lumpur'un kıyı savunma füzesi konusunda benzer bir yol takip ederek Çin füzesini tercih edebileceği belirtiliyor. 

ATMACA gemisavar füzesi TCG KINALIADA'dan ateşlenirken

Uluslararası savunma medyasının güvenilir yayın organlarından BulgarianMilitary, bu ihtimale şu satırlarla dikkat çekti:

"ATMACA füzeleri savaş gemilerine konuşlandırılacak. YJ-12E ise kıyı savunma için tasarlandı. Endonezyalı askerî uzmanlar ATMACA ve YJ-12E'nin ulusal savunmada birbirlerini tamamlayan varlıklar olarak hizmet vereceğinin altını çiziyor. İlginç bir şekilde Malezya da aynı şeyi yapıp ATMACA'yı satın alırsa, bu füze sistemleri arasındaki sinerji göz önüne alındığında YJ-12E'yi tercih edebilir."

Çin yayın organı South China Morning Post, Endonezya'nın YJ-12E'ye olan ilgisini şöyle yorumluyor:

"Çin'in silah anlaşması yalnızca Endonezya'nın askerî gücünü yükseltmeyi amaçlamıyor; aynı zamanda stratejik bir siyasi jest anlamına da geliyor. Bu işbirliği, Endonezya'nın Çin için herhangi bir şekilde tehdit oluşturmadığına dair güvence görevi görüyor."

Kargo konteynerinden tam 126 tane kamikaze dron ateşlenecek! İlginç tasarım broşürde ortaya çıktı Kargo konteynerinden tam 126 tane kamikaze dron ateşlenecek! İlginç tasarım... Haberi Görüntüle

ATMACA'NIN KIYI KONUŞLU VERSİYONU DA VAR

ATMACA füzesinin ortak üretimi konusunda hem Endonezya hem de Malezya, ROKETSAN ile işbirliği yolları arıyor. Gemi konuşlu satıhtan satha güdümlü mermi ATMACA'nın aynı zamanda kıyı konuşlu versiyonu da bulunuyor. 

ROKETSAN bunun için BARBAROS fırlatıcı sistemini geliştirdi. BARBAROS'tan ateşlenen ATMACA füzeleri 250+ kilometre menzil boyunca düşman gemilerini hedefliyor. 

ATMACA füzesi, Kale ArGe tarafından geliştirilen KTJ-3200 adlı turbojet motordan güç alıyor. 

Habere Tepki Ver

16

0

0

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading