Yandex Metrica

Barut için pamuk ekiyorlar: Beyaz tarlalar bombaya hammadde oldu

Barut için pamuk ekiyorlar: Beyaz tarlalar bombaya hammadde oldu

Küresel ölçekte artan çatışmalar, barut yapımında kullanılan nitroselüloz maddesine yönelik talebi zıplatınca dünya genelinde kıtlık oluştu. Ukrayna patlayıcı için gerekli olan selüloza ulaşmanın zorluğunu görerek çareyi pamuk tarlalarında buldu. 

Savunma

28.08.2024, 14:52

Dünyanın her yanında birbiri ardına başgösteren çatışmalar, patlayıcı hammaddesinde kıtlığa yol açtı. Barut ve bomba yapımında kullanılan nitroselüloz maddesine ulaşmak son dönemde oldukça güç hale geldi. 

Rusya'nın mühimmat fabrikalarını beslemek için Asya ülkelerinden yoğun miktarda pamuk selülozu satın alması, barut tedariğinde yaşanan sıkıntıyı daha da artırdı. 

Durumun her geçen gün daha da kötüye gidebileceği endişesi taşıyan Ukrayna yönetimi, patlayıcı yapımında kullanılan nitroselüloz için pamuk üretim seferberliği başlattı. 

Ülkede pamuk ekimini teşvik eden yasanın mayıs ayında hayata geçmesinin ardından Ukrayna'nın Odesa bölgesi başta olmak üzere Romanya sınır hattındaki tarlalar pamuk bitkisiyle kaplandı. 

Özellikle Romanya sınırına yakın Besarabya, toprak ve iklim koşulları bakımından pamuk üretiminde merkez oldu.

Ukrayna, pamuk üretimini artırarak bu üründen elde edilecek selülozu barut hammaddesine dönüştürüp küresel ölçekteki kıtlığı aşmayı hedefliyor. 

Mısır Türkiye'den savaş gemisi, SİHA ve çok sayıda füze alacak: Tank modernizasyonu da gündemde Mısır Türkiye'den savaş gemisi, SİHA ve çok sayıda füze alacak:... Haberi Görüntüle

HEM UKRAYNA HEM DE RUSYA SIKINTIDA

Ukrayna merkezli yayın organı Kiev Post, patlayıcı için pamuk üretim seferberliğine dikkat çektiği haberinde şu bilgileri aktarıyor:

"Pamuk yetiştiriciliği sadece tarımsal değil, aynı zamanda stratejik öneme de sahiptir. Tarlalardan ham pamuk hasat edilir ve daha sonra saf pamuk selülozu elde etmek için işlenir. Bu selüloz, barut üretiminde kullanılan nitroselüloza dönüştürülmek için laboratuvarda bir dizi işlemden geçer. 

Ukrayna'da pamuk ekiminin yaygınlaştırılması, tarım sektörünün çeşitlendirilmesinin yanısıra ulusal güvenliğin güçlendirilmesine katkı sağlıyor. 

Rusya'nın tam ölçekli işgali başladığından beri Ukrayna pamuk selülozu ithalatını önemli ölçüde artırdı. Bu konuda üretim eksiği bulunan Rusya da Kazakistan ve Özbekistan'dan ithalata hız verdi. 

Rus şirketleri selülozu vernik üretme bahanesiyle satın alıp sonra bunları mühimmat fabrikalarına satıyor.

Dünya çapında savunma şirketleri, kıtlık ve yüksek fiyatlar nedeniyle nitroselüloz temin etmek için çabalarken, Rusya yaptırımları aşmayı ve tedarikini artırmayı başardı ve savaş çabalarını güçlendirdi. 

Çin ve beklenmedik bir şekilde ABD, Almanya, Türkiye ve Tayvan gibi Batılı ülkeler de yaptırımlara rağmen Rusya için nitroselüloz kaynakları oldu." 

Nitroselüloz maddesi

Ve başladı: Amerikan füzeleri Rus toprağını vuruyor! ASELSAN üretimi TOLUN muadili füzeyle yerle bir ettiler Ve başladı: Amerikan füzeleri Rus toprağını vuruyor! ASELSAN üretimi TOLUN... Haberi Görüntüle

BARUT PAMUĞU NASIL BULUNDU?

İsviçreli kimyager Friedrich Schönbein, pamuğu nitrik ve sülfürik asit karışımına batırarak nitrasyon derecesini, dolayısıyla yanıcılığını artırmış, 1846 yılında 'barut pamuğu' olarak bilinen devrim niteliğindeki patlayıcı maddenin keşfini duyurmuştu. 

Ancak bu ürünün barut bileşeni olarak kullanılması İngiliz kimyager Frederick Augustus Abel ve Fransız Paul Vieille'nin çalışmaları sonrasında gerçekleşebildi. 

1880'lerde Vieille, o döneme kadar feci patlamalara yol açan nitroselüloz maddesinde katalitik ayrıştırma yöntemi kullandı ve ürünü nötralize etmek için nitroselüloza özel dengeleyici maddeler ekledi. İlk güvenilir 'dumansız barut' böylece ortaya çıktı. O yıllardan beri bu madde barutun başlıca kaynağı durumunda.

Habere Tepki Ver

3

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading