Baykar fabrikası bombalar altında tamamlanıyor: Yılda 120 adet SİHA üretilecek

Baykar fabrikası bombalar altında tamamlanıyor: Yılda 120 adet SİHA üretilecek

Dünyanın en büyük İHA/SİHA üreticisi Baykar, Rus bombardımanı altındaki Ukrayna'da inşa etmekte olduğu fabrikayı tamamlama aşamasına geldi. Haluk Bayraktar, TB2, TB3 ve AKINCI üretimi planlanan tesisin yüzde 80 oranında hazır durumda olduğunu açıkladı. 

Savunma

25.10.2024, 12:44

35 ülkeye insansız hava araçları satarak dünyanın en büyük İHA/SİHA üreticisi haline gelen Baykar, yurtdışı yatırımlarının en önemli ayağı olan Ukrayna'daki fabrikayı savaş ortamına rağmen ilerletmeyi başardı. 

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Ukrayna topraklarında bir süredir yapımı devam eden fabrikanın yüzde 80 oranında tamamlandığını duyurdu. 

SAHA EXPO 2024 fuarı kapsamında İngiliz haber ajansı Reuters'a bir demeç veren Bayraktar, "İnşaatın yüzde 80'ini tamamladık. Makineler sipariş ediliyor. Üretim tarihini savaşın gidişatı belirleyecek ancak tesis Ağustos 2025'te hazır olacak" dedi. 

Fabrikada Bayraktar TB2 ve kapasitesi daha geniş TB3'ün üretilmesi bekleniyor. Haluk Bayraktar daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki tesislerde AKINCI TİHA'nın da üretilebileceği sinyalini vermişti. 

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar

Ukrayna'ya kurulan fabrika Ankara-Kiev arasındaki savunma işbirliğinde yeni bir adımı temsil ediyor. Sovyetler Birliği teknolojik birikiminin merkez üssü konumundaki Ukrayna, Baykar istihsali AKINCI TİHA ile KIZILELMA insansız savaş uçağı için motor üretiyor. 

Millî Muharip Uçak KAAN için de motor projesi geliştirdiği bilinen Ukraynalı firmalar aynı zamanda TUSAŞ'ın hayalet uçağı ANKA-3'e güç veren motorun da üreticisi. 

Bayraktar TB2'ye benzeyen kamikaze İHA'nın sırları ortaya çıktı: Rafineri katiliyle iki gün geçirdiler Bayraktar TB2'ye benzeyen kamikaze İHA'nın sırları ortaya çıktı: Rafineri katiliyle... Haberi Görüntüle

BODNAR: ÜRETİM SAVAŞA RAĞMEN ARTIYOR

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, motor üretiminin savaş şartlarına rağmen artarak devam ettiğine dikkat çekiyor. 

SAHA EXPO'da GDH Defence'a yaptığı açıklamada Bodnar, şunları söyledi: 

"Savaşa rağmen Türkiye’ye motor ve ilgili materyallerin tedariki devam ediyor. SAHA EXPO'da imzalanan son anlaşmalar bunları destekler nitelikte. Yalnızca yeni motorlar ve bazı yeni platformların üretimi değil, her şey çok hızlıca gelişiyor. 

ANKA-3 ve KIZILELMA Ukrayna'da savaş varken uçmaya başladı ve motorları Ukrayna’dan tedarik edildi. Üretim yalnızca devam etmiyor, artıyor da. Hem nicelik olarak hem de nitelik olarak gelişiyor. Üretimi daha da güçlendirmek ve daha etkili yapmak için her şeyi yapıyoruz."

Tanksavar robotu AZMAN 4,6 ton yük taşıyor: İKA ailesinin yeni üyesi SAHA EXPO'da ortaya çıktı Tanksavar robotu AZMAN 4,6 ton yük taşıyor: İKA ailesinin yeni... Haberi Görüntüle

BAYKAR MOTORUNA 300 MİLYON DOLAR 

Öte yandan önümüzdeki yıllarda motor tedariki konusunda ortaya çıkması muhtemel darboğazın önüne geçmek için Baykar şirketi kendi kaynaklarıyla motor geliştirmek çalışmalara hız verdi. 

Şirket 300 milyon dolar yatırımla öncelikle AKINCI'ya güç verecek turboprop motor, ardından KIZILELMA için turbofan motor geliştirecek. Baykar bu projeyi başarmak için 5 yıllık takvim belirledi. 

AKINCI TİHA

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, "Tedarik zinciri sürekliliği dünya çapında önemli bir sorun olduğundan şirket içi üretime odaklandık. Eksik parça motordur ve şimdi kendi geliştirme projemize başladık" açıklaması yaptı. 

Baykar bir süre önce Ukraynalı Ivçenko-Progress şirketiyle turbofan motoru geliştirmek için bir anlaşma imzalamıştı. 

"Dünyada 13 bin pilotlu savaş uçağı var ve önümüzdeki 40 yıl içinde hepsinin otonom (insansız) olacağına inanıyoruz" diyen Haluk Bayraktar, "Daha küçük olacaklar, daha riskli görevlerde kullanılacaklar ve üretimleri daha kolay olacak. Sayıları bugün sahip olduğumuz savaş uçaklarından bir kat daha fazla olacak" diyor. 

Yunan basını açıkladı: Berlin, Eurofighter için şantaja devam edecek Yunan basını açıkladı: Berlin, Eurofighter için şantaja devam edecek Haberi Görüntüle

TB2 VE AKINCI SERİ ÜRETİMİ SABİT 

Reuters'a göre Baykar, Bayraktar TB2 ve AKINCI'nın üretim hatlarındaki kapasiteyi sabit tutarken önümüzdeki birkaç yıl içinde Bayraktar TB3 ve KIZILELMA seri üretim hattını genişletmek için yatırım yapacak. KIZILELMA'nın 2025 yılında 10 adet üretilmesi planlanıyor. 

2022'de 1,4 milyar dolar gelir elde eden Baykar şirketi 2023'te kazancını 2 milyar dolara yükseltti ve cironun yüzde 90'ından fazlasını ihracat geliri oluşturdu. Şirket Türkiye'nin toplam savunma-havacılık ihracatının 3'te 1'ini tek başına gerçekleştiriyor. 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading