Yandex Metrica

BORA füzesini uçaktan atma vakti gelmedi mi? ABD ordusunda yok, İsrail'de var

BORA füzesini uçaktan atma vakti gelmedi mi? ABD ordusunda yok, İsrail'de var

Karadan karaya topçu roketlerini SİHA'ya uyarlayarak tüm dünyayı şaşkına çeviren ROKETSAN mühendislerinin bir sonraki adımı merakla bekleniyor. İsrail'in derin saldırılarda kullandığı Rampage ve Rocks füzelerine, menzil kapasitesi bakımından Türkiye'nin nasıl cevap vereceği önemli bir soru işareti olarak orta yerde duruyor.

Savunma

14.06.2024, 21:06

Süpersonik balistik füzeyi silahlı insansız hava araçlarına uyarlayarak sıradışı bir projeye imza atan ROKETSAN, Türkiye'yi bu alanda en yenilikçi ülke haline getirdi. 

Karadan karaya topçu füze sisteminin kullandığı TRGL-122 ile TRLG-230 mühimmatı, İHA-122 ve İHA-230 isimleriyle AKINCI TİHA'dan ateşleniyor. 

Son test atışlarında deniz hedeflerini de başarılı bir şekilde vurduğu gözlenen ROKETSAN füzeleri, aynı zamanda AKINCI müşterisi olan ülkelere ihraç ediliyor. 

Ateşlendiği irtifaya büyük ölçüde bağlı olmakla birlikte bu balistik füzeler, AKINCI kanadından bırakıldığında 50 kilometre ile yaklaşık 200 kilometre arasında menzil boyunca etkili oluyor. 

AKINCI TİHA'dan ateşlenen ROKETSAN füzesi TRG-İHA-230

Süpersonik balistik hızı nedeniyle durdurulması son derece zor olan bu mühimmatta menzil kapasitesinin yeni modellerle birlikte artırılması bekleniyor. 

TRLG-122 ve TRLG-230 ile başlayan yolculuğun önce TRG-300 KAPLAN, sonra da BORA/KHAN balistik füzelerinin modifikasyonuyla devam etmesi olasılıklar dahilinde.

Roketsan'ın savunma sistemleri Eurosatory'de görücüye çıktı! Üstün performanslarıyla rakiplerini solladı Roketsan'ın savunma sistemleri Eurosatory'de görücüye çıktı! Üstün performanslarıyla rakiplerini solladı Haberi Görüntüle

İSRAİL FÜZELERİNE NASIL CEVAP VERİLECEK?

Karadan karaya balistik füzelerin uçaklardan atılması yönünde dünya genelindeki trende dikkat çeken Amerikan savunma basını, İsrail'in kullandığı iki tip silaha dikkat çekiyor. 

İsrail, HIMARS bataryasından fırlatılan M31 roketinin uçağa uyarlanmış versiyonunu 'Rampage' adı altında geliştirdi. Bu füzeler daha önce Irak'taki hedeflere yönelik pek çok saldırıda kullanıldı. 

İsrail'in diğer havadan yere balistik mühimmatı ise Rocks...

Sparrow adlı karadan karaya balistik füzenin F-16 ve F-35 uçaklarına uyarlanmış hali olan Rafael Rocks füzesinin, İsrail'in 19 Nisan 2024 tarihinde İran'ın İsfahan kentine yönelik saldırısında kullanıldığı ileri sürülüyor. 

İsrail F-16 uçağına takılı Rocks füzesinin bilinen tek fotoğrafı

İsfahan saldırısında İran nükleer tesislerini koruyan S-300 hava savunma bataryası zarar görmüştü.

Rampage ve Rocks füzelerinde menzil kapasitesinin 250-300 kilometreyi aştığına ilişkin doğrulanmamış iddialar mevcut. 

Türk Boğazlarını 7/24 izleyen sistem Romanya'ya satıldı: Savunma sanayiinden büyük başarı Türk Boğazlarını 7/24 izleyen sistem Romanya'ya satıldı: Savunma sanayiinden büyük... Haberi Görüntüle

ATACMS, JTACMS OLACAKTI: PROJEDEN HABER YOK

Balistik füzelerin uçağa uyarlanması süreci hakkında çarpıcı bir analiz yayınlayan The War Zone platformu, Rusya'nın hipersonik Kinzal füzesinin karadan karaya İskender-M'in hava versiyonu olduğuna, ayrıca Çin'in de uçaktan fırlatılan DF-21 hipersonik füzesini bulunduğuna dikkat çekiyor. 

Makaleye göre, havadan atılan balistik füzelerle ilgili olarak Amerikan ordusunun güncel bir projesi bulunmuyor.

Böyle bir projeye ilişkin tuhaf iddialardan biri 2021 yılında gündeme gelmiş ve ATACMS balistik füzelerinin JTACMS adı altında uçaklara uyarlanması çalışmasının yapıldığı ileri sürülmüştü. Ancak buna dair son 3 yıldır yeni bir gelişme olmadı. 

ATACMS'i JTACMS'e dönüştürme projesi

Topçu füze sistemi HIMARS ve bu sistemin bataryasını kullanan ATACMS füzeleri, Ukrayna'da Rusların en modern hava savunma sistemlerini başarıyla tahrip etti. 

Aynı zamanda bu füzeler gemilere, askerî garnizonlara ve hava üslerine yönelik saldırılarda da kullanıldı. Şimdi ABD medyası, son derece etkili bu balistik füzelerin uçağa uyarlanması konusunda Pentagon'a çağrı yapıyor. 

İkinci el F-16'lar kıymete bindi: Ukrayna ve Arjantin'den sonra bir ülke daha onlarcasını alacak İkinci el F-16'lar kıymete bindi: Ukrayna ve Arjantin'den sonra bir... Haberi Görüntüle

ROKETSAN'IN BİR SONRAKİ ADIMI NE OLACAK?

Bu süreçte Türk savunma sanayiinin yeni adımları dikkatle takip ediliyor. Hava savunma sistemlerinin durdurmakta zorlandığı süpersonik/hipersonik balistik füzeler konusunda ROKETSAN'ın bir sonraki adımı merak konusu oldu. 

Topçu füzelerini SİHA'ya uyarlayarak devrim niteliğinde bir fikri hayata geçiren Türk mühendislerinin bir sonraki aşamada gerek AKINCI gerekse de F-16'dan ateşlenecek balistik füzeyi hangi mühimmatı temel alarak geliştireceği büyük bir soru işareti. 

Türkiye'nin İsrail'e cevap olarak 300 kilometrenin üzerine çıkan menzilde balistik özellikli hava-yer mühimmatına sahip olması kritik önemde görülüyor. 

Balistik füzeler genel olarak uçuşun son aşamasında yüksek düzeyde süpersonik hıza, kimi zaman hipersonik seviye sınırlarına (Mach 5) ulaşıyor.

Bu hız, füzenin korunaklı hedef üzerindeki tahribatını artırmasının yanında derine dalma özelliğini de katlıyor. Bu hızlarda uçan balistik füzelerin önünü kesmenin de düşman hava savunma sistemleri açısından son derece zor olduğu biliniyor. 

Yüksek hız sayesinde kısalan uçuş süresi, aynı zamanda rakibe savunma yapması konusunda çok az zaman bırakıyor. 

 

Habere Tepki Ver

16

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading