Yandex Metrica

Bu füzenin yakıtı uranyum ve menzili sınırsız! Kıyamet Günü silahını duyurdular

Bu füzenin yakıtı uranyum ve menzili sınırsız! Kıyamet Günü silahını duyurdular

Amerikan istihbarat grubu FAS, Rusya'nın nükleer yakıt kullanan gizli seyir füzesi Burevestnik'in ateşlenmeye hazır durumda olduğunu ileri sürdü. Mini bir reaktörle çalışan füzenin menzil sınırı bulunmuyor.

Savunma

10.09.2024, 18:24

Bilim insanlarından oluşan Amerikan istihbarat topluluğu FAS, Rusya'nın nükleer enerjili seyir füzesi Burevestnik'i hazır hale getirdiğini ileri sürdü. 

Dünya kamuoyunun ilk kez Mart 2018'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ağzından duyduğu uranyum yakıtlı füzenin 'sınırsız menzil' özelliğine sahip olduğu belirtiliyor. 

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu (FAS), Burevestnik'in artık konuşlandırılmaya hazır olduğunu, çünkü Vologda-20 adıyla gösterilen köyün yakınlarında Rusya Savunma Bakanlığı'na ait cephanelikte değişiklik yapıldığını kaydediyor. 

Burevestnik füzesine ilişkin detaylar henüz askerî sır niteliğinde

Uydu fotoğraflarına göre, depolama tesisi yakınlarına Burevestnik füzesinin fırlatma rampaları kuruldu. Rampaların bulunduğu nokta Rusya'nın nükleer silah deposu yakınında bulunuyor.

Küresel ölçekte bir savaş durumunda bu tip bir füzenin nükleer başlıkla ateşlenme ihtimali var. 

Azerbaycan askerleri AKINCI'yı anlattı: İHA230 füzesi görüntüde ortaya çıktı Azerbaycan askerleri AKINCI'yı anlattı: İHA230 füzesi görüntüde ortaya çıktı Haberi Görüntüle

AMERİKA VE NATO'DAKİ ADI: SSC-X-9 SKYFALL

FAS grubunun yaptığı açıklamanın ardından Rus İzvestiya gazetesi, 'Kıyamet Günü Silahı' Burevestnik'e ilişkin bir rapor yayınlandı. 2018 yılında ilk kez duyurulması sonrası bu füze Amerikalılar tarafından SSC-X-9 Skyfall olarak adlandırıldı. 

Nükleer yakıt kullanan füzenin son birkaç yıldır Novaya Zemlya, Severodvinsk ve Kapustin Yar gibi bölgelerde test edildiği ileri sürülüyor. Tasarım itibariyle diğer seyir füzelerine benzeyen Burevestnik, katlanır kanatlara sahip. 

Lançerden katı yakıtlı motor kullanarak fırlayan füze, gerekli hıza ulaştıktan sonra mini nükleer reaktörden güç alan jet motorunu devreye sokuyor. Sistemin tam  olarak nasıl çalıştığı konusunda ayrıntılar henüz açıklanmadı. 

Burevestnik test atışını gösterdiği iddia edilen görüntü

Reaktörün haftalar boyu çalışabileceği göz önüne alındığında füzenin çok uzun süre boyunca havada kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bazı kaynaklar 22 bin kilometrelik bir menzilden bahsediyor ancak aslında füze, nükleer yakıtından ötürü 'sınırsız menzil' özelliği taşıyor. 

Amerikan SİHA'sını bir kez daha vurdular: Zarar milyar dolara ulaştı Amerikan SİHA'sını bir kez daha vurdular: Zarar milyar dolara ulaştı Haberi Görüntüle

SALDIRI İPTALİ DURUMUNDA NE OLACAK?

İzvestiya gazetesi Burevestnik'i şöyle tanımlıyor: "Rusya'ya bir saldırı durumunda kaçınılmaz misilleme yapılmasını sağlayacak bir kıyamet füzesi."

Bu tip füzelerin dünyanın herhangi bir yerine herhangi bir yönden saldırabileceğine dikkat çekiliyor. Nükleer yakıt barındıran füzenin güvenli biçimde nasıl kullanılacağı sorusu henüz cevap bulmuş değil. 

Saldırı noktasına dair talimat alacağı âna dek havada haftalar boyu turlayabileceği belirtilen Burevestnik'in, görev iptali durumunda nereye ve nasıl ineceği bilinmiyor. 

Nükleer yakıtlı ve sınırsız menzilli Rus füzesi, atom bombası başlığı taşıyacağı için 'Kıyamet Günü' olarak adlandırılan büyük savaş sırasında Rusya'nın elindeki en önemli kozlardan biri olarak görülüyor. 

Habere Tepki Ver

1

1

3

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading