Çin malı TCG Anadolu! Deniz savaşlarında 'Türkiye' devrimi: Dünya bir bir SİHA gemisi üretmeye başladı

Türkiye ve dünyanın ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu deniz savaşlarında devrimin adı oldu. Kargo gemisini SİHA gemisine devşiren İran'dan sonra Çin'de TCG Anadolu'nun açtığı yoldan devam ederek SİHA gemisini denize indiren 3. ülke konumuna geldi.
Yıllar boyu dünyaya savaş eğitimi veren Türkler, savunma sanayi alanında attığı dev adımlarla dünyayı kendine hayran bırakmaya devam ediyor. TB2, AKSUNGUR, ANKA serisi ve Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN ile gökyüzünde milli rota yolundan şaşmayan Türkiye asıl devrimi denizde yaptı.
TCG ANADOLU MİLAT OLDU
Batılı ülkelerin haksız ambargolarını yerli ve milli üretimlerle delen Türkiye, ortaya çıkardığı mucize ile dünyaya örnek oldu. Öyle ki Ankara, Türkiye dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu'yu piyasaya sürerek yeni bir dönemim başladığını dünyaya ilan etti.
Türkiye ve dünyanın ilk insansız hava aracı gemisi olan TCG Anadolu küresel savunma sanayinde büyük bir dönüşüm sürecinin fitilini ateşledi. Geçtiğimiz günlerde Bayraktar TB3, Anadolu gemisine başarıyla iniş-kalkış yaptı. Türk yetkililer, geminin KIZILELMA ve ANKA-III gibi insansız savaş uçaklarını taşıyabilecek şekilde uyarlanacağını açıkladı.
ÇİN'İN SİHA GEMİSİ: SICHUAN
ABD merkezli Business Insider'de yer alan haberde, TCG Anadolu'nun açtığı yoldan ilerleyen İran ve Çin'in gemileri ele alındı.
Dünyanın 3. SİHA gemisi olarak 27 Aralık’ta denize indirilen, 853 feet uzunluğu ve 40 bin tonun üzerindeki ağırlığıyla dünyanın en büyük amfibi saldırı gemisi unvanını kazandı.

Çin'in SİHA gemisini analiz etmeye devam eden Business Insider, geminin güvertesinde, sabit kanatlı insansız hava araçlarının kalkış ve iniş yapabilmesi için mancınık ve durdurma sistemleri bulunuyor yorumunu yaptı. Habere devam eden ABD basını, Bu sistemler, Çin’in insanlı savaş uçaklarından bağımsız, tamamen insansız bir hava filosuna yatırım yaptığının sinyallerini veriyor ifadelerini kullandı.
SİHA gemilerinin ilk fitilinin Türkiye'de ateşlediğinin altını çizen ABD basını, İlk İHA gemisini envantere alan ülke ise Türkiye oldu. 2015’te sipariş edilen, 2023’te Türk Deniz Kuvvetleri’ne katılan TCG Anadolu, Bayraktar TB3 ve Kızılelma ile donatılarak dünyanın ilk özel yapım İHA gemisi oldu yorumunu yaptı.
Habere devam eden ABD basını, "Bayraktar TB3, TB2’nin deniz uyumlu versiyonu olarak geliştirilirken; Kızılelma, savaş uçağı kabiliyetine sahip insansız bir jet olarak öne çıkıyor. TB3, 21 saatten fazla havada kalabiliyor, 280 kg mühimmat taşıyabiliyor. Kızılelma ise 0.9 Mach hıza ulaşıp 13.700 metre irtifada uçabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
2024 Kasım’da TB3, Anadolu’dan ilk kalkış ve inişini yaparak kısa güverteli bir gemiden kalkan ilk sabit kanatlı İHA oldu diyerek haberi derinleşiren Business Insider, "Ocak 2025’te ise bir tatbikatta hedefi başarıyla vurdu. Anadolu ayrıca helikopter kabiliyetiyle de çok yönlü bir görev profiline sahip." yorumunda bulundu.
İRAN KARGO GEMİSİNİ SİHA GEMİSİ YAPTI
Tıpkı Çin gibi Türkiye'nin açtığı yoldan ilerleyen İran ise, biraz daha kolaya kaçarak kargo gemisinden bozma bir insansız hava aracı gemisi tasarladı. İran'ın SİHA gemisini analiz eden ABD basını ise, "Geçtiğimiz yıl şubat ayında ise İran, dönüştürülmüş bir konteyner gemisini Şehit Bahman Bagheri adıyla İHA taşıyıcısına dönüştürdüğünü duyurdu. 170 metrelik uçuş güvertesiyle dikkat çeken gemi, çok sayı da farklı İHA modeline ev sahipliği yapıyor." yorumunu yaptı.

Analize devam eden ABD basını, "Gemide, Mohajer-6, Ababil-3 ve mini Homa drone’larının yanı sıra, gizli savaş uçağı prototipinden türetilmiş, kamuoyuna yeni tanıtılan bir İHA modeli de yer alıyor. İranlı yetkililer, geminin aynı zamanda denizaltı dronlarını ve silahlı insansız botları da konuşlandırabildiğini belirtiyor." ifadelerini kullandı.
TCG ANADOLU'NUN İKİZ KARDEŞİ JUAN CARLOS DA DÖNÜŞÜYOR
Çin ve İran'ın yanı sıra İspanyol Donanması, TCG Anadolu'nun ikiz kardeşi olarak bilinen Juan Carlos I'i İHA sistemi ile donanmak için kolları sıvadı.
Dünyaca ünlü gemi üreticisi Navantia, SIRTAP İHA’sının gemiye entegrasyonu için anlaşma imzaladı. Fakat Bayraktar TB3'ün aksine SIRTAP henüz silah taşıma kapasitesine sahip değil ve yalnızca istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) görevleri yapabiliyor.

Büyük dönüşme ilişkin Airbus’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu ortak çaba, SIRTAP ve Juan Carlos I uçak gemisi arasında tam uyumluluk sağlayarak, görev kabiliyetlerini, operasyonel esnekliği ve her iki platformun çeşitli operasyonel senaryolardaki genel etkinliğini artırarak tamamen entegre bir sistem elde etmeyi amaçlamaktadır.”
