Depodaki HÜRKUŞ'lar tükeniyor: Afrika ülkesinde ANKA ile gövde gösterisi yaptı! Sırada HÜRKUŞ-2 var

Türkiye tarihinde yurtdışına ihraç edilen ilk milli uçak olan HÜRKUŞ, Nijer'in ardından Çad ordusunda da göreve başladı. Türk savunma sanayiinin gövde gösterisi niteliğindeki törende HÜRKUŞ'a ANKA SİHA'lar da eşlik etti. Depodaki HÜRKUŞ'ları ihracatla eriten TUSAŞ bir yandan HÜRKUŞ-2 projesine çalışıyor.

Savunma

10.03.2024, 21:28

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), HÜRKUŞ ve ANKA teslimatlarını sürdürüyor. Tasarımından üretimine tamamıyla bu toprakların eseri olan HÜRKUŞ, Nijer'in ardından Çad ordusuna teslim edilerek bu ülkede göreve başladı. 

Çad'a 3 adet HÜRKUŞ'un yanında 2 adet de silahlı insansız hava aracı ANKA satıldı. Çad Silahlı Kuvvetleri'nin Türk uçaklarını teslim aldığını gösteren görüntüler TUSAŞ'ın sosyal medya hesaplarında yayınlandı. 

TUSAŞ ürünü HÜRKUŞ ve ANKA'ların yanında ROKETSAN üretimi MAM-L ve MAM-C isimli akıllı mühimmatların da boy gösterdiği teslimat töreni Türk savunma ürünlerinin gövde gösterisi niteliğine büründü. 

2021 yılında Afrika ülkesi Nijer'e ihraç edilerek Türkiye tarihinde bir ilki gerçekleştiren HÜRKUŞ'un daha sonra Libya ordusuna verilmesi için sözleşme imzalandığı iddia edilmişti. Libya'ya HÜRKUŞ teslimatı henüz yapılmadı ancak HÜRKUŞ'un 3. müşterisi Çad, siparişine Libya'dan önce kavuştu. 

Nijer'e 2 adet satılan milli uçağın 3 tanesi de bundan böyle Çad ordusu için görev yapacak. Türk Hava Kuvvetleri'nin eğitim uçağı talebi doğrultusunda TUSAŞ'ın şimdiye dek 15 adet HÜRKUŞ imâl ettiği sanılıyor. 

TÜRKİYE HÜRKUŞ-2'Yİ BEKLİYOR

Türk ordusu, 2021 yılından itibaren tatbikatlarda da boy gösteren HÜRKUŞ uçaklarının 'Hava Yer Entegrasyon Uçağı' (HYEU) modelinin envantere alınmasından son anda feragat etmiş ve bu uçakların yurtdışına ihraç edilmesi istenmişti. Çünkü TUSAŞ, yeni isterler doğrultusunda HÜRKUŞ-2 uçağını tasarladı. 

Türk Hava Kuvvetleri'nde de görev alması beklenen HÜRKUŞ-2'nin HÜRKUŞ HYEU'dan daha hafif ve daha çevik olacağı belirtiliyor. HÜRKUŞ-2, tasarımı ve ağırlığındaki bazı avantajları sayesinde yurtdışı pazarında muadilleriyle rekabet şansını güçlendirecek. 

HÜRKUŞ-2'nin ilk uçuşunu 2024 yılında yapması bekleniyor. 

Şimdiye dek üretilen 15 adet uçak, HÜRKUŞ-A, HÜRKUŞ-B ve HÜRKUŞ HYEU'dan oluşuyor. Nijer ve Çad'a satılan toplamda 5 adet HÜRKUŞ dışındaki uçaklardan kaç tanesinin Libya'ya gönderileceği şimdilik bilinmiyor. 

Çad'daki törende HÜRKUŞ uçaklarıyla gösteri uçuşu da yapıldı.

HÜRKUŞ UÇAĞI ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLER

  • 1600 beygirlik motordan güç alan çevik HÜRKUŞ'un yeni tasarımında TEI'nin yerli motorunun kullanılacağı ifade ediliyor.
  • Mevcut HÜRKUŞ'lar 10,5 kilometre irtifada saatte 574 kilometre hızla yol alabiliyor. 
  • Saniyede 22 metre tırmanma hızına sahip HÜRKUŞ, kesintisiz olarak 1500 kilometreye yakın uçuş gerçekleştirebiliyor.
  • 7 adet harici yük istasyonunda onlarca çeşit mühimmat taşıyabilen HÜRKUŞ'un faydalı yük kapasitesi 1500 yaklaşık kilogram. 

HÜRKUŞ test pilotu Murat Özpala, 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere ithafen bulutların üzerinden görüntü paylaşmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading