Yandex Metrica

Sitede Ara

Düşük faizli F-16 kredisi kafaları karıştırdı: Vazgeçirmek için her şeyi yaptılar

Düşük faizli F-16 kredisi kafaları karıştırdı: Vazgeçirmek için her şeyi yaptılar

Amerikan şirketleri kendi savunma ürünlerinin satılması ve başka ülkelerin safdışı bırakılması yolunda engel tanımıyor. Tayland ordusu, F-16 yerine İsveçli Gripen'de karar kılınca ABD, yüzde 5'lik faizle kredi teklifini güncelleyiverdi.

Savunma

17.07.2024, 17:04

Amerikan savunma şirketleri uluslararası piyasada rakip firmaları safdışı bırakmak için hamle üstüne hamle yapıyor.

Lockheed Martin ürünü F-16 Blok-70 Viper'a müşteri olan Güneydoğu Asya ülkesi Tayland, subayların önerisiyle rotayı İsveçli Gripen'e kırınca Amerikalılardan cazip bir teklif aldı. 

F-16 satmak için daha önce Taipei yönetimine yüzde 5 faizle kredi teklif eden Amerikan yönetimi, müşterinin İsveç'e gitmesini önlemek için kredi faizi oranını yüzde 3,5'e düşürdü; geri ödeme süresini de uzattı. 

F-16 savaş uçağı

Bangkok Post gazetesindeki habere göre teklif, Tayland Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin geçtiğimiz hafta F-16'lar yerine Saab üretimi Gripen uçaklarının tercih edileceği mesajı sonrasında geldi. 

Hava Kuvvetleri açıklamasında, yapılan inceleme sonucunda Gripen E/F uçaklarının Tayland'ın ihtiyaçları için en uygun uçak olduğu sonucuna varıldığı belirtilmişti. 

Dronlar alev silahı oldu! Düştüğü yerde sıcaklığı 2 bin derece yükseltiyor Dronlar alev silahı oldu! Düştüğü yerde sıcaklığı 2 bin derece... Haberi Görüntüle

GENERALLER KARAR DEĞİŞİKLİĞİ İSTEMİYOR

Tayland Hava Kuvvetleri Komutanı Punpakdee Pattanakul, F-16 ile Gripen arasındaki değerlendirmeye ilişkin detaylı raporu geçtiğimiz hafta Savunma Bakanı Sutin Klungsang'a ilettiklerini bildirmişti. 

Bangkok Post'a konuşan Tayland askeri bürokratı, General Pattanakul'un Gripen konusundaki kararı medyaya duyurma sebebini 'nihai kararı değiştirebilecek siyasi müdahaleleri önlemek' olarak açıkladı. 

Ancak aynı kaynağa göre Tayland'ın İsveç uçağında karar kıldığını duyan Amerikalılar, düşük faizli yeni bir kredi teklifiyle geldi; üstelik geri ödeme süresi de uzatıldı. 

Tayland yönetimi şimdi, ABD'nin yeni teklifine cevap olarak İsveçli Saab'ın karşı hamlesini bekliyor. Gazeteye konuşan kaynak, Tayland Savunma Bakanı Sutin Klungsang'ın yakında ABD'yi ziyaret edeceğini, bu ziyaret sırasında F-16'ya ilişkin daha kapsamlı görüşmeler yapacağını bildiriyor. 

Tayland envanterindeki Gripen savaş uçakları

Türkofobik Hindistan'da çarpıcı soru: Osmanlı günleri geri mi dönüyor? Türkofobik Hindistan'da çarpıcı soru: Osmanlı günleri geri mi dönüyor? Haberi Görüntüle

AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİ DE İHALE TAKİBİNDE

Tayland Hava Kuvvetleri envanterinde 50 adet F-16, 11 adet Gripen JAS-39 bulunuyor. Ordunun Gripen kararı hükümet tarafından değiştirilmezse İsveç'ten 12 adet savaş uçağı alınması planlanıyor. 

Taipei yönetimiyle temas halindeki ABD ise büyükelçi Robert F. Godek vasıtasıyla Tayland Başbakanı Srettha Thavisin'e bir mektup yolladı. Mektupta, Tayland Hava Kuvvetleri'nin yetenekleriyle uyumlu olacağı gerekçesiyle yönetimin F-16 Blok-70'leri tercih etmesi isteniyor. 

Tayland, envanterdeki F-16'ları 2028 yılından itibaren emekliye ayırmayı planlıyor.

5. nesil uçak alımı konusunda henüz bir tercih yapmayan Tayland'da halk, Milli Muharip Uçak KAAN'a büyük ilgi göstermişti.

 

 

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading