Yandex Metrica

Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor

Elektrik motorlu gizli İHA projesi ortaya çıktı: Mezosfer katmanında uçabiliyor

Yüksek irtifa hedefiyle bir dizi hayalet İHA projesi yürüten DARPA, XRQ-73 adı verilen bir tasarımı açıkladı. Hibrit elektrik motordan güç alan İHA'nın, atmosferdeki mezosfer katmanında seyretmesi ve stratejik istihbarat toplayabilmesi hedefleniyor. Amerikan İleri Savunma Projeleri Ajansı, XRQ-73'ü bu yıl sonundan itibaren uçurmayı planlıyor. 

Savunma

25.06.2024, 18:31

Amerikan İleri Savunma Projeleri Ajansı DARPA'nın yeni bir insansız hava aracı tasarımı ortaya çıktı. Hibrit elektrik motorlu tahrik sistemine sahip İHA'nın, stratejik keşif-istihbarat amacıyla çok yüksek irtifada uçabilmesi hedefleniyor. 

DARPA'nın son yayınladığı görselle birlikte ifşa olan İHA'ya XRQ-73 adı verildi. 2024 sonlarında ilk uçuş testlerine başlaması planlanan hava aracı 'hayalet' tasarım delta kanat formuyla dikkat çekiyor. 

XRQ-73 hayalet İHA

Hibrit elektrik motoruyla ultra sessiz ve gizli operasyonlar yürütme hedefiyle daha önce XRQ-72 adında bir İHA tasarımı ortaya çıkmıştı.

DARPA, gövde üzerinde 4 adet motor görülen bu tasarımdan vazgeçti. Yayınlanan son XRQ-73 tasarımında motorların yüzeyde değil gövde içerisinde olduğu görülüyor. 

Motorların gövde üzerinde olduğu XRQ-72 tasarımı

TEI bozulmayan motor yaptı: GÖKBEY'e güç veren TS1400 yıpratma testinde dünyaya meydan okudu TEI bozulmayan motor yaptı: GÖKBEY'e güç veren TS1400 yıpratma testinde... Haberi Görüntüle

GRUP-3'TEKİ ARAÇLAR İÇİN HEDEF: 55 KM İRTİFA

Seri Hibrit Elektrik Tahrikli Uçak (SHEPARD) programı kapsamında geliştirilen gizli İHA'yı Amerikan savunma devi Northrop Grumman üretecek. SHEPARD programının ana yüklenicisi olarak görülen şirket büyük ölçüde Scaled Composites adında bir firmadan destek alacak.

XRQ-72 ve XRQ-73 başta olmak üzere bu firmanın çok sayıda hayalet uçak tasarımı bulunduğu belirtiliyor. 

Bununla birlikte bir dizi hayalet İHA'nın daha üretimiyle meşgul Northrop Grumman, RQ-180 adında ve XRQ-73'ünden çok daha büyük bir hayalet İHA projesini yürütüyor. 

DARPA tarafından duyurulan XRQ-73 İHA'nın hibrit elektrik motorlu olmasından ötürü gövdesinde büyük bir pil taşıdığı belirtiliyor. ABD'nin insansız hava araçları master planında XRQ-73, 'Grup-3' içerisinde bulunuyor. 

Bu gruptaki hava araçları, ağırlıkları 55 ilâ 1320 kilogram arasında değişen ve 3 bin 500 ilâ 180 bin fit irtifada uçabilen İHA'lardan oluşuyor. Hava robotlarının hızı ise 100 ilâ 200 knot arasında gösteriliyor. 

Atmosferin katmanları

Yani XRQ-73 hazır olduğunda muhtemelen Troposfer ile Stratosfer'den sonra gelen Mezosfer katmanında uçabilecek. 180 bin fit irtifa yaklaşık 55 kilometre yüksekliğe karşılık geliyor. 

230 adet askerî araca 200 milyon avro verdiler: Şimdi 11 kişilik Türk zırhlısını bekliyorlar 230 adet askerî araca 200 milyon avro verdiler: Şimdi 11... Haberi Görüntüle

AĞIRLIĞI EN AZ 560 KİLOGRAM 

560 kilogram ağırlıkta olduğu ileri sürülen İHA'nın bir önceki tasarım XRQ-72'den daha büyük olduğu belirtiliyor. Motorları gövde dışında çizilen XRQ-72, 30 metrelik kanat açıklığına sahipti. Hibrit elektrik motorlu hayalet İHA'ların silahlı olup olmayacağı şimdilik bilinmiyor. 

50 kilometrenin üzerinde irtifada uçması beklenen bu hava araçları, radarda tespit edilmesinin zorluğu bir yana, orta ve alçak irtifa hava savunma sistemleriyle vurulamıyor. 

Bu nedenle DARPA, delta kanat tasarımlı insansız hava araçları türünde onlarca tasarımı hayata geçirmek için uğraş veriyor. 

ABD'nin gizli İHA projelerinden biri olan ULTRA

Amerikan ordusu geçtiğimiz aylarda, ULTRA adında bir İHA'nın fotoğraflarını yayınladıktan sonra bu yayını geri çekmişti. 

'Yüksek irtifada 80 saat kesintisiz uçuş' hedefiyle ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL) tarafından geliştirilen ULTRA, ABD'nin Ortadoğu'da kullandığı üslerden birinde görülüyordu.

ABD'nin 'gizli' uçak projeleri devam ederken Türkiye, dünya insansız hava araçları pazarındaki liderliğini sürdürüyor. Türk İHA/SİHA'ları şimdiye dek 40'ı aşkın ülkeye ihraç edildi.   

Habere Tepki Ver

24

0

3

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading