Yandex Metrica

Sitede Ara

Emekli orgeneralden şok çağrı: F-35 programına geri dönmeliyiz! Atılma sebebimiz S-400 değildi

Emekli orgeneralden şok çağrı: F-35 programına geri dönmeliyiz! Atılma sebebimiz S-400 değildi

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Abidin Ünal, yeni yayınlanan 'Güç Mücadelesinde Türkiye' adlı kitabında çarpıcı ifadeler kullandı. KAAN'ın 5. nesil özellikli motora acilen kavuşması için Rolls Royce işbirliğinin yürürlüğe konulmasını isteyen Ünal, Türkiye'nin F-35 programına geri dönmesinin gerekli olduğunu kaydediyor. 

Savunma

09.09.2024, 01:13

2015-2017 yılları arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüten Orgeneral (e) Abidin Ünal, raflarda okuyucusuyla buluşan 'Güç Mücadelesinde Türkiye' adlı kitabında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

Kitabında Ünal, Türkiye'nin F-35 projesinden dışlanmasının sadece S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle olmadığını, Türk Hava Kuvvetleri'ni F-35 yeteneğinden mahrum bırakmak için Yunan, Ermeni ve Yahudi lobilerinin ortaklaşa hareket ettiğini belirtiyor. 

Amerikan yönetiminin F-35 ile ilgili kararında S-400'lerin sadece bahane olduğunu vurgulayan Ünal, bu projeye dönülmesi gerektiğinden bahsediyor. 

Bu füzenin yakıtı uranyum ve menzili sınırsız! Kıyamet Günü silahını duyurdular Bu füzenin yakıtı uranyum ve menzili sınırsız! Kıyamet Günü silahını... Haberi Görüntüle

'F-35 PROGRAMINA GERİ DÖNMELİYİZ'

Ünal, yazdığı eserinde buna ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Emekli Orgeneral Abidin Ünal'ın Güç Mücadelesinde Türkiye adlı kitabı yayınlandı.

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması için S-400 bahane edilmiştir. Ancak konu bizce bu kadar basit değildir. Türkiye'nin 100 adedin üzerinde F-35 uçağı ile bölgede oluşturacağı güç üstünlüğü birçok çevreyi rahatsız etti. 

Özellikle Türkiye'nin böylesine bir güce kavuşmasını istemeyen Yunan, Yahudi ve Ermeni lobileri Türkiye karşıtı tüm taraflarla işbirliği halinde, S-400 bahanesiyle Türkiye'yi projeden çıkarmayı başarmıştır. 

Bu süreç sonraki yıllarda Yunanistan'a F-35 yeteneği sağlanması, bu ülkenin aynı zamanda bir Amerikan üssüne dönüştürülmesi adımlarıyla birlikte yorumlandığında konu daha da anlam kazanmaktadır. 

Türkiye F-35 programındaki hakkını kesintisiz savunmaya devam etmeli, hatta Yunanistan'a F-35 programının açılması halinde Türkiye'ye de programın kaldığı yerden devam etmesi konusunda ısrarcı olunmalıdır."

Almanlar Türkiye ile dalaşmaya kararlı: Eurofighter, Akkuyu, Doğu Akdeniz, FETÖ, PKK... Almanlar Türkiye ile dalaşmaya kararlı: Eurofighter, Akkuyu, Doğu Akdeniz, FETÖ,... Haberi Görüntüle

ROLLS ROYCE-KALE MOTORU KAAN İÇİN ÖNCELİK OLMALI

Emekli Orgeneral Abidin Ünal, Millî Muharip Uçak KAAN projesinde gecikmeye yol açabilecek risklerden de bahsediyor. 

KAAN'a güç verecek millî motorun tamamlanması beklendiği takdirde takvimin sarkabileceğini belirten Ünal, Rolls Royce ile Kale Grubu'nun ortaklaşa geliştirmek için temas yürüttüğü 5. nesil motorun ilk etapta tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. 

Kale Grubu ve Rolls Royce, savaş uçağı motoru üretmek üzere TAEC adıyla ortak şirket kurmuştu.

Ünal kitabında bu konuya şöyle temas ediyor:

"Millî Muharip Uçağı çantada keklik olarak gören zihniyetten uzak durulmalı ve risk alanlarına odaklanılmalıdır. Risk alanlarından ilki, projenin gecikmesi veya aksaması, ikincisi ise 5. nesil standardına ulaşamamasıdır. 

Programın gecikmesine yol açabilecek risklerden birisi motor konusu, diğeri ise proje yönetim anlayışıdır. Yerli motor geliştirme elbette ki tercihe şayandır, ancak umulandan çok daha uzun zaman alma riski bulunmaktadır. Buna rağmen yerli motor projesinde ısrarla devam edilmelidir. 

Ayrıca prototip için kullanılan motor ise performans bakımından beklenen seviyenin altında kalmaktadır.

Bu riskleri gidermek için proje başlangıcında yapılan, Kale Grup ve Rolls Royce arasında başlatılan ortak motor üretimi tercihine önemli ölçüde zaman kaybedilmesine rağmen tekrar dönülmesi önemli olmaktadır."

Habere Tepki Ver

0

10

1

2

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading