Eurofighter sipariş listesine 24 uçak daha ekleniyor: Türkiye isteyince Airbus'ın işleri açıldı

Eurofighter sipariş listesine 24 uçak daha ekleniyor: Türkiye isteyince Airbus'ın işleri açıldı

Türkiye'nin 40 adet uçak alım talebi sonrası Airbus'ın işleri açıldı. Alman Hava Kuvvetleri'ne 38 adet uçak üretmekte olan Eurofighter konsorsiyumu, Berlin'den 20 uçağı kapsayan yeni talep sonrası bu kez program ortağı İtalya'dan 24 jet siparişi almak üzere. Berlin yönetimi Suudi Arabistan'ın 48 adet uçak alım talebini de bir süre önce onaylamıştı.

Savunma

07.07.2024, 18:12

Türkiye'nin Eurofighter konsorsiyumuna verdiği 40 adet savaş uçağı siparişinin ardından Airbus şirketinin işleri açıldı. 

Suudi Arabistan'ın 48 uçak talebini bir süredir masada bekleten Almanlar, Riyad'ın rotayı Fransız Dassault'a kıracağı işaretleri üzerine bu ülkenin uçak talebini onayladı. 

Suud'la nihai anlaşma henüz yapılmadı ancak bu esnada konsorsiyum ortağı Almanya ve İtalya'dan peş peşe siparişler geldi. 

Önce Berlin yönetimi, Bundeswehr'e 20 Eurofighter daha kazandıracaklarını açıkladı; şimdi ise İtalyanlar 24 yeni Typhoon satın alımını duyurdu. 

Eurofighter Typhoon

Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya ortaklığında üretilen Eurofighter Typhoon uçaklarına ilişkin son gelişmeyi havacılık uzmanı Gareth Jennings duyurdu. İtalyan hükümetinin yeni Eurofighter siparişi üzerinde çalıştığını yazan Jennings resmi onayın 'çok yakında' olduğunu ifade etti. 

İtalyan basını ise ülkede F-2000A olarak adlandırılan Eurofighter uçaklarının alımı meselesinin Savunma Komisyonu ile Bütçe ve Hazine Komisyonu'nda görüşülmekte olduğunu yazıyor. Satın alımda faturanın 5 ilâ 8 milyar avro arasında olacağı belirtiliyor. 

Projede Londra'da yüzde 33, Berlin yüzde 33, Roma yüzde 21 ve Madrid ise yüzde 13 oranında pay sahibi.

Eurofighter CEO'su Giancarlo Mezzanatto, 4,5. nesil özelliğindeki Eurofighter Blok-5 (Tranche-5) versiyonunun 2060'lı yıllara kadar Avrupa semalarını koruyabileceğini söylüyor. 

Typhoon programının sadece İtalya'da 20 binden fazla kişiye istihdam sağladığı belirtiliyor. Avrupa'da havacılık endüstrisinde çalışan işçilerin üye olduğu sendikalar bir süredir Eurofighter ihracatına onay verilmesi ve uçak üretiminin devam etmesi yönünde çağrıda bulunuyordu. 

ASELSAN Genel Müdürü'nden 'gizli proje' mesajı: Burada sadece bir kısmı var ASELSAN Genel Müdürü'nden 'gizli proje' mesajı: Burada sadece bir kısmı... Haberi Görüntüle

BLOKAJ OLMAZSA PROGRAMIN ÖNÜ AÇIK 

Sendikalar, Avrupa havacılık sanayiinin ayakta kalabilmesi için üretimin sürdürülmesini hayati önemde görüyor. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir PwC raporu, Eurofighter taleplerine Berlin'in blokaj uygulamaması halinde önümüzdeki 10 yıllık süre zarfında 200 adet savaş uçağının ihraç edilebileceğini öngörüyor. 

Çarpıcı bir büyüme senaryosu ortaya koyan rapora göre, sözkonusu satışlar Avrupa ekonomisine 90 milyar avroluk katkı sağlayacak; ortak ülkelerin ekonomileri 22 milyar avro tutarında vergi geliri elde edecek ve 98 binden fazla iş kolunu üretim halinde canlı tutacak. 

Eurofighter, Avrupa'daki ortak ülkeler dışında Suudi Arabistan, Umman, Avusturya, Katar ve Kuveyt ordularının envanterinde bulunuyor. Avrupa jetinin 3 ortağı Türkiye'nin 40 adet uçak talebine onay verirken, ABD-İsrail tarafından kontrol edilen Almanya ise meseleyi sürüncemede bıraktı. 

Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) için yapılmakta olan 38 adet Eurofighter Typhoon Blok-5'e ek olarak Berlin yönetimi, Airbus'a 20 uçağı kapsayan ek sipariş vermişti.

Böylelikle Typhoon üretim hattı Suudi Arabistan'ın 48, Almanya'nın 20 ve İtalya'nın 24 uçak talebiyle bir süre daha canlı kalacak gibi görünüyor. 

Türk füzelerine JF-17 yolu açıldı: Pakistan-Çin uçakları Azerbaycan'da! Türk füzelerine JF-17 yolu açıldı: Pakistan-Çin uçakları Azerbaycan'da! Haberi Görüntüle

YILDA KAÇ ADET EUROFIGHTER ÜRETİLİYOR?

  • Üretilen ilk Eurofighter Typhoon uçağı 2003 yılında İngiltere Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi.
  • 2009 yılında 200. uçak İspanya'ya, 2013'te 400. uçak Almanya'ya, 2017'de 500. uçak ise İtalya'ya verildi.
  • 2009-2013 yılları arasında yılda 50 adet Eurofighter üretildi. Bu rakam daha sonra kademeli olarak düştü ve yılda 25'e indi.
  • Bugüne dek 590 adedin üzerinde üretilen Eurofighter uçağı 2023 yılında 10 adet imâl edildi.
  • Yeni siparişlerle birlikte yıllık üretimin hızlandırılabileceği belirtiliyor. 

Habere Tepki Ver

5

7

1

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading