Eurofighter'ın F-35'e karşı büyük geri dönüşü: Türkiye'nin siparişiyle 160'ı geçiyor

Uluslararası ihalelerde F-35'e karşı hep geri planda kalmış Eurofighter'ın şansı, Türkiye'nin müşteri olmasıyla açıldı. Ankara'nın 40 adet talep ettiği uçağa programın ortakları dışında Suudi Arabistan, Katar ve Polonya da talip oldu. Satış blokajı uygulanmadığı takdirde sipariş listesindeki uçakların sayısı 160'ı geçiyor.  

Savunma

09.11.2024, 00:33

Son 20 yılda Amerikan F-35 savaş uçağına karşı yarıştığı pek çok ihalede mutlu sona ulaşamayan ve bu nedenle uzun dönem geri planda kalan Eurofighter Typhoon, Rusya-Ukrayna savaşı ve Türkiye'nin siparişiyle birlikte birdenbire popüler hale geldi. 

Türkiye'nin 40 adet satın almak için yaklaşık 2 yıl önce müşteri olduğu uçak hem konsorsiyum ortaklarından hem de diğer ülkelerden yoğun talep görüyor. 

Program ortağı Almanya mayıs ayında 20 adet Eurofighter satın alma kararını duyurmuştu. İtalya ise temmuzda 24 adet yeni Typhoon siparişi verdi. Üçüncü ortak İspanya da Halcon programı kapsamında 2022 yılında istediği 20 adet Eurofighter'a ek olarak 25 adetlik daha sipariş vermeye hazırlanıyor. 

Konsorsiyum, İngiltere haricindeki 3 ortak ülke için üretime devam ederken Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve Polonya ise sırada bekliyor.  

Bu gurur Türkiye'nin: TUSAŞ ve Baykar devler liginde! En büyük 100 havacılık şirketi açıklandı Bu gurur Türkiye'nin: TUSAŞ ve Baykar devler liginde! En büyük... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN ARDINDAN POLONYA İDDİASI

Katar'ın envanterine 12 adet Eurofighter eklemek için talepte bulunduğu biliniyor. Suudi Arabistan ise 48 adetle başlayan ve uzun süre Alman blokajı nedeniyle bekletilen sipariş paketini 54 uçağa çıkardı.

Eurofighter Typhoon savaş uçağı

Türkiye yeni nesil 40 adet Eurofighter talep ederken Polonya'nın 32 uçak için temasta bulunduğu belirtiliyor. 

Katar ve Suudi Arabistan halihazırda Eurofighter kullanıcısı olan ülkeler arasında. Türkiye ile Polonya ise eğer sipariş ve üretim süreci tamamlanırsa bu uçakları ilk kez envanterlerine dahil etmiş olacak. 

Riyad yönetiminin uçak talebini daha önce Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Yemen'e yönelik saldırılar nedeniyle engelleyen Berlin, ihracat yasağını 2024 başında kaldırmıştı. Bu esnada Rafale uçaklarının üreticisi Fransız Dassault ile temas yürüten Suudi Arabistan, uçak alımında son kararın ne olduğuna ilişkin henüz bir duyuru yapmadı. 

Almanya, Eurofighter satışı konusunda Türkiye'ye uyguladığı blokajı ise henüz kaldırmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Alman Başbakanı Olaf Scholz arasındaki temaslar bir miktar iyimserlik yaratsa da satışın gerçekleşeceğine dair henüz somut bir işaret görülmedi. 

Türkiye tarih yazıyor: Türkiye'nin ilk insansız deniz aracı o ülkeye ihraç edildi Türkiye tarih yazıyor: Türkiye'nin ilk insansız deniz aracı o ülkeye... Haberi Görüntüle

F-35'E KARŞI BÜYÜK GERİ DÖNÜŞ

Öte yandan Hint medyası, Eurofighter'ın resmî müşterileri arasına yakında Hindistan'ın da dahil olabileceğini ileri sürüyor. 

100'ün üzerinde çok rollü savaş uçağı alımı için ihale açmaya hazırlanan Yeni Delhi yönetiminin, yerli üretim taleplerinin karşılanması halinde tercihini bu uçaktan yana kullanması muhtemel görünüyor. 

Mevcut tabloya göre Eurofighter Typhoon için resmen iletilmiş yahut iletileceği varsayılan siparişlerin adedi 160'ı geçiyor.

Bu durum Airbus, BAE Systems ve Leonardo ekibi tarafından tasarlanarak Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya ortaklığıyla üretilmekte olan Eurofighter Typhoon uçağının F-35'e karşı sert bir geri dönüşe imza attığını gösteriyor. 

Kanard kanatlara da sahip çift motorlu süpersonik çok rollü Eurofighter, konsorsiyum üyesi 4 ülke dışında Avusturya, Umman, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar tarafından kullanılıyor. Yetenekli bir 4,5. nesil uçak olarak gösterilen Eurofighter, Avrupa havacılık sanayiini diri tutan yegâne platform oldu. 

Eurofighter CEO'su Giancarlo Mezzanotto, uçağın tüm müşterilere sunulması halinde üretimin 2035 yılına kadar devam edeceğini söylüyor. 

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading