Yandex Metrica

F-35'i beklemekten sıkılıp resti çektiler: Yeni paket kalsın, 6 uçağı hemen gönderin

F-35'i beklemekten sıkılıp resti çektiler: Yeni paket kalsın, 6 uçağı hemen gönderin

F-35'in TR-3 adlı güncellemesinde yaşanan sorunlar bu uçağın müşterileri Hollanda, Norveç, Belçika ve Danimarka'yı patlama noktasına getirdi. Arizona'da eğitim amaçlı 6 adet F-35 bulunduran Danimarka, uzun süredir beklemekten sıkılarak TR-3'ten vazgeçip uçakların geri gönderilmesini istedi. 

Savunma

30.06.2024, 21:47

Lockheed Martin şirketi, F-35 savaş uçaklarının güncellenmesi sorunuyla boğuşuyor. TR-3 kısaltmasıyla çağrılan 'Technology Refresh-3' başlıklı yazılım ve donanım güncellemesi, üretim bandından yeni çıkmış F-35A'larda hata üstüne hata verdi. 

Lockheed Martin, yeni uçaklara entegre ettiği TR-3 paketinin sorunsuz çalışması halinde bunu hem ABD Hava Kuvvetleri'ndeki diğer uçaklara ve yurtdışındaki F-35'lere yüklemeyi planlıyordu. Ancak sonuç tam anlamıyla fiyaskoya dönüştü. 

F-35 Program Ofisi, TR-3 güncelleme çalışmalarının süresiz olarak ertelendiğini birkaç ay önce duyurmuştu. Bu duyuruya rağmen uçaklarına TR-3 paketi yükletme yönünde umutlar taşıyan Danimarka, F-35 eğitimi için Arizona'daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü'nde tuttuğu 6 adet jet için beklemekten vazgeçti. 

Danimarka'ya ait F-35'lerden biri

Kopenhag yönetimi, F-35'lerin TR-2 konfigürasyonunda kalmasını söyleyip 6 uçağın hemen gönderilmesini istedi. Danimarka Savunma Bakanlığı, F-35 jetlerinin Arizona'dan ülkeye dönüş yapıp Skrydstrup Hava Üssü'nde konuşlandırılacağını açıkladı. 

Koskoca Rusya bu silaha muhtaç kaldı: Vogan-9SP cephedeki katliamı önleyecek mi? Koskoca Rusya bu silaha muhtaç kaldı: Vogan-9SP cephedeki katliamı önleyecek... Haberi Görüntüle

UÇAKLAR BİRİKİNCE HANGAR SORUNU BAŞGÖSTERDİ

Envanterindeki F-16 uçaklarını elden çıkarıp yerine F-35'leri koyma amacındaki Danimarka, Lockheed Martin şirketine sipariş verdiği 27 adet uçaktan 10'unu teslim aldı. Bu 10 adet F-35'ten 6'sı pilot eğitimi amacıyla bir süredir Arizona'da bulunuyordu. 

ABD Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi (GAO) raporlarına göre Lockheed Martin şirketi, TR-3 güncelleme paketinde yaşanan sorunlar nedeniyle düzinelerce F-35'in teslimini ertelemek zorunda kaldı. Bu nedenle F-35'leri konuşlandıracak hangar sorunu bile yaşanmaya başladı. 

Türkiye'ye parası ödenmiş 6 adet F-35A'yı teslim etmeyen ABD, üstüne bir de 'hangar kirası' istemişti.

Daha fazla beklemekten vazgeçtiklerini açıklayan Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, "Üreticiden kaynaklanan gecikmelerin bizi olabildiğince az etkilemesi için artık bir çözüm bulmamız iyi oldu. Çünkü F-35 savaş uçakları Danimarka için önümüzdeki yıllarda savunma ve güvenlikte çok önemli bir yatırımdır" dedi. 

F-35'i beklemekten sıkılıp resti çektiler: Yeni paket kalsın, 6 uçağı hemen gönderin F-35'i beklemekten sıkılıp resti çektiler: Yeni paket kalsın, 6 uçağı... Haberi Görüntüle

PİLOT HAVADAYKEN BİLGİSAYARI YENİDEN BAŞLATIYOR

TR-3 paketinde yaşanan sorunların mahiyetine ilişkin bilgiler ise Amerikan Sayıştayı niteliğindeki GAO'nun mayıs ayındaki raporunda kısmen ortaya çıkmıştı. 

Buna göre TR-3 yazılımı yüklenmiş F-35'e binen test pilotları, radar ve elektronik harp sistemlerini tekrar çevrimiçi hale getirmek için uçuş sırasında sistemi pek çok kez yeniden başlatmak zorunda kaldı. 

Problemin çözülememesi üzerine TR-3 yüklemeleri iptal edildi. Lockheed Martin, TR-3 paketinin bir sonraki F-35 Blok-4'ler için kritik bir zemin oluşturacağını belirtiyordu. 

ABD'den ilk etapta 20 adet F-35 almaya hazırlanan Yunanistan, bu uçakların Blok-4 versiyonunu talep etmişti. TR-3 paketinin bile doğru düzgün ne zaman çalışacağı belli değilken Blok-4 varyantının kaç yıl sonra tedavüle gireceği büyük bir soru işareti. 

Amerikan Boeing'in sahte titanyum skandalı: Uçak kanadındaki delikleri hasıraltı ettiler Amerikan Boeing'in sahte titanyum skandalı: Uçak kanadındaki delikleri hasıraltı ettiler Haberi Görüntüle

NORVEÇ: ENDİŞEMİZ PROGRAMIN SALATAYA DÖNÜŞMESİ

Danimarka'nın yaşadığı problemin benzerini güncelleme-bakım sırasında bekleyen Hollanda ve Norveç de yaşıyor. Filolarında 30'dan fazla F-35 bulunan bu iki ülkede rahatsızlık had safhaya ulaştı. Norveç'teki savunma yetkilileri, endişelerini Pentagon'un Ortak Program Ofisi'ne açıkça ilettiklerini bildirdi. 

Yaşanan karmaşa ve Oslo'nun endişelerini yayınlayan Amerikan savunma basınında, Norveçli bir yetkilinin şu ifadeleri dikkat çekiyor:

"Oslo'nun özellikle korkusu, programın Lockheed Martin tarafından yönetilemez hale getirilip yarım çözümlerden ve farklı versiyonlardan oluşan bir salataya çevrilmesidir. Biz geçici yapılandırmalar istemiyoruz."

F-16'ları elden çıkarmaya hazırlanan bir başka Avrupa ülkesi Belçika ise henüz tek bir F-35 bile teslim alamadı. 

Habere Tepki Ver

41

2

11

2

0

6

9

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading