Yandex Metrica

Gazi TB2 tüm harekâtlara katıldı, emekli oldu: Dünya'yı 43 kez dolaştı, Ay'a 2 defa gidip geldi

Gazi TB2 tüm harekâtlara katıldı, emekli oldu: Dünya'yı 43 kez dolaştı, Ay'a 2 defa gidip geldi

Türk ordusunda 2014 yılında görevine başlayan insansız hava aracı Bayraktar TB2, tek başına 10 bin uçuş saatini geride bıraktı. Emektâr İHA'nın gövde ömrü dolduğu için Baykar bunu geri alıp yerine yepyeni bir SİHA'yı TSK'ya hediye etti.

Savunma

11.09.2024, 15:27

Mehmetçiğin yürüttüğü tüm büyük operasyonlarda görev alan 'Gazi' Bayraktar TB2, 10 bin uçuş saatini tamamlayan ilk insansız hava aracı oldu. 

Baykar, gövde ömrünü tamamlayan bu aracı TSK'dan geri alarak yerine yepyeni bir TB2'yi orduya hediye etti. 

Havada 10 bin saati tamamlayan TB2 Seri 5, şimdiye dek 1,8 milyon kilometre menzile uçtu. Bu rakam, Ay'a 2 kez gidip gelmekle veya Dünya'nın çevresini tam 43 kez dolaşmakla aynı anlama geliyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ilk kez 2014 yılında teslim edilen emektar TB2 bundan böyle gövde ömrü araştırmaları için kullanılacak. 

TB2 Seri 5, 2014 yılında teslim edilmesinin ardından Fırat Kalkanı Harekâtı, Barış Pınarı Harekâtı, Pençe Harekâtları, Hendek Operasyonları, Zeytin Dalı Harekâtı ve Bahar Kalkanı Harekâtlarında kullanıldı. 

Bayraktar TB2 Seri 5, tüm büyük harekâtlarda görev aldı.

TB2'lerin karşılıklı teslimatı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, dünya savaş tarihinde en çok teçhizat tahrip eden hava aracının Türk SİHA'ları olduğuna vurgu yaptı. 

Ukraynalılar Türkiye'ye gelip Bayraktar şarkısı söyledi: Moral gecesinde renkli anlar Ukraynalılar Türkiye'ye gelip Bayraktar şarkısı söyledi: Moral gecesinde renkli anlar Haberi Görüntüle

DÜNYA HAVACILIK TARİHİNİN EN YIKICISI

Selçuk Bayraktar şunları söyledi:

"Bizler için, Türk havacılığı için mutluluk ve gurur dolu bir gün. Türk mühendislerinin eseri tüm dünyaya nam salmakla kalmıyor, rekorlar kırarak, dünya muharebe paradigmasını değiştirerek yoluna devam ediyor. 

Bütün dünya havacılık tarihinde yapılmış uçakların hepsini yan yana koysanız, sadece İHA'ları değil, dünya havacılık tarihinde en fazla harp araç, gereç ve teçhizatını etkisiz hale getiren hava aracı oldu. 

Bu başarı Türk milletinin başarısıdır. Bayraktar TB2 Seri 5 no'lu uçağımız da 10 bin uçuş saatini tamamlayan ilk hava aracımız oldu. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yürüttüğü tüm büyük operasyonlarda görev aldı. 10 bin saat boyunca semalarımızı korumak için Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uçuruldu." 

Uçak kanadına araba lastiğini niye koydular? Cevabı aylar sonra belli oldu Uçak kanadına araba lastiğini niye koydular? Cevabı aylar sonra belli... Haberi Görüntüle

TSK'YA YEPYENİ BİR SİHA HEDİYE EDİLDİ

"1,8 milyon kilometreye denk geliyor bu. Yani dünyanın etrafını 43 defa tam tur atarak dolandı. İki defa Ay'a gidip geldi. Tabii yoruldu. 10 bin saati dolduran ilk hava aracımız oldu. 

Biz de onu, gövde ömrünü doldurduğundan test ve eğitim maksatlı ve gövde ömür devri araştırmalarında kullanmak üzere silahlı kuvvetlerimizden, kara kuvvetlerimizden geri aldık.

Yerine de son teknolojiyle donatılmış, imalat hattımızdan yeni çıkmış, İHA değil de SİHA olacak şekilde, T510 numaralı SİHA'mızı Türk Silahlı Kuvvetlerimize hediye etme kararı aldık.  

Türk havacılığının altın çağında emeği geçen, 20 yıla varan serüvenimizde bizlerle birlikte yol yürüyen tüm yol arkadaşlarıma ve bu millî teknolojinin geliştirilmesinde cephede ilk günden itibaren yol arkadaşlığı yaptığımız Kara Kuvvetleri Komutanlığı mensuplarına ve komuta heyetine en içten şükranlarımı iletiyorum." 

Bayraktar TB2 Seri 5

"Hayatını semalarımızdaki bağımsızlığımıza vakfetmiş babamız, dava dostumuz Özdemir Bayraktar'ı rahmetle, minnetle yâd ediyorum.

Bu ülkenin bir mühendis evladı olarak millî savunma sanayii vizyonunu ortaya koyup bu vizyonun takipçisi olan Sayın Cumhurbaşkanımıza da en içten şükranlarımızı iletiyorum. 

'Semalarımda hür ve bağımsız olacağım' diyerek bizlere desteklerini, dualarını esirgemeyen aziz milletimize de şükranlarımı iletiyorum. Sağlıcakla kalın, Allah'a emanet olun." 

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading