Yandex Metrica

Görünmez uçakları bile uydudan izleyecekler: Dünya'yı ağ gibi saracak sistemi general duyurdu

Görünmez uçakları bile uydudan izleyecekler: Dünya'yı ağ gibi saracak sistemi general duyurdu

Hareketli hedef izleme teknolojisi yeryüzünün ardından gökyüzünde de geçerli oluyor. Amerikan ordusu, Elon Musk'ın uydularını Dünya'yı çepeçevre saran bir ağ gibi kullanarak bunları 'AMTI' teknolojisiyle teçhiz ediyor. 2030'lardan itibaren sadece yerdekiler değil, gökte uçan tüm hava araçları da uydudan takip edilebilir hale gelecek. 

Savunma

07.09.2024, 16:04

Yeryüzü ve gökyüzündeki tüm hareketli hedeflerin anlık takibini sağlayacak kritik teknoloji devreye giriyor. ABD Uzay Kuvvetleri (USSF) Başkan Yardımcısı General Michael A. Guetlein, uydu tabanlı hareketli hedef izleme sisteminde (GMTI/AMTI) ilk etabın 2030'ların başında devreye alınacağını açıkladı. 

Virginia-Arlington'daki bir konferansta konuşan Guetlein, yeryüzü ve gökyüzündeki tüm hedeflerin uydudan takip edileceğini ileri sürdü.

Takip ağına atmosferdeki uçak ve İHA'larda bulunan sensörlerin de dahil edileceğini söyleyen general, "Ben bunun katmanlı bir yetenekler seti olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Michael A. Guetlein

ABD ordusunun Dünya'ya yönelik gözetleme sisteminin temelini Elon Musk'ın SpaceX şirketine ait Starlink takım uyduları oluşturuyor.

ABD Ulusal Keşif Ofisi'nin (NRO) yüzlerce istihbarat uydusundan oluşan bir paketi SpaceX'ten satın aldığı ve bu uyduların özellikle yer hedeflerinin anlık izlenmesinde kullanıldığı belirtiliyor. 

Uçak kanadına araba lastiğini niye koydular? Cevabı aylar sonra belli oldu Uçak kanadına araba lastiğini niye koydular? Cevabı aylar sonra belli... Haberi Görüntüle

FARKLI KATMANLARDA İZLEME YAPABİLİYOR

General Guetlein'in bahsettiği teknoloji 2030'lardan itibaren hayata geçerse bu, Dünya üzerinde hiçbir hava aracının gizli uçuş yapamaması anlamına geliyor. Bu uyduların çeşitli katmanlarda hareketli tüm hedefleri takip edebildiği ileri sürülüyor. 

"Bugün düşman, birden fazla sensörü, birden fazla mermiyi, birden fazla eşzamanlı hedefe karşı tamamen entegre eden, hepsi birden fazla sensörle ağ merkezli çalışan ve hepsi de birden fazla iletişim yolu üzerinden birbirleriyle konuşan savaş teknolojisine geçti" diyen Amerikalı general, şu itiraflarda bulundu:

"Fırlatıcılar, mermiler, sensörler ve iletişim sistemlerinden oluşan ağ örgüsünü yenmek son derece zordur. Ne yazık ki düşman bu öldürme ağlarını kullanarak birleşik güçlerimizi büyük mesafelerde, birden fazla etki alanında ve ısrarla risk altında tutabilir. Bu çok karmaşık ve zorlu bir tehdittir."

Elon Musk uzaya binlerce Starlink uydusu fırlattı.

Bu tehdidin bertarafı için 'operasyonel sürprizleri ortadan kaldırmanın' önemine işaret eden general, şok baskın riskini yok etmek için uzay tabanlı izleme sistemlerine yatırım yapacaklarını belirtti. 

Bu füzenin yakıtı uranyum ve menzili sınırsız! Kıyamet Günü silahını duyurdular Bu füzenin yakıtı uranyum ve menzili sınırsız! Kıyamet Günü silahını... Haberi Görüntüle

HARİTA OLUŞTURUYOR, İZLEYİP İŞARETLİYOR

Guetlein, yeryüzündeki hareketli varlıkların uzun süredir izlenmekte olduğunu ancak havadaki nesneleri takip etmeye (AMTI) yarayan sensörlerin yeni bir yetenek anlamına geldiğini kaydederken, farklı irtifalara ayrı ayrı odaklanacak sistemin yapay zeka ile çalışacağını anlattı. 

GMTI ise zemindeki hareketli hedefler ile statik hedefler arasında ayrım yapmalarına olanak tanıyan bir radar modunu tanımlıyor. Sistem hareket eden hedeflerin zaman içindeki aktivitesini izlemesine olanak tanıyor. 

GMTI sensörü, SAR radarı görüntüsünde hareketli hedefleri işaretliyor.

Bir GMTI radarı sentetik açıklıklı radar (SAR) görüntülerini de toplayabilir, gece ve gündüz oldukça ayrıntılı yer haritaları üretebilir ve bunu yaparken dumandan, bulut örtüsü ya da tozdan etkilenmez. 

Bu teknolojinin hava araçlarının takibinde de kullanılması, ilk saldırı ve hava hakimiyeti konusunda son derece kritik sonuçlar doğuracak. 

Çin uydusu Jilin-1 kamerasına Amerikan hayalet uçağı F-22'nin takıldığını gösteren görüntüler geçtiğimiz aylarda yayınlanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading