Hadi şimdi de ambargo koyun: 400 adet SOM füzesi göndereceğiz! Buna kim engel olabilir?

Hadi şimdi de ambargo koyun: 400 adet SOM füzesi göndereceğiz! Buna kim engel olabilir?

AKINCI TİHA ve 'Türkleşmiş' Su-25 uçaklarında SOM füzesini kullanabilen kardeş Azerbaycan ordusu, Ankara'dan istediği 400 adet akıllı mühimmata kavuşuyor. Kale Arge üretimi KTJ-3200 motorundan güç alan seyir füzesi SOM'un ihracı önünde hiçbir engel kalmadı. 

Savunma

29.09.2024, 12:39

Savunma teknolojilerinde yerli ve millîliğin ne kadar önemli olduğu gerçeği, TÜBİTAK SAGE imzalı SOM füzesinde de kendini gösterdi. Bir zamanlar Fransız TR40 motorunu kullanan füze artık Kale Arge yapımı KTJ-3200 adlı motorla uçuyor. 

Gemi katili ATMACA füzesine de güç veren KTJ-3200 motoru, SOM füze ailesinin ihracatı konusunda tüm engelleri ortadan kaldırdı. 

SOM'un test prototipleri için TR40 turbojet motorunu TÜBİTAK'a yollayan Fransızlar, füzenin seri üretileceğini anlayınca bu konuda sıkı bir yaptırıma başlamış ve Türkiye'ye bir daha füze motoru yollamamıştı. 

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen SOM seyir füzesinin seri üretimini ROKETSAN yapıyor.

Kale Arge grubunun yaklaşık 10 yıl uğraşarak geliştirdiği füze motoru, Türkiye ile birlikte kardeş ülke Azerbaycan'ı da mutlu etti.

250 kilometreden fazla menzil kabiliyeti bulunan ve hedefini nokta hassasiyetle vuran SOM füzesinin yakında Bakü'ye teslimine başlanacak. 

Hadi şimdi de ambargo koyun: 400 adet SOM füzesi göndereceğiz! Buna kim engel olabilir? Hadi şimdi de ambargo koyun: 400 adet SOM füzesi göndereceğiz!... Haberi Görüntüle

AZERBAYCAN SOM FÜZESİNİ ÇOK SEVDİ

2020 yılı ekim-kasım döneminde yürütülen İkinci Karabağ Savaşı ile 30 yıllık Ermeni işgaline son veren Azerbaycan, bu harekâtta Bayraktar TB2 SİHA'ları yoğun olarak kullanmış, sonrasında Baykar ürünü AKINCI TİHA'lara da talip olmuştu. AKINCI TİHA'lar 2023 yılından itibaren kardeş ülkede kullanıma girdi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki pek çok füze ve mühimmatı ateşleyebilen AKINCI'nın en önemli silahlarından biri ise SOM...

Millî TİHA ile düşman hedeflerine derin darbe indirme amacındaki Azerbaycan, AKINCI'nın katıldığı operasyonlarda Türk SOM füzelerini de kullanacak. 

Azerbaycan SOM füzesinin maketini ilk kez 2018'de sergilemişti.

Bakü yönetiminin AKINCI'ya talip olduğu dönem, Türkiye'ye 400 adet SOM füzesi siparişi de verildiği bilgisi basına yansımıştı.

Azerbaycan'ın SOM füzelerine yönelik ilgisinin derin bir geçmişi bulunuyor. 2018 yılında Bakü'deki bir askerî geçit töreninde SOM-B1 füzesinin maketi de sergilenmişti. 

Türkiye Riyad'a 'AKINCI' yolluyor! Yürek hoplatan anlaşmanın detayları belli oldu: Üretimin yüzde 70'i Suudi Arabistan'da olacak Türkiye Riyad'a 'AKINCI' yolluyor! Yürek hoplatan anlaşmanın detayları belli oldu:... Haberi Görüntüle

HEM AKINCI HEM SU-25'TEN ATEŞLENEBİLİYOR

230 kilogram harp başlıklı 600 kilogram ağırlığındaki füzeyi geliştiren TÜBİTAK, son yıllarda SOM ailesini çeşitli modellerle genişletti.

SOM-A ve SOM-B1 yüksek patlayıcılı, basınç parçacık etkili şekilde tasarlanırken, SOM-B2'nin sığınak delici olarak görev yapması hedeflendi. SOM-J'nin zırh delici özelliği bulunurken, SOM-C1 ve SOM-C2'nin tamamıyla deniz hedeflerine yönelik kullanılacağı belirtiliyor. 

TÜBİTAK SAGE, SOM füzesinin kompakt versiyonu SOM-J'yi F-35 savaş uçakları için tasarlamıştı. Ancak Türkiye bu programdan dışlanınca SOM-J füzeleri F-35 sertifikasyonundan çıkarıldı.

SOM-J'nin Milli Muharip Uçak KAAN, ANKA-3, KIZILELMA ve Türk F-16'larında kullanılması bekleniyor. Füze aynı zamanda AKINCI ve AKSUNGUR'la da kullanılabiliyor. 

Azerbaycan'ın Su-25 tipi savaş uçaklarında artık SOM füzesi kullanılabiliyor.

Envanterinde çok sayıda AKINCI TİHA bulunan Azerbaycan, SOM füzeleriyle birlikte Ermenistan'ın her noktasını vurma imkânı elde etti. Bu füze aynı zamanda Azerbaycan'ın Rus yapımı Su-25 uçaklarında da kullanılabiliyor.

Su-25 uçaklarının 'Türkleştirilmesi' projesini 'LAÇIN' adı altında TUSAŞ yürütüyor. Proje sayesinde Su-25'ler sadece SOM'u değil, uçak bombalarını akıllı füzeye dönüştüren güdüm kitlerini de kullanabiliyor. 

Habere Tepki Ver

9

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading