Yandex Metrica

Hayalet uçak füze atmaya başladı! ANKA-3'ün test görüntüsü gurur verdi

Hayalet uçak füze atmaya başladı! ANKA-3'ün test görüntüsü gurur verdi

İnsansız hayalet uçak ANKA-3'ün füze atış testlerine başlamasıyla birlikte Türk havacılık tarihinde yeni bir sayfa daha açıldı. Derin harekâtlarda kullanılacak bombardıman uçağı, yere ilk darbeyi TEBER-82 ile vurdu. 

Savunma

20.09.2024, 15:47

1 Eylül 2024 tarihinde mühimmatlı ilk uçuşunu gerçekleştiren delta kanat hayalet SİHA ANKA-3, 20 Eylül'de ilk atış testini icra ederek Türk havacılık tarihinde yeni bir sayfa daha açtı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) gurur projelerinden insansız hayalet uçak ANKA-3, TEBER-82 güdüm kitiyle hedefini 12'den vurdu. 

Türkiye'ye gurur veren görüntüler TUSAŞ'ın sosyal medya hesabından paylaşıldı. Hayalet uçağı 'millî mühendislik harikası' olarak niteleyen TUSAŞ'ın mesajında şu ifadelere yer verildi:

"12.sortide hedefi 12’den vurdu!

Göğün kahramanı ANKA III, ilk atışını zaferle taçlandırdı!

Türk savunma sanayiinin gururu olan millî mühendislik harikası insansız savaş uçağımız ANKA III ilk atış testini başarıyla tamamladı. 

ASELSAN AF500 Elektro Optik kamera takılı ANKA III’ün yaptığı test, ROKETSAN tarafından geliştirilen Teber-82 Güdüm Kiti kullanılarak gerçekleştirildi.

ANKA III’ün testlerde gösterdiği üstün performans, ülkemizin operasyonel yetenekleri ve savunma kapasitesine gelecekte büyük katkı sunacağının göstergesidir.

Türkiye Yüzyılı'nda hızla gelişen savunma sanayiimize gece gündüz demeden hizmet etmeye devam edeceğiz."

Hayalet SİHA'nın atış testini yaptığı MK-82 bombalarını akıllı mühimmata dönüştüren TEBER-82 güdüm kitinin üreticisi ROKETSAN ise ANKA-3 görüntüleri sonrası şu paylaşımda bulundu:

"Milli platformlarımızı, milli mühimmatlarımızla donatıyoruz!

ANKAIII İnsansız Hava Uçağı, TEBER ile gerçekleşen ilk atış testini başarıyla tamamladı. Üstün teknoloji bir kez daha başarı getirdi!

Ülkemize ve aziz milletimize hayırlı olsun."

Yunan F-35'ine Meteor, JASSM, AIM-120! İsrail'den de iki tip stratejik füze geliyor Yunan F-35'ine Meteor, JASSM, AIM-120! İsrail'den de iki tip stratejik... Haberi Görüntüle

SIRA GÖVDE İÇİNDEKİ MÜHİMMATLARA GELİYOR

Füze atışına ilişkin teknik analizlerin ardından ANKA-3'ün semalarda farklı mühimmatlarla boy göstermesi bekleniyor. Kanat altında taşınabilir füzelerin ardından ANKA-3, gövde içerisinde taşıdığı mühimmatları ateşleme safhasına geçecek. 

Millî hayalet uçak, ilk uçuşunu 28 Aralık 2023 günü gerçekleştirmişti. Türk Hava Kuvvetleri'nin '6. nesil operasyon' konseptinde önemli bir unsur olan ANKA-3, Baykar şirketinin KIZILELMA savaş uçağıyla birlikte Milli Muharip Uçak KAAN yönetiminde görev yapacak. 

'Göklerde süzülen hayalet robot' olarak tanımlanan ANKA-3, envantere girmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin derin harekâtlarda kullanacağı en stratejik ürünlerden biri olacak. 

1200-1300 kilogram ağırlıkta mühimmat taşıması beklenen ANKA-3, tam olarak hazır hale geldiğinde 10 saatten fazla bir süre havada kalacak.

F-16'nın taşıdığı bütün mühimmatları taşıyabilen ANKA-3, kanat altından ateşlediği Süper Şimşek adlı hava aracıyla derin saldırılarını daha da derinleştirebiliyor. ANKA-3 aynı zamanda tanker uçak olarak da kullanılabilecek. 

İnsansız uçak ANKA-3

40 bin feet (12 km) irtifada saatte yaklaşık 850 km hızla uçması planlanan ANKA-3 şu görev tanımlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetinde olacak:

  • Keşif, gözetleme, istihbarat
  • Farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz
  • Hava-hava mühimmatları ile düşman helikopter, pervaneli uçak ve İHA'lara yönelik av taraması
  • Düşman RF (radyo frekans) yayımı yapan radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme
  • Hava ve karada dost kuvvetlerin himaye edilmesi
  • Sinyal ve haberleşme istihbaratı
  • Elektronik harp
  • Diğer rost unsurlarla birlikte operasyon ve haberleşme rölesi
Mısır Türkiye'den savaş gemisi, SİHA ve çok sayıda füze alacak: Tank modernizasyonu da gündemde Mısır Türkiye'den savaş gemisi, SİHA ve çok sayıda füze alacak:... Haberi Görüntüle

ANKA-3 HANGİ FÜZELERİ TAŞIYOR?

ANKA-3 sistemi, gövde içerisinde yer alan iki istasyonun her birinde 650 kilogram, kanat iç istasyonlarının her birinde 650 kilogram, dış istasyonlarının her birinde ise 100 kg mühimmat taşıyabilecek. 

Böylelikle, günümüzdeki insansız hava araçlarında en sık kullanılan mühimmatlardan SOM-J, MK-82 ve sığınak delici bomba gibi büyük mühimmatlara kadar pek çok seçeneğin entegrasyonu sağlanabilecek.

ANKA-3 aynı zamanda hava-hava mühimmatları GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN ve SUNGUR füzelerini de taşıyabiliyor. TUSAŞ, ANKA-3'ün çift motorlu versiyonu ANKA-4'ü üretmek için çalışmaları sürdürüyor. 

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading